← Všechny články

Publikováno
22.7.2024

Výkyvy ve výdajích na začátku školního roku - kolik stojí vybavit dítě?

Délka čtení:
1 min 30 s
0:00
0:00

Vžum! To byla rychlost! Léto se kolem nás prohnalo rychlostí stíhačky a za chvíli zase škola. Peněženky se otevírají a bankovky začínají létat. Jak to nejlépe zvládnout?

První zářijový týden. Období, které není zrovna populární u dětí ani rodičů. Zvýšené finanční výdaje zkrátka klepou na dveře. Co se bude zase cálovat a kolik to bude koštovat?

Začátek školního roku obvykle zahrnuje nákup školních potřeb, které se mohou rychle nasčítat. Mrkněte na orientační ceny a seznam potřebného vybavení:

  • Školní aktovka: 1000 - 3000 Kč
  • Peníze na učebnice: 500 - 1500 Kč
  • Psací potřeby (pera, tužky, pastelky, fixy): 200 - 500 Kč
  • Sešity a bloky: 200 - 400 Kč
  • Penál: 150 - 500 Kč
  • Sportovní vybavení (tenisky, dresy, plavky): 500 - 1500 Kč
  • Výukové pomůcky (pravítka, kružítka, lepidla): 100 - 300 Kč
  • Oblečení a obuv: 2000 - 5000 Kč

Celkově se náklady na základní výbavu pro školáka mohou pohybovat mezi 5000 Kč až 12000 Kč v závislosti na konkrétních potřebách a značkách, které zvolíte. Kdo na to šel od lesa, část pořídil ještě v červnu, kdy byly ceny o fous nižší. (Pokud máte dětí víc, násobte částku počtem dětí).

Náklady na kroužky a mimoškolní aktivity

Dalším významným výdajem jsou poplatky a platby za různé kroužky a mimoškolní aktivity. Co bychom ale dětem nedopřáli, viďte? Asi si nebudeme nalhávat, že z každého, kdo si chodí s klukama zakopat na trénink vyroste superstar, ale nikomu se nechce nechávat děti doma (protože pecivála z nich mít určitě nechceme). 

  • Sportovní kroužky (fotbal, basketbal, plavání): 1000 - 3000 Kč za pololetí
  • Hudební kroužky (hra na hudební nástroj, zpěv): 1500 - 4000 Kč za pololetí
  • Jazykové kurzy: 2000 - 5000 Kč za pololetí
  • Výtvarné a kreativní kroužky: 500 - 2000 Kč za pololetí
  • Přírodovědné a technické kroužky: 1000 - 3000 Kč za pololetí

Pokud dítě navštěvuje více kroužků, náklady se na sebe rychle naskládají. Naštěstí lze využívat slevy nebo příspěvky od zaměstnavatelů, obcí či spolků.

Jak plánovat a šetřit

Pro zvládnutí výdajů je důležité plánovat dopředu a hledat způsoby, jak ušetřit. Několik tipů, jak efektivně zvládnout výdaje na začátku školního roku:

  1. Plánujte dopředu: Seznamte se s potřebami dítěte a sepište si seznam všech potřebných položek. Vyhnete se tak impulzivním nákupům a lépe kontrolujete výdaje
  2. Využívejte slevy a akce: Sledujte slevové akce v obchodech a nakupujte školní potřeby v období slev (pozor - většinou to bývá na pomezí července a srpna!)
  3. Nakupujte ve velkém: Některé položky, jako jsou sešity a psací potřeby, můžete nakoupit ve velkém množství za nižší cenu.
  4. Zvažte bazary a second-hand: Pro některé vybavení, jako jsou sportovní potřeby nebo oblečení - jsou bazary a second-handy skvělou volbou. 
  5. Swap: už jsme o tom psali jednou, ale radši to zopákneme. V rámci swipe skupin můžete vyměnit sportovní vybavení které už nepotřebujete za to, které potřebujete nutně

A do školy s úsměvem!

Začátek školního roku je sice trochu finančně bolestivý, ale investovat do vlastních dětí se vyplatí. Protože díky nim, jejich vzdělání a budoucnosti budete mít lepší stáří i vy!


Ať je v novém školním roce všechno v cajku a máte z dětí radost!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka