← Všechny články

Publikováno
25.5.2024

5 tipů, jak se vypořádat s navýšením úroku u hypotéky

Délka čtení:
2 min 30 s
0:00
0:00

Končí vám brzy fixace vaší hypotéky a trháte si vlasy z navýšení splátek? Aby ne, když v posledních letech jsme zažili historicky nejnižší úrokové sazby, které se pohybovali dlouho okolo 2 %. Nyní se pohybují okolo 5 % a pokud vyhlížíte snížení, zřejmě se v brzké době na takové luxusní procenta nedostaneme. Co teď? Neházejte flintu do žita, máme pro vás 5 tipů, jak tuhle situace vyřešit co nejlépe.

1. Nespokojte se s první nabídkou banky

Vyhrňte si rukávy, jdeme vyjednávat. Mnoho lidí má tendenci sáhnout po první nabídce banky, ale je důležité si uvědomit, že je většinou možné vyjednat si lepší úrokovou sazbu, než vám na první dobrou nabízí. Banky nechtějí přijít o své klienty a mnohdy vytáhnou z klobouku zajímavější nabídku. Nikdo z nás není Chuck Norris, abychom zvládli urvat na úrokové sazbě 3 % dolů, ale i 0,5 % dokáže ušetřit nemalé peníze v měsíčním rodinném rozpočtu!

2. Snažte se ušetřit na spotřebě

Zvýšení úrokové sazby může znamenat nárůst měsíčních splátek hypotéky. Jeden ze způsobů, jak tohle vyvážit je ušetřit na výdajích. Víte, že třeba když dáváte pouze poloprázdnou pračku, navyšujete si roční náklady na praní až o 2 000 Kč? A to je jen pračka! Co zbytečně puštěná telka nebo voda při čištění zubů?  

Jak mít tedy přehled o všech výdajích? V dnešní době existují appky, které vám pomůžou s evidencí, přehledně a jasně. Není nutné trápit se s účtenkami a večerním přepočítáváním do nekonečna. Máte hned jasno, jak s penězi v průběhu měsíce nakládáte a kde jsou zakopaní největší žrouti peněz.

3. Zvyšte příjem, jestli je to možné

Navyšte své příjmy. To může zahrnovat žádost o zvýšení platu nebo hledání dalších příležitostí k vydělávání peněz. Nemusíte být každý měsíc na nástěnce jako zaměstnanec měsíce - jestli jste ve firmě řadu let a vaše dovednost je pro firmu klíčová, nebojte si říct o zvýšení platu!

Pokud jste podnikatelé, zaměřte se na zvýšení produktivity a efektivity vašeho podnikání. Rozhodně to není o tom, že budete každý den makat 12 hodin včetně víkendů. Bacha na to, aby se z vás nestali workoholici! Věříme, že najdete ideální cestu k vyšším výdělkům.

4. Kratší fixace hypotéky

Místo dlouhodobé fixace se zaměřte na kratší období, například tři roky. To vám umožní pružně reagovat na změny finančního trhu. Nikdo z nás nemá křišťálovou kouli, ale tendence je nyní u úrokových sazeb klesající. Jak už jsme ale zmínili, snižování trvá jak psovi pastva a asi se jen tak nedočkáme luxusně nízkých úrokových sazeb, jako v minulosti. Díky kratší délce fixace se můžete z vysokých úroků vymanit dříve a získat zase lepší podmínky!

5. Zhodnoťte možnost refinancování hypotéky

Jednou z možností, jak reagovat na nárůst úrokových sazeb, je refinancování vaší hypotéky. Pokud ve vaší bance nechtějí s úrokem hnout ani o píď, prozkoumejte možnosti u jiných bank nebo finančních institucí. Třeba najdete mnohem výhodnější podmínky v jiné bance. Při refinancování si však důkladně prostudujte všechny poplatky spojené s tímto procesem a zhodnoťte, zda se vám refinancování vyplatí. Pokud je pro vás řešení hypotéky španělská vesnice, nechte to raději na zkušeném finančním poradci. 

Konec fixace hypotéky a nárůst úrokových sazeb může být pro mnoho rodin nemilá situace kvůli navýšení nákladů. Představili jsme vám několik kroků, které můžete podniknout, abyste minimalizovali dopad na váš rodinný rozpočet. Díky těmto opatřením můžete lépe zvládnout přechod na vyšší úrokové sazby a udržet svou finanční stabilitu.

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka