← Všechny články

Publikováno
30.4.2024

Jak plánovat a financovat dětem jejich vzdělání? 2. část

V první části tohoto článku jsme se zaměřili na nastavení základního plánu pro financování vzdělání dětí. V následujícím textu se budeme věnovat tomu, jak a kde na to vzít. Každý sice doma nemá malého Einsteina, ale vydláždit dítěti cestu ke kvalitnímu vzdělání by mělo být aspirací každého rodiče. Jak získat daňové úlevy? Dosáhnete na dotace a stipendia? A co třeba Erasmus?

V první části tohoto článku jsme se zaměřili na nastavení základního plánu pro financování vzdělání dětí. V následujícím textu se budeme věnovat tomu, jak a kde na to vzít. Každý sice doma nemá malého Einsteina, ale vydláždit dítěti cestu ke kvalitnímu vzdělání by mělo být aspirací každého rodiče. Jak získat daňové úlevy? Dosáhnete na dotace a stipendia? A co třeba Erasmus?

Využití daňových výhod pro rodiče, nezapomínejte na ně!

Určitě jste minimálně od jiného rodiče nebo na úřadu práce zaslechli, že jako matka nebo otec máte možnost daňové úlevy. Pokud jste byli před narozením potomka zaměstnaní, jistě vám více sdělila účetní vašeho zaměstnavatele. Znáte všechny své možnosti?

Daňové úlevy pro rodiče

Daňové úlevy představují pro rodiče neopomenutelnou významnou podporu. Tyto úlevy mohou zahrnovat slevy na dani z příjmu, což přiměřeně snižuje celkové daňové zatížení rodiče. V České republice mají rodiče možnost uplatnit daňové zvýhodnění na dítě, které přispívá k jejich úlevě na daních a může být formou daňového bonusu. Velikost úlevy či bonusu může záviset na počtu dětí a dalších specifických podmínkách.

Optimalizace daní - odečitatelné položky ze sjednaného spoření

Pokud zvolíte cestu k úspoře financí pro účely vzdělávání skrze finanční produkty, pak některé z těchto produktů mohou nabízet daňové zvýhodnění. Samozřejmě je nutné splnit určité podmínky.

Dotace a stipendia i pro vaše děti, víte o nich?

Za zmínku stojí i existující podpora v podobě dotací, které se týkají spíše přímo vzdělávacích institucí - proto si zjistěte, která zařízení jsou podporována například Evropskou unií. Využijte toho! Jak se říká, hloupý kdo dává, hloupější, kdo nebere. A byla by škoda si trochu z toho koláče neukousnout pro své děti. 

Dotace obvykle slouží k pokrytí části nákladů, v tomto případě zmíníme ty náklady určené na vzdělávání nebo na rozjezd vzdělávacích projektů.

V České republice se normativy pro financování mateřských škol a školních jídelen odvíjejí od počtu vzdělávaných dětí; podobným způsobem se reguluje i financování péče o děti raného věku.

  • Státní dotace: Tyto prostředky jsou alokovány přímo ze státního rozpočtu a směřují k institucím nebo přímo studentům.
  • Soukromé dotace: Soukromé společnosti či nadace poskytují dotace, které mohou mít specifické podmínky pro udělení, jako je například zaměření na určité obory studia nebo inovační projekty ve vzdělávání.

Pamatujte. Pro úspěšné získání dotace je podstatné splnit její konkrétní požadavky a doložit potřebnost a nutnost dané dotace.

Hledání a získání stipendií v rámci vzdělávání dětí

A pokud je vaše dítko nadané, poohlédněte se po školách, kde nabízejí možnost stipendia za určitých podmínek. Správně se ale nejedná jen o stipendium “pro úspěšné”, jak je často ve společnosti zažité, stipendií je hned několik:

  • prospěchové stipendium = za vynikající studijní výsledky
  • stipendium za vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké nebo další tvůrčí výsledky přispívající k prohloubení znalostí
  • sociální stipendium = v případě tíživé sociální situace studenta
  • v případech zvláštního zřetele hodných = talent v oblasti sportu nebo umění (závisí na individuálním posouzení)

Informace o dostupných stipendiích nabízí vzdělávací portály, specializované databáze, neziskové organizace, ale najdete je také přímo na webových stránkách konkrétní školy.

Nezapomeňte pravidelně sledovat výzvy jednotlivých institucí a berte na vědomí termíny pro podání žádosti. 

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online půjčky bez zbytečného čekání a byrokracie

chci si půjčit

V první části tohoto článku jsme se zaměřili na nastavení základního plánu pro financování vzdělání dětí. V následujícím textu se budeme věnovat tomu, jak a kde na to vzít. Každý sice doma nemá malého Einsteina, ale vydláždit dítěti cestu ke kvalitnímu vzdělání by mělo být aspirací každého rodiče. Jak získat daňové úlevy? Dosáhnete na dotace a stipendia? A co třeba Erasmus?

Plánujte cestu vzdělávání. Buďte připraveni a buďte v obraze

Nenechávejte si plánování další vzdělávací cesty na poslední chvíli. Sledujte oblast školství v průběhu let, pečlivě zvažte, které školy a vzdělávací programy budou pro vaše dítě nejlepší. 

Při výběru vhodné školy a vzdělávacího programu je důležité zohlednit její akademickou prestiž, kvalitu a přístup pedagogů a dostupnost specifických kroužků či vzdělávacích programů, které by mohly rozvíjet talent a zájmy dítěte. Zaměřte se na inovační přístupy k učení a na to, jak škola připravuje žáky na další studium. Včetně digitálních dovedností, které jsou v dnešní době nezbytné. Jde vaše vybraná škola opravdu s dobou? Rodiče by měli sledovat také trendy v zaměstnávání a snažit se předpokládat, které oblasti se budou vyvíjet, aby spolu s dítětem zvolili správný směr vzdělání.

A znáte ERASMUS?

Skvělý nápad vznikl napříč celou Evropou, kdy se studenti v rámci Evropské Unie na čas vymění se studenty jiného státu a vzdělávají se na škole v zahraničí. V rámci projektu mají studenti možnost obdržet i stipendium – grant EU z programu Erasmus+, díky kterému částečné pokryjí náklady na cestu a pobyt během studia v zahraničí.

Studenti mohou využít i nabízené stáže, nebo zamířit ještě dál a vydat se do světa - Erasmus nabízí 46 zemí světa a 150 studijních programů! Můžete si vybrat, který ze 7 světových jazyků si přejete zdokonalit, výměnný program je skvělý pro komunikaci v cizím jazyce v přirozeném prostředí studentů! Přečtěte si více o Erasmu zde.

Správa a monitorování financí aneb Jak mít úspory na vzdělávání dětí pod kontrolou

Požadavky na vzdělávání se mění, stejně jako se mění jednotlivé příspěvky a školné. Spoříte svému dítěti téměř od narození? Skvělé! Máte naši pochvalu, avšak kontrolujete vývoj zhodnocování jejich úspor? Přemýšlíte nad reálnými změnami ve školství a na trhu v průběhu let, které mohou vaše finance a výdaje ovlivnit?

Myslete i na správu a vyhodnocení výkonnosti finančního produktu - mějte přehled o vývoji a s pomocí finančního specialisty aktivně spravujte vaše finanční portfolio. Někdy zkrátka může být výhodnější peníze z málo výnosných účtů “přelít” jinam.

Nouzový fond, víte co si pod tímto pojmem představit?

Určitě jste měli někdy tu čest s SVJ působící v bytovém domě, který zřizuje svůj fond oprav, kam pravidelně přispívá každý majitel bytu. A stejně tak by měla mít každá domácnost zřízený svůj vlastní fond. Víte proč? Představíme si nouzový fond ve 3 bodech:

  • Velikost fondu: na pokrytí 3–6 měsíčních výdajů rodiny
  • Účel: Nepředvídané výpadky příjmu, neplánované nutné výdaje a opravy v domácnosti
  • Způsob financování: Pravidelné odkládání části z měsíčního příjmu

Zřízení fondu by mělo být prioritou i v případě dlouhodobého plánu financování vzdělání, aby vás právě nečekaná životní situace nenutila čerpat finance z fondu, který je určen pro budoucí vzdělávání vašich dětí. Přečtěte si o nouzovém fondu více v našem článku.

Flexibilita vzdělávacího plánu - plánujte spíše v obecném měřítku

Použijeme zde známé “člověk míní, život mění”. I když můžeme plánovat sebevíc, za pár let může být všechno jinak. Mít flexibilní vzdělávací plán vám pomáhá se adaptovat na změny jak ve financování, tak i v individuálních potřebách dítěte.

To, co bylo před 5 lety boomem, už je dneska neaktuální. Je nadmíru důležité sledovat průběh a celkově efektivitu vzdělávacích programů a připravit se i na případnou změnu studijní cesty. 

3 zásadní body, které u nastaveného vzdělávacího plánu pravidelně kontrolujte

  • Průběžné hodnocení plánu: Sledujte vývoj a potřeby svého dítěte
  • Přizpůsobivost: Upravujte vzdělávací plány s ohledem na zachování kvality
  • Záložní plány: Předběžně zvažujte alternativní vzdělávací cesty

Závěrem pár moudrých slov

Můžete pečlivě zvážit všechny dostupné možnosti jako jsou státní příspěvky a nadační fondy, ale nespoléhejte na ně. Zaměřte se na pravidelné ukládání úspor již v raném věku vašeho dítěte.

Rozpočet by měl zahrnovat nejen školné, ale také další náklady, jako jsou učebnice, školní pomůcky (aktuálně je mezi studenty oblíbený tablet) a počítejte i s možnými výdaji na cestování či bydlení, pokud se bude škola nacházet v jiném městě. O započítání nákladů na stravování ani nemluvě. 

Informujte své děti o významu vzdělání a snažte se je motivovat k dosažení dobrých akademických výsledků. Získání školního stipendia je prestižní záležitostí a příjemnou vizitkou při usilování o budoucí zaměstnání.

Berte vzdělání svých dětí vážně. Zodpovědný přístup a plánování, jak financovat vzdělání vašeho dítěte je dlouhodobý proces, který by měl být přizpůsoben individuálním potřebám a možnostem rodiny.

A pamatujte. Půjčka není od věci, pokud je investicí do kvalitního vzdělávání! Je pravdou, že dobré vzdělání podmiňuje dobré zaměstnání. Proto jsme tady my! Vzít si půjčku a strategicky ji použít má svůj důvod. Díky ní nemusíte čekat na výplatu, dopřejte dětem lepší školy a kurzy ještě dnes. Prověřte své možnosti nezávazně, stačí vyplnit žádost

Ať už peníze potřebujete z jakéhokoliv důvodu, nemějte obavy - tyto podmínky jsou samozřejmostí:

  • Půjčíme vám až 80 000 Kč
  • Půjčíme vám kdykoliv 24/7
  • Čerpat můžete opakovaně 
  • Splátky si rozdělíte podle sebe (denně, týdně, měsíčně)
  • Vše vyřídíte kompletně online
  • Peníze vyplácíme na účet obratem 
  • Bez zdlouhavého ověřování

Peníze můžete mít do 5 minut!


Zaujalo vás to? Přečtěte si i první část tohoto článku: Jak plánovat a financovat dětem jejich vzdělání? 1. část.

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online půjčky bez zbytečného čekání a byrokracie

chci si půjčit

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka