← Všechny články

Publikováno
11.3.2024

Jak si říct o zvýšení platu či mzdy. Máme pro vás 5 užitečných rad!

Všechno kolem vás se zdražuje, ale váš plat je stále stejný? Nejste jediní, koho taková myšlenka tíží. Mnoho zaměstnanců se ocitá v situaci, kdy pociťují, že jejich výkony v práci by si zasloužily lepší ohodnocení.

Všechno kolem vás se zdražuje, ale váš plat je stále stejný? Nejste jediní, koho taková myšlenka tíží. Mnoho zaměstnanců se ocitá v situaci, kdy pociťují, že jejich výkony v práci by si zasloužily lepší ohodnocení.

Je vám nepříjemné si říci o zvýšení platu?

Doufáte, že si vedení všimne, kolik toho zvládáte? Omyl. Zároveň kývnete na práci navíc, o kterou vás nadřízený poprosil, protože se domníváte, že si vás bude víc vážit? Další omyl. A že když ukážete, jak jste ochotni věnovat své práci i volný čas, odmění vás? Další z omylů.

Nebudeme vám dávat plané naděje. Z obecných zkušeností přesně takovými kroky můžete svému šéfovi nechtěně naznačovat, že máte práce málo a že nejste natolik vytížení svoji prací. Zároveň předpokládáme, že nejste ve firmě o třech zaměstnancích, tudíž vaše vedení může mít “svých starostí dost” a nemá kapacitu si vůbec takových věcí všimnout.

Poradíme vám, jaké materiály si připravit, co vše můžete použít jako argument k požadavku na zvýšení platu a co vše v čase před jednáním o zvýšení platu není radno podceňovat!

Rada první: Buďte na jednání o zvýšení platu připraveni, vytáhněte (svá) esa z rukávu!

Otázka, jak správně požádat o zvýšení platu či mzdy, je dosti složitá. Své jednání s nadřízeným musíte vést tak, aby bylo co nejvíce přínosné, a současně by mělo působit profesionálně. Tudíž je nadmíru jasné, že zrod úspěchu bude už ve vaší pečlivé přípravě a ve vhodně zvoleném přístupu od samého počátku.

Rozhodně není dobré bez přípravy vtrhnout do kanceláře svého šéfa a jen pronést, “že byste chtěli přidat”. Na takovou žádost byste nekývli (být v jeho kůži) ani vy, souhlasíte? Je dobré vzít úvahu určitá doporučení a přece jen mít připravenou určitou strategii.

Aby vaše mise ohledně zvýšení platu dopadla úspěšně, promyslete si načasování své žádosti. Bylo by dobré mít “čistý štít” ve smyslu vašeho fungování. Pokud neustále chodíte do práce pozdě, nebo neodevzdáváte svoji práci včas, asi není vhodná doba jít žádat vedení o vyšší plat, že?

Osobní rozvoj a vzdělávání je velké plus

Myslete dopředu. Pokud firma nabízí vzdělávání v rámci společnosti, či vypisuje různá dotovaná školení, přihlaste se. Zapojte se do firemních programů, zlepšujte se a využijte příležitostí. Dáváte tak mimo jiné najevo, že svoji pozici berete vážně a chcete se ve svém oboru zdokonalovat.

Ukažte, že nejste tím zaměstnancem, “který si jen odkroutí svoji pracovní dobu” a více ho nezajímá. Osobním rozvojem a zájmem o vzdělávání dáte najevo svoji loajálnost, zápal do práce a nepřímo tím ukazujete svoji konkrétní hodnotu pro firmu.

Kurzy a certifikace jako argument, investujte do svého profesního růstu!

Nemusí jít hned o finanční investici. Je důležité občas věnovat svůj volný čas pro svůj rozvoj a vzdělávání. Mnoho školicích projektů je dotovaných, za symbolickou částku či úplně zdarma. Jakmile investujete do sebe, získané informace a certifikáty už vám nikdo nevezme!

Buďte o krok napřed, mějte přidanou hodnotu. Žádost o zvýšení mzdy tak bude více opodstatněná. Sledujte příležitosti, jak zlepšit své dovednosti a znalosti. Nejen, že vám tato strategie pomůže na vaší aktuální pozici, ale máte pomyslné náboje pro případný další kariérní postup!

Absolvování odborných kurzů a získání certifikací rozhodně poslouží jako silný argument pro vyšší odměnu, ale pozor. Nachystejte si je včetně informací, kdy jste je absolvovali a doplňte i vysvětlení, jaký byl jejich přínos a jak je můžete aplikovat v praxi. Váš nadřízený se jistě zeptá!

Rada druhá: Jaká je vaše role a hodnota ve firmě? Ukažte, že jste pro ni přínosem!

Možná, že už jste ve svém profesním životě zaslechli pověstný výrok “každý je nahraditelný”, jak jste se cítili? Přestože tato věta nemusela být adresována přímo vám, hádáme, že se vám nepříjemně stáhl žaludek. Proto nyní bude vaším úkolem dokázat a ukázat, že jste pro firmu pravým opakem!

Zrekapitulujte si svoji cestu od nástupu do zaměstnání až po současnost. Co se změnilo, čeho jste dosáhli, pomohli jste firmě vyrůst? Dejte si veškeré milníky na papír, sepište si kladná čísla a své dílčí úspěchy!

Prezentujte své úspěchy od počátku. Rozdělte si své dosavadní počínání ve firmě na dvě základní skupiny. Obsah si opravdu pečlivě připravte, vaše začátky si vedení nemusí pamatovat a nebo se samo vedení v průběhu času změnilo!

  • Sebehodnocení. Pokuste se sami objektivně posoudit (nebo svůj dojem konzultujte s někým, kdo vás z pracovního prostředí dobře zná) - zkuste nahlédnout na svou vlastní práci zvenčí (můžete se porovnat s někým, kdo je na podobné pozici - pracuje více, efektivněji? Nebo právě naopak?). Reflektujte získanou zpětnou vazbu od těch, se kterými spolupracujete.
  • Příprava argumentace. Vybírejte konkrétní příklady vašich úspěchů, předložte grafy s plněním plánů, ukažte, že od vašeho nástupu se čísla lepší, rostou. Poznamenejte své zásluhy ve firmě, na čem jste se podíleli. Nejde jen o čísla, ale třeba jste se zasloužili o vylepšení, nové nápady pro vylepšení služeb, přivedli jste nové klienty,..

Máte připravenou odpověď na nejčastější dotaz zaměstnavatelů?

“A co všechno vaše práce obnáší, jaká je vaše pracovní náplň a denní aktivita?” Jestliže jdete žádat o zvýšení platu, počítejte s tím, že vedení nemusí znát detailní a konkrétní náplň vaší práce. Od toho jsou manažeři či vedoucí týmu. Každý zaměstnanec by měl dokázat popsat a konkrétně přiblížit, co je jeho faktickou náplní práce a jaký přínos mají tyto úkoly pro celkový úspěch společnosti.

Seznamte se s hlavními body vaší role (pracovní pozice) ve firmě, vyzdvihněte i doplňující činnost / práci nad rámec vaší působnosti (pokud je). Popište úspěchy a speciální projekty, na kterých jste podíleli. Je samozřejmě nezbytné, aby tato tvrzení byla podložena čísly a výsledky, jako je zvýšení prodeje, zlepšení efektivity nebo pozitivní zpětná vazba od klientů, obchodních partnerů.

Porovnejte platové standardy na trhu a jaká jsou platová rozpětí

Zjistěte si a ověřte, jak je vaše pozice ohodnocena na trhu práce. Buďte připraveni i na argumentaci ve stylu poměrů k tržním standardům - dejte si tu práci a sesbírejte dostupná data, která můžete bez váhání předložit.

Existují srovnávací platové průzkumy a profesní portály, které se zabývají odpovídající výší platu v daném oboru. Podívejte se, jak si stojíte na trhu práce právě vy! Informace o platovém rozpětí mohoumůžou sloužit jako podstatný argument. Nadřízenému můžete tak ukázat vaši snahu a připravenost už jen ve věci vaší žádosti o zvýšení platu. Dejte si tu práci a přibližte mu situaci v daném odvětví i v regionu. Protože platy se mohou výrazně lišit i díky lokaci.

Víte, kde nahnat body navíc? Networking a budování vztahů v práci neberte na lehkou váhu!

Víte, co si představit pod slovem Networking? Označuje se tím vytváření vztahů např. mezi spolupracovníky, kteří si vzájemně vyměňují informace a udržují kultivované osobní a profesionální vztahy.

Budujte příjemné pracovní prostředí a zároveň vejděte do povědomí ostatních. Zmíněné vazby mohou velice pozitivně ovlivnit vyjednávání o zvýšení vaší mzdy, protože prakticky ukazují vaše celkové působení ve firmě.

A nemusí jít jen o stmelování kolektivu, ve kterém jste jistě oblíbení. Vaše vazby mohou také poukazovat na odborné znalosti a schopnosti, pokud pomáháte ostatním. Váš zájem o více informací a detailů ve firemním projektu může představovat vaši nepostradatelnost, jelikož ukazuje vaši možnou všestrannost. Jednoduše buďte víc vidět a slyšet!

Základní pilíře úspěšného networkingu:

  • Aktivní komunikace s kolegy
  • Vybudování důvěry a vzájemné podpory
  • Sdílení vlastních myšlenek a nápadů na zlepšení pracovních procesů

Nezapomeňte na následující strategické kroky:

  1. Přistupujte k networkingu jako k dlouhodobé strategii, nikoli jako k okamžitému zisku.
  2. Navazujte vztahy upřímně, s projevením opravdového zájmu o ostatní.
  3. Využívejte firemní akce, jako jsou workshopy nebo teambuildingy, pro posílení pracovních vztahů.
  4. Věnujte část svého volného času na setkávání se s profesionály ve svém oboru mimo pracovní prostředí, například při oborových konferencích či přednáškách.

Ano. Buďte vidět a slyšet. Aktivní účast v týmových diskuzích a projektech ukazuje vaše nadšení pro práci a firmu. Ať už je to přispívání novými nápady do fóra a nebo nabízení pomoci kolegům, všechny tyto aktivity zvyšují hodnotu vás jako jedince v očích vedení firmy.

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Všechno kolem vás se zdražuje, ale váš plat je stále stejný? Nejste jediní, koho taková myšlenka tíží. Mnoho zaměstnanců se ocitá v situaci, kdy pociťují, že jejich výkony v práci by si zasloužily lepší ohodnocení.

Mějte na paměti, že zaměstnavatel si vás hodnotí průběžně!

Možná to ani nevíte, ale pokud pracujete ve větší firmě (korporátu), pak jste více pod drobnohledem, než si vůbec uvědomujete. Jezdíte na teambuildingy? Jen se zamyslete, máte ve firmě “povinná” výjezdní školení a další akce? Proč asi?

Přesně z takových vzdělávacích a stmelovacích akcí, dávají lektoři zpětnou vazbu na každého z jeho účastníků. Zároveň je tým hodnocen jako celek a identifikují se příčiny případných problémů v kolektivu, v komunikaci, stagnaci,.. a jak jste na tom vy, kolikrát jste se už takové výjezdní porady zúčastnili, aha?

Zmiňme si 3 body, které mohou rozhodnout o vaší platové budoucnosti:

  • Pravidelné hodnocení výkonu. Většina firem aplikuje systematické hodnocení, ve kterém se (i nenápadně!) zkoumá výkon jednotlivých zaměstnanců, jejich dosažené cíle a přínos pro firmu.
  • Dokumentace (ne)úspěchů. V dnešní moderní době je jednoduché si vést záznamy o úspěších a přešlapech každého zaměstnance. Myslete také na svoji písemnou stopu, kterou zanecháváte. Dokumentace vašeho fungování je jedním z nejsilnějších argumentů!
  • Zpětná vazba od obchodních partnerů, kolegů, klientů.. se kterými spolupracujete. Sami víte, že lidé se ozývají především v momentě, kdy podle nich něco a nebo někdo nefunguje. Ať už kladný nebo negativní feedback je často rozhodujícím.

Další možné způsoby (nenápadného) získávání zpětné vazby:

  1. Zavedení systému 360 stupňové zpětné vazby, kde vás hodnotí ostatní členové týmu i vedoucí.
  2. Měsíční porady s nadřízeným, na kterých lze diskutovat projekty, výsledky a oblasti pro zlepšení.
  3. Využití interních anket zaměstnavatelem, které také pomáhají objektivně hodnotit vaši aktivitu (zájem) a mimo jiné i znalosti či vaše nasazení.

Rada třetí: Příprava na jednání - jak vést smysluplný rozhovor?

Mít vytištěné dokumenty jako podklady k vašemu úspěchu s žádostí o zvýšení platu nestačí. Připravte si řeč. Jak na samotný úvod, tak i k popisování dokumentů, které předkládáte. Tedy jednoduše ukažte, že víte, o čem mluvíte a “co by z nich měl váš nadřízený vyčíst”.

Celé jednání bude ovlivněno chtě nechtě i “náladou v týmu”, myslete taktéž na dobré načasování své žádosti. A také vám poradíme, jak vystupovat sebevědoměji a jak volit vhodná slova.

Vyberte si vhodnou dobu pro řešení vaší žádosti o zvýšení platu

Velkou část úspěchu tvoří právě načasování vaší žádosti. Asi to nebude ten moment vánočního večírku po pátém drinku na baru, ani ta zmínka na kouřové pauze před vrátnicí firmy. Jak a kdy zahájit dialog je více než zásadní!

Vyčkejte si na ten správný moment. Buďto dejte na svoji intuici, kdy vycítíte dobrou náladu svého šéfa a zeptejte se ho, jestli by nás neměl pár minut času. Rád vás pozve do své kanceláře. Ideální čas pro jednání může nastat po úspěšném dokončení velkého projektu nebo během pravidelného hodnotícího rozhovoru.

Právě proto můžete využít kvartálního hodnocení, které bývá zvykem a využít úspěšného čtvrtletí firmy ve svůj prospěch. Vhodné období připadá například i ke konci zkušební doby, kdy jste prokázali svou hodnotu, nebo v momentě, kdy získáte větší zodpovědnost. Tedy pokud obstojíte v zátěžové zkoušce, kdy jste dostali na starost projekt / úkol navíc.

Berte v potaz celkovou atmosféru ve firmě. Pokud je aktuálně dusno z důvodu auditu, asi nebude ten správný čas jít zaťukat na dveře vedení a žádat o vyšší mzdu. Myslete na okolnosti jako je probíhající restrukturalizace firmy či oddělení. Zvažte i finanční situaci společnosti - když firma neprosperuje, pak není vhodný čas na žádost o přidání.

Taktika vyjednávání - naplánujte si krok po kroku

Jen precizně nachystané podklady vám úspěšné vyjednávání nezajistí a pomyslnou soutěž nevyhrají. Zvolte vhodnou taktiku. Především vaše vystupování a zdravé sebevědomí udává směr, kterým se celé jednání bude ubírat.

Jednoznačnou (ale neagresivní) komunikací si vytváříte solidní základ pro vaše úspěšné jednání. Volte jasná slova, žádné “asi, možná, kdyby,..” - buďte si jistí v tom, co žádáte! Mějte jasnou představu o částce, která má reprezentovat váš nový plat. A zároveň vyjednávejte, pokud vám zaměstnavatel nabídne “jen o něco málo více”, než je váš základ a současně když částka zdaleka neodpovídá vaší původní představě.

Přizpůsobte se možným protiargumentům na vaši žádost o zvýšení platu

Připravte se i na negativní reakce a možné vytahování vašich přešlapů a nebo pochybení. Předvídejte námitky ze strany svého zaměstnavatele, buďte připraveni! 

Vaše reakce a odpověď na případné námitky je stejně důležitá jako samotná příprava celé žádosti. I tím si vás může nadřízený testovat, jestli se necháte zaskočit a nebo naopak ukážete, že jste si sebou a svým požadavkem jistí.

Kroky, kterým je dobré se vyhnout, pokud chcete s žádostí o zvýšení platu uspět

Pozor na přehnané požadavky a ultimáta. Jednejte sebejistě, ale ne arogantně a bez respektu k nadřízenému. Takhle určitě nepochodíte. Nenechte se strhnout tlakem, pokud vám byl např. navýšen nájem a nebo jste ve finanční tísni. To vám pomůžeme vyřešit jinak.

Vaše žádost musí být realistická a odůvodněná, reflektující vaše skutečné výkony a vaši pozici na trhu práce. Řeči typu “buď a nebo” případně “že si vás budou vážit víc jinde” mohou působit jako hrozba a nakonec vám tato příliš agresivní taktika spíše uškodí. Lepší peníze si nevydupete a navíc si můžete pokazit vaše dosavadní pracovní vztahy.

Rada čtvrtá: Alternativy a možnosti v podobě benefitů (které můžete navrhnout, pokud reakce na zvýšení platu nejsou kladné)

Je možné, že vyjednávání o zvýšení platu se nesetká s pochopením a šéf o něm nebude chtít ani jednat. Ani přesto zachovejte klid, nesklopte hlavu a mějte nachystaná další esa v rukávu pro vaše lepší ohodnocení.

Vylepšete své pracovní podmínky. Máme tím na mysli alternativní řešení, která mohou zaměstnavatelé poskytnout, pokud není možné přistoupit (nebo se netváří) k lepšímu finančnímu ohodnocení.

Návrhy nefinančních benefitů

  • Flexibilní pracovní doba. Své možné zvýhodnění žádost o pružnější pracovní harmonogram a možnost práce z domova.
  • Rozvoj a vzdělávání: Zaměstnanci mohou vyjednávat o příležitostech pro osobní a profesní rozvoj, jako jsou školení či kurzy.
  • Dodatečná dovolená: Navýšení počtu dní dovolené může být také atraktivním benefitom.
  • Zlepšení pracovního prostředí: Třeba nové vybavení pro práci nebo rekonstrukce pracovního místa pro větší pohodlí.

Plán B pro neúspěšné vyjednávání

  • Změna zařazení: V případě, že není možné dosáhnout zvýšení platu na dané pozici, může být alternativou a řešením změna vašeho profesního zařazení.
  • Cílové bonusy: Dohodnout si můžete specifické a společně odsouhlasené cíle, jejichž splnění povede právě k platovému bonusu.
  • Příspěvek na dopravu nebo stravování: Finanční pomoc zaměstnavatele na cestovné do práce nebo dotované stravování může být také hodnotným přínosem.

Všechny tyto možnosti z výše uvedených bodů vás mohou motivovat do práce, přestože se nejedná o přímé navýšení platu. Možná si řeknete lepší něco než nic, že? A teď si představte tu reálnou řetězovou reakci: Upozorníte na sebe -> i dílčí úspěch vás zahřeje -> pracujete následně s větším odhodláním -> nepřímo přimějete nadřízeného, aby vám nakonec opravdu plat zvýšil. Hotovo!

Rada pátá: Zachovejte si profesionalitu i po rozhodnutí vašeho nadřízeného

Ať už uspějete a nebo ne, pamatujte, že si na vás vedení chvíli posvítí. Cenná rada do života, vypjaté situace vždy ukazují pravý charakter. Proto pokud uspějete, nenoste se hned jako páv, ale naopak pokračujte ve své práci, jak nejlépe umíte. Vedení může sledovat, jestli jste “neusnuli na vavřínech” a třeba si v návaznosti na vyšší platové ohodnocení začne ověřovat, jestli si ho opravdu zasloužíte.

A funguje to i opačně. Nezahořkněte, nezačněte vyhrožovat odchodem, či si nestěžujte na celé oddělení kolegům. Právě i zamítnutý návrh na zvýšení platu, který přišel z vaší strany, může být teprve začátkem a zaseje pomyslné semínko. Tím je myšleno, že na sebe pravděpodobně upozorníte a vedení vás může více sledovat a začne o vyšším ohodnocení uvažovat samo od sebe!

Reakce na zamítnutí požadavku v bodech

  • Zůstaňte klidný a zdvořilý
  • Zvažte možnost konstruktivního feedbacku, zeptejte se na důvody zamítnutí
  • Zaměřte se na svůj osobní a profesní růst z pohledu vzdělání, nabídněte firmě své vylepšené já

Jak se zachovat při schválení vaší žádosti o zvýšení platu

  • Poděkujte za projevenou důvěru a vstřícný krok se zvýšením platu
  • Následně je třeba stanovit si další cíle, svůj rozvoj a jak upevnit svoji pozici
  • Váš nadřízený může mít větší očekávání, abyste tak stvrdili jeho kladné rozhodnutí

Závěrem krátké (finanční) zamyšlení

Vyzbrojili jsme vás cennými informacemi, které vám pomohou zvýšit své šance na úspěch! Získejte ohodnocení, které si za odvedenou práci zasloužíte.

A pokud vás nedokáže firma ocenit, porozhlédněte se jinde. Víte, jaká je situace na trhu práce? Prozkoumejte inzeráty a nabídky práce ve vašem odvětví!

Zúčastnit se výběrového řízení a nebo pohovoru není zakázané. Prověřte si svoji cenu na trhu práce. A než se věci dají do pohybu, abyste dosáhli opravdu lepšího platového ohodnocení, jsme tady pro náročnější období my! S ohledem na neustálé zdražování energií, nájmů, potravin, které si žádají i váš vyšší příjem, vám pomůžeme nepříznivou finanční situaci překonat!

Pokud na finance opravdu spěcháte, vzít si úvěr a dobře ho použít má svůj důvod. Protože díky němu je možné zlepšit kvalitu svého života. Své možnosti můžete prověřit nezávazně, stačí jen vyplnit žádost.

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka