← Všechny články

Publikováno
28.6.2024

Opravy na chalupě: Co se dá stihnout ještě letos?

Délka čtení:
2 min
0:00
0:00

Chalupa není jen o grilovačkách a koupáku. Občas to chce si i vyhrnout rukávy a dát jí trochu péče. Co ještě stihnete opravit a jak ji dát pořádně do rychtyku, aby to nestálo majlant?

Ochrana před větrem, sluncem i škůdci

Podzim je príma! Teploty už nerozpouští asfalt a vůbec ta doba není taková lepivá, zpocená, víte co myslíme. Podzim a jeho příjemné teploty jsou zkrátka ideální k tomu vyměnit plavky za montérky a štětec s barvou a dát chalupě nový kabát. Protože barva bude lépe schnout. Natřít stavení před zimou zládnete sami a chalupa pak bude odolnější vůči povětrnostním vlivům i škůdcům. Hobymarkety nabízejí krycí barvy a penetrace nejrůznějších kvalit a odstínů. Počítejte s tím, že běžná pětilitrová pixla s barvou pokryje cca 50-70 m2 a pořídíte ji v rozmezí od 300 do cca 700 Kč.

Kontrola a oprava střechy a čištění komínu

No a až budete mít celou chalupu jako ze škatulky natřenou, vyměňte štětec za žebřík (ale bacha, opatrně!) a mrkněte na střechu, jestli nepotřebuje taky trochu lásky. Pár vypadaných tašek zvládnete vyměnit sami, okap vyčístíte taky bez pomoci profesionála. Na co byste si ale měli určitě odborníka zavolat, je komín. A pozor, lepší si ho pozvat dříve než později - protože před začátkem topné sezóny je o ně enormní zájem. A jestli chalupu celoročně obýváte (nebo jen přijedete na víkend) budete s neprotáhnutým komínem klepat pěknou kosu. A to už se nebavíme o tom, že na vás může přijít někdo z úřadu s pokutou.

Střecha v cajku, komín v cajku a co těsnění?

Radši na něj mrkněte. Pokud nebude zrovna v kondici, můžete v zimě topit na plné kule a stejně bude ve stavení zima (a to při dnešních cenách za energii není žádná legra). Zkontrolujte radši těsnění oken a dveří nejen v obytných místnostech, ale i tam, kde netrávíte čas - na chodbách, ve spížích i ve sklepě. 

Na co je lepší si někoho pozvat?

Pokud jste běžný kutil, určo zvládnete většinu běžných oprav. Nátěry, výměna těsnění nebo menší opravy na střeše jsou typické úkoly, které se dají zvládnout bez odborné pomoci. Kdy je lepší povolat profíka? Pokud vás čeká práce, na kterou nemáte vzdělání nebo si nejste jisti v kramflecích.

  • Větší opravy střechy: Pokud je střecha vážně poškozená nebo je potřeba větší rekonstrukce, je lepší povolat profesionální pokrývače. Ono spadnout ze střechy, to není žádný med
  • Opravy elektroinstalace a plynových zařízení by měl vždy provádět certifikovaný odborník a na provedený úkon byste od něj měli dostat ofiko potvrzení. Protože kdyby se něco nedej bože stalo, pojišťovna se bude dívat jinak na elektroinstalaci kontrolovanou sousedem nebo elektrikářem

  • Topné systémy: Kontrola a údržba topných systémů, zejména plynových, by měla být vždy v rukou profesionálů. A kutil by se do ní neměl vůbec motat, protože tady je extrémně jednoduché vykoledovat si průser až na půdu

Užijte si podzim ve zdraví a vaše chalupa ať je v kondici!

Protože příští sezónu vám to zase vrátí. A pokud budete chtít trochu finančně píchnout s jejím novým kabátem, dejte vědět!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka