← Všechny články

Publikováno
28.5.2024

Letní tábory. Hurá na ně!

Délka čtení:
2 min
0:00
0:00

Za chvíli je to tady! Konec školního roku a s ním vízo. Ať už na něm budou samé, sem tam dvojka, trojka, nedej bože šťoura, dostávají se rodiče před nerudovskou otázku: Kam s ním? (samozřejmě myšleno s potomkem).

Něco pokryjí babičky, něco chalupa, něco společná dovolená, ale pořád zbývá mnoho času, který je plonkový. Dnešní tábory už nejsou takové, jako byly kdysi, kdy se děti vracely spíše s traumaty než pozitivními zážitky. Ty dnešní nabízejí tolik aktivit, že je ani za týden nestihnete zažít: od sportovních her, přes umělecké dílny až po dobrodružné výlety do přírody.

Jedním z hlavních důvodů, proč rodiče volí dětské tábory, je také možnost vlastního odpočinku a relaxace. Když děti tráví čas na táboře, mají možnost si odfrknout a věnovat se vlastním zájmům a aktivitám. To posiluje rodinné vztahy, protože si od sebe děti i rodiče krátkodobě vzájemně odpočinou.

"Pro nás je účast na dětském táboře každoroční rituál, na který se těšíme," říká Kačka Hronová, máma Lukyho (9) a Peťuly (12). "Kluci mají možnost zažít dobrodružství, seznámit se se stejně starými dětmi a já si konečně můžu užít chvíli pro sebe a vyskočit z kolotoče: práce - učení - vaření - odvést/vyzvednout z kroužků - žehlení.


Bez mobilu, bos

V dnešní době, kdy jsou elektronická zařízení stále přítomnější v životě dětí, jsou dětské tábory skvělou příležitostí k tomu vyměnit virtuální zážitky za skutečné. A vy alespoň jeden týden neuslyšíte věty typu: “Je tu wifi? Kde je nabíječka? Můžeš mi koupit ještě data??? Prosim, prosim, prosííím!!!!!!”

Trh nabízí nepřeberné množství táborů a aktivit. Chcete děti poslat na sportovní tábor? Jasně, stačí si jen vybrat: fotbalový, basketbalový, plavecký, vodácký, cyklistický nebo rovnou tábor, kde si za týden vyzkouší všechny sporty? Máte doma budoucího Picassa nebo Hemingwaye? Tak to jsou pro vás kreativní tábory jako stvořené. Dáváte přednost přírodě, ale nechodíte do skauta ani turistického oddílu? Nevadí. Táborů na divoko najdete taky dostatek po celé republice. Nebo obráceně. Chcete mít dítě jen kousek od sebe - zvolte příměstský tábor.

Táborů zkrátka najdete stovky.

A kolik to dobrodrůžo bude stát?

Ceny týdenních táborů se mohou lišit v závislosti na mnoha faktorech:
- lokalita
- typ tábora
- délka pobytu
- poskytované aktivity a vybavení

Průměrná cena týdenního tábora se obvykle pohybuje v rozmezí od 3 000 do 7 000 korun za týden. Když vezmeme v úvahu finanční náročnost, je třeba zohlednit nejen samotnou cenu, ale také další náklady:

  1. Výbava: Děti obvykle potřebují specifickou výbavu: spacák, karimatku, oblečení a obuv vhodné pro venkovní aktivity, plavky, hygienické potřeby, repelent proti hmyzu, sluneční krémy a další. Cena se může pohybovat od několika set až po tisíce, v závislosti na potřebách a kvalitě vybavení. Ale počítejte s tím, že kvalitní spacák není zrovna levný.
  1. Doprava: Pokud tábor není umístěn přímo v blízkosti domova, je třeba zvážit náklady spojené s dopravou na místo tábora a zpět. 
  2. Stravování: Tábory samozřejmě děti o hladu nenechají a strava je velmi často již zahrnuta v ceně. Určitě ale nezapomeňte na doporučené kapesné, bez kterého by dítě určitě odjet nemělo.

Ať prázdniny stojí za to

Jasně, poslat dítě na tábor nestojí pár korun, ale berte to tak, že zážitky, dovednosti a nová kamarádství mají hodnotu, která se penězi vyvažuje velmi těžko. A my vám podáme pomocnou ruku.

Takže ať žije léto!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka