← Všechny články

Publikováno
17.5.2024

Cestujte levně, cestujte chytře. Jak s pár kačkami můžete obletět celý svět?

Délka čtení:
3 min
0:00
0:00

Pokud se podíváte na nabídky cestovních kanceláři, je hned jasné, že all inclusive dovolená v Dominikánské republice vás bude stát doslova majlant. Máme pro vás ale skvělou zprávu! Cestovat po celém světě může opravdu kdokoli. A to i když máte 4 děti nebo hypotéku. Ukážeme vám směr, kterým procestujete celý svět za hubičku.

Nelpěte na termínu 

Kamenem úrazu je, když budete lpět na termínu a destinaci. Dal vám šéf dovolenou první týden v červenci a chcete letět do Paříže? V tomto termínu jako na potvoru budou nejdražší letenky. Pátrejte po chytrých webech, které vám nabízí levné letenky. Ceny mohou být klidně až 4x levnější a třeba letenku z Prahy do Londýna chytnete i za pětikilo. Nazujte si neposlušné tenisky a vyrazte tam, kam vás ani nenapadlo - nechte se místem překvapit!

Baví vás hledání? Dáme vám ještě jeden tip, který pátrání posune na nový level. Přímé lety bývají většinou ty nejdražší. Podívejte se na letenky různých společností s přestupy. Mnohdy najdete letenky i za polovic, pokud v mezidestinaci. Při cestě do Toronta se často přestupuje například v New Yorku. Co si takto 1 den užít Time Square a město, které nikdy nespí? Máte nekonečno možností!

Tipy na levné ubytování


Projíždíte ceny za ubytování v hotelech a máte pocit že vás trefí šlak? Máme pro vás několik alternativ, které vám pomohou ušetřit tisíce korun.

  • využijte služeb jako je Airbnb, kde se můžete ubytovat za mnohem nižší ceny v apartmánech s plnohodnotnou zařízenou kuchyní
  • místo hotelu omrkněte hostely, které jsou cenově dostupnější
  • v některých zemích můžete zdarma nebo za malý poplatek kempovat
  • rozhlédněte se po ubytování na farmách 

Víte, že za ubytování nemusíte zaplatit ani korunu? Takové službě se říká Couchsurfing. Je to komunitní platforma, která nabízí možnost zdarma přespávat u místních hostitelů. Tahle možnost je pro opravdu odvážné a přátelské jedince. Výměnou za menší soukromí získáte nové přátele a lokální průvodce.

Existuje také spousta pobytů, které si můžete užít zadarmo za dobrovolnickou práci. Nevadí-li vám během dovolené si trošku zamakat - uklidit či pohlídat domácí mazlíčky, užijete si pobyt téměř zadarmo. 


Poslední tip na ubytování zdarma je služba Home Exchange. Své bydlení jednoduše nabídnete pro někoho, kdo zase nabídne svůj byt či dům vám v daný termín. Pokud si přejete cestovat opravdu low-cost, určitě tyto alternativy bedlivě prozkoumejte. 

Užijte si dovolenou na maximum s rozumným rozpočtem


Máte levné letenky, sehnali jste super levné ubytko. Jak udržet svůj rozpočet na uzdě během dovolené? Nejčastějším žroutem peněz je stravování a doprava na místě. Pokud můžete, uvařte si vlastní jídla, která si vezmete na výlety s sebou. Chcete-li navštívit restauraci, vyhněte se centru města obloukem a vyzkoušejte místní podniky na okraji. Chcete najít skvělou restauraci, kde se najíte za pár kaček? S výběrem vám pomůžou chytré appky jako třeba TripAdvisor, kde uvidíte i cenové rozhraní jídel. 

Místo drahého taxi a pronájmu nejluxusnějšího fára vsaďte na veřejnou dopravu, pokud v daném místě funguje. Týdenní jízdenky vám nevysypou peněženku do prázdna a většinou se dostanete téměř všude bez starostí. Nejzajímavější místa jsou stejně většinou dostupná jen pěšky - takže obout pohorky a jdeme!

Víte, že spousta míst nabízí například zdarma vstupy do muzeí? Prozkoumejte část historie místo drahých vstupů do aquaparků. Cestujete s dětmi? Nebojte se oslovit na ulici jinou místní rodinu a nechte si poradit, jak využít čas na maximum za málo peněz. Zážitky a společné chvíle rozhodně nemusí navýšit váš rozpočet na statisíce. 


Chytré cestování vyžaduje přípravu a přemýšlení 


Stejně jako jakoukoli jinou dovednost, i na chytré cestování potřebujete trénink, trpělivost a čas. Všichni víme, že žádný učený z nebe nespadl. S každou další dovolenou můžete více a více ušetřit. Začněte u hledání levných letenek, pokračujte výběrem levnějšího ubytování. Vsadíme se, že farma na okraji města vám nabídce více autentických zážitků než pětihvězdičkový hotel s luxusním povlečením. 

Stanovte si před odjezdem rozpočet, který každou další dovolenou můžete utahovat za opasek. Plánujte aktivity, které jsou téměř zadarmo, ale nabídnou vám nezapomenutelné zážitky na celý život. Věříme, že i s málem procestujete celý svět a užijete si každou minutu. 

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka