← Všechny články

Publikováno
29.5.2024

Jak dětem pomoci vybrat prázdninový jazykový kurz?

Délka čtení:
2 min
0:00
0:00

Letní prázdniny jsou skvělou příležitostí nejen pro odpočinek dětí, ale i pro rozvoj jejich schopností. Už vás napadlo poslat svou ratolest na jazykový kurz? Že ano? Skvěle! Tak si pojďme rychle prosvištět, jak takový kurz vybrat a na co si dát pozor.

Žádný učený z nebe nespadl

Dětský mozek má oproti tomu dospělému mnoho výhod. Jedna z těch největších je, že není zahlcený tolika informacemi, jako mozek dospělý. IT manager by pravděpodobně řekl, že dětský hardware není zasekaný daty. A proto má velkou kapacitu a přirozenou chuť vstřebávat a konzumovat nové informace a dlouhodobě je ukládat. Proto se děti všechny dovednosti (a nejen jazyky) učí mnohem rychleji, jednodušeji a při pravidelném procvičování se pro ně stávají přirozené a nezapomínají je. Děti pro vlastní rozvoj mají prostě předpoklady už jen kvůli tomu, že jsou dětmi. Jaké jsou ale vaše očekávání od toho, co je naučí jazykový kurz? Čím začít, aby kurz dítěti něco opravdu dal a přitom nestál raketu?

Stanovte si dosažitelný cíl

Možná se vám to nezdá, ale nastavení toho, co má kurz dítěti dát je jedna z nejdůležitějších věcí - když si cíl stanovíte reálně a dosažitelně, nebudete na konci kurzu zklamaní z výsledků. Chcete, aby se dítě naučilo nový jazyk od základů, zdokonalilo své stávající znalosti nebo získalo jazykovou praxi v reálném prostředí v jazyku, který už plusmínusautobus ovládá? Tři různé věci, tři různé přístupy, tři rozdílné nároky.

Nový jazyk od základů

Pokud máte ambici, aby se dítě začalo učit úplně nový jazyk, se kterým nemá zkušenost, mějte na paměti, že za týden se mu určitě nenaučí.
Pouze se s jazykem seznámí. Po skončení kurzu bude umět skloňování základních sloves a znát základní fráze typu: 

  • jmenuji se XY
  • bydlím tam a tam
  • kolik je hodin?
  • a podobně

Také bude umět základní výslovnost. Tyto kurzy jsou vhodné jako přípravka na další rozvíjení jazyku. Například: vaše dítě přestupuje z jedné základní školy na jinou a od září bude mít povinně jazyk (například španělštinu), který do té doby vůbec nemělo, ale ostatní děti se ho už rok učí. Je tedy skvělý nápad dát mu před školním rokem trochu náskok a s jazykem ho seznámit. Na konci kurzu ale určitě neočekávejte, že si přečte Dona Quijota v originále. Na druhou stranu už bude vědět, že se ve španělštině “j” čte jako “ch”.

Zdokonalení se v jazyku

Když už dítě má základní orientaci v jazyku, ví jak se co vyslovuje, má základní slovní zásobu, ale hokej mu v tom dělá gramatika, časování a miliony dalších nástrah, dejte ho do kurzu, který mu pomůže se zorientovat ve věcech, kterým nerozumí. Jiné prostředí, způsob výuky, jiný lektor dokáží udělat divy. Moderní kurzy dávají velkou váhu na to, aby se probíraná látka učila opravdu principem škola hrou, místo běžného biflování a testů, které známe ze základních škol. Jazykové kurzy nabízejí i příměstské tábory, o kterých jsme psali minule. Výsledkem kurzu by mělo být, že dítě má znalosti, které mu před tím nebyly jasné a smazalo tak manko, jenž vzniklo přes školní rok. Vaše očekávání by tedy mělo být, že v září na tom bude vědomostně lépe, než bylo v červnu a je připravené pohodlně pokračovat ve výuce konkrétního jazyka ve škole.

Rozšíření znalostí v reálném prostředí

Pokud už dítě mluví, má solidní slovní zásobu, dokáže se běžně vyjadřovat na určitá témata a je schopné vést rozhovor v cizím jazyku, dopřejte mu zkušenost z reálného světa. Nemusíte ho hned posílat na týden do zahraničí (i když samozřejmě můžete - to je zkušenost k nezaplacení). Můžete využít kurzy, ve kterých se cizím jazykem mluví od rána do večera. Probíhá v něm celá výuka i ostatní aktivity. To samozřejmě za přítomnosti rodilých mluvčích, kteří česky často ani neumí. Jazykový kurz přispívá nejen k tomu, aby se děti naučily další gramatická pravidla slovíčka, ale hlavně aby se nebály mluvit - pořád je lepší mluvit s chybami, než nemluvit vůbec. Po skončení kurzu by vaše dítě tedy mělo mít větší slovní zásobu a především sebevědomý daný jazyk používat.

A obvyklá otázka na konec: kolik to bude koštovat?

Faktorů, které ovlivňují cenu je samozřejmě více. Doba, intenzita, lokalita. Když jsme si to my spočítali, v průměru byste měli mít v peněžence na týdenní jazykový kurz od 3 000 do cca 7 000 Kč. Jsou to ovšem dobře investované peníze, a vyplatí se to i pro to, aby potomek dopadl před kamerou lépe, než tento náš sportovec a jeho legendární jazykové znalosti.

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka