← Všechny články

Publikováno
11.6.2024

Dálnice, mýto a pokuty: 7 tipů, jak přežít eurotrip s plnou peněženkou

Délka čtení:
3 min 30 s
0:00
0:00

Rádi cestujete i jinak než jen prstem po mapě? Chystáte se třeba do Chorvatska autem nebo rovnou objet křížem krážem celou Evropu? Cestování autem má mnoho výhod, ale s touto svobodou přichází i určité výzvy. Pokud si správně cestu nepodchytíte, může se váš vysněný výlet nemile prodražit. Poradíme vám, jak efektivně naplánovat trasu, kde se vyhnout zbytečně vysokým nákladům a jak zajistit, aby váš eurovýlet nebyl nakonec dražší než letenky na Mauricius. Jedeme?

1. Plánování trasy

Pokud cestujete podle starých automap, kde se každou minutu ztratíte a hledání benzínky vám trvá půl hodiny, zvažte raději moderní aplikace v telefonu jako je Google Maps nebo Waze

Tyto super appky vám během cesty navrhnou nejlepší trasu, nebo poradí, kde se vyhnout mýtu a poplatkům. Aktuálně sledují informace o dopravě a dokáží vás zachránit před několikahodinovým štrůdlem na dálnici, nebo varovat před policejní hlídkou.

2. Mýtné a dálniční poplatky

Před cestou si zjistěte, jaké země vyžadují dálniční známky a které mají elektronické mýtné. Trmácet se přes hory o 5 hodin déle jen proto, že nezaplatíte dálnici přes Rakousko bude asi nesmysl, ale pokud jedete přes danou zemi pouze okrajově pár kilometrů, poplatek za dálniční známku či mýto může být zbytečný. 

Například Norsko a Švédsko jsou králové poplatků a jejich cesty musí být snad vzhledem k ceně ze zlata. Omrkněte objížďky, možná vám zvýší dojezd jen o pár minut!

3. Tak pane řidiči, kolik jste jel?

Takto se vás rakouská policie ptát nebude. Jestli jste zvyklí, že tady u nás sem tam nějaké to překročení rychlosti “ukecáte”, v jiných evropských zemích jsou nekompromisní. A co hůř, z jejich pokut se vám protočí panenky a pokud rychlost hodně přepálíte, můžete rovnou prodat auto, kterým zrovna jedete. Ve Švýcarsku se může pokuta za rychlost vyšplhat až na 65 000 Kč. Jauvajs. I když se na dovču těšíte a chcete tam být co nejdřív, povolenou rychlost určitě nepodceňujte.

4. Parkování

K cestování autem samozřejmě patří i parkování. V centrech větších měst jako je např. Londýn se běžně setkáte s hodinovou sazbou okolo 10 £, což je přibližně 300 Kč. Využijte aplikace na hledání levného parkování, ať vás zastávky nestojí stejně jako ubytování. Zkuste například Parkopedia nebo ParkMe.

Pokud chcete ve městě strávit celý den, zvažte zaparkovat na okraji města a využít MHD.

5. Správné pojištění

Zkontrolujte si, zda vaše povinné ručení pokrývá celou Evropu, nebo budete potřebovat dodatečné pojištění. Pokud nemáte sjednané havarijko, pouvažujte nad ním v zemích, kde by mohlo dojít k velkému poničení či krádeži auta. Můžete si ho sjednat i krátkodobě. V Itálii se například každý den v průměru ukradne 455 aut. No a Češi jsou ve statistikách v těsném závěsu. 

V případě nehody pouvažujte také nad pojištěním, kde jsou hrazeny asistenční a odtahové služby. Pokud uvíznete někde na cestě, zrovna na dovolené vyřizovat odtah půl dne by byla pěkná otrava. Ušetříte také spoustu peněz, pokud tyto služby zahrnete do pojištění předem.

6. Před odjezdem kontrola!

Ještě než nahodíte prázdninový outfit, oblečte monterky a auto pořádně proklepněte, jestli je v dobré kondici. Podívejte se na stav oleje, zda-li jsou v pořádku brzdy, vzorek na pneumatikách a svítí vám všechna světla. Ideálně, pokud si tuto údržbu dáte do kalendáře dřív než pár hodin před odjezdem. 

Podívejte se, jak vypadá povinná výbava v jednotlivých zemích, kterými budete projíždět. Věděli jste, že ještě donedávna ve Francii musel mít každý řidič v autě platný alkoholtester? Například v zemích jako Belgie, Bulharsko, Lotyšsko nebo Řecko je dodnes povinné mít v autě hasicí přístroj.

7. Jak ušetřit za tankování

Každý kilometr stojí nějakou tu korunku a tak není divu, že hledáte způsob, jak na pohonných hmotách ušetřit co nejvíce. Opět pro vás máme jednu chytrou apku GasBuddy, která vám pomůže najít nejlevnější čerpací stanici v okolí v celé Evropě. Zvažte tankování mimo dálnice - i malá zajížďka se může vyplatit pro výrazně nižší cenu za litr. 

Doufáme, že naše tipy vám pomohly si ujasnit, co před cestou rozhodně nepodcenit. Pečlivě si váš výlet naplánujte a zjistěte potřebné informace o maximálních rychlostech, mýtech a povinné výbavě v daných zemích. A pokud byste se dostali do průšvihu s pokutou, rychlá půjčka je tu pro vás do 5 minut!

Zajímá vás, jak cestovat po celém světě za pár kaček? Přečtěte si náš další článek zde!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka