← Všechny články

Publikováno
4.9.2024

Jak připravit chatu a chalupu na zimu: Stačí víkend v montérkách!

Délka čtení:
2 minuty
0:00
0:00

V České republice najdete přibližně 450 000 chat a chalup. To jen dokládá, jak rádi unikáme z šedi panelákových sídlišť a chceme si užít malý kus svobody. Chatařství a chalupářství máme zkrátka v nátuře a musíme se proto o svůj druhý domov příkladně starat. Takže vytáhněte ještě jednou montérky a mrkněte, jak rekreační stavení nejlépe připravit na zimu. Bacha na vodu, zloděje, podpojištění a pytel brambor zapomenutých ve spíži.

Ochrana před mrazem, vodou a nepříjemným broukem

Prvním (a možná nejdůležitějším) krokem je odpojení vody a vypuštění všech vodovodních potrubí. Trubky, ve kterých zamrzne voda, rády praskají a voda se pak dostane všude možně. Do zdí, koberců, podlah. Tam samozřejmě při delším mrazu zase zamrzne a může je zničit tak, že rekonstrukce bude stát majlant. A zabránit tomu je přitom tak jednoduché

  • vypněte hlavní přívod vody
  • otevřete všechny kohoutky a nechte vodu vytéct
  • nezapomeňte na spláchnutí toalety

Vypuštění bojleru a topného systému

Pokud máte bojler nebo topný systém, ujistěte se, že jsou důkladně vypuštěné. To zabrání nejen zamrznutí, ale také korozi. I vašemu případném jarnímu infarktu.

Zateplení kritických míst

Zkontrolujte, zda jsou všechna okna a dveře dobře zavřená a každá skulinka je utěsněná. Výborně se k tomu hodí stará deka nebo ručník, se kterým už u rybníka nechcete dělat parádu. 

Zajištění potravin

Jakékoli potraviny, které by mohly přilákat hlodavce nebo hmyz odvezte nebo uskladněte v uzavíratelných nádobách. Obyčejný pytel brambor zapomenutý ve spíži v tom koutě, kam není moc vidět, je skvělé lákadlo pro myši, hraboše i tyhle ošklivé broučky.

Zabezpečení proti zlodějům

Důkladné zamykání oken a dveří je stejným základem prevence jako smaženice pro houbaře. Zvažte také instalaci bezpečnostních zámků, mříží nebo rolet. Pokud je chata v odlehlé oblasti, hodí se zpevnit dveře a okna nebo použít bezpečnostní fólie, které ztíží jejich rozbití.

Nám chatařům a chalupářům hraje do karet i to, že dnes jsou cenově dostupné alarmy a kamerové systémy, které lze napojit na telefon. Zloděje může odradit už jen viditelný kamerový systém nebo nálepky upozorňující na zabezpečení.

Máte-li dobré sousedské vztahy, informujte sousedy o tom, že chatu nebudete přes zimu obývat. Mohou vaši nemovitost občas zkontrolovat a případně zasáhnout v případě, že by se kolem ní motalo nějaké podezřelé individuum. Nebo rovnou zavolat 158.

Péče o exteriér

Před zimou je důležité posekat trávu, shrabat listí a ořezat větve stromů, které by mohly v případě silného větru nebo námrazy poškodit chalupu. Venkovní nábytek, nářadí a další vybavení uskladněte někde uvnitř a taky mu dejte trochu lásky - ať na něj určitě neprší a není ve vlhku.

Aktualizace pojištění

Bacha, bacha, bacha! Na tohle se moc nemyslí, ale mělo by! Před zazimováním zkontrolujte, zda máte dostatečné pojištění, které pokrývá škody způsobené přírodními živly, vandalismem či krádeží. Mnoho pojistných smluv vyžaduje určité podmínky zabezpečení, aby byla pojistka platná! A taky je tady zlá věc, které se říká podpojištění.

O co jde:

Podpojištění je situace, kdy je pojistná částka, na kterou je majetek pojištěn, nižší než jeho skutečná hodnota. To znamená, že pokud dojde k pojistné události, například požáru nebo krádeži, pojišťovna vyplatí pouze poměrnou část škody. Podpojištění tedy vede k tomu, že pojistné plnění nemusí pokrýt všechny náklady na obnovu nebo opravu majetku. 

Zatím je venku ale stále krásně, tak užívejte chaty a chalupy naplno!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka