← Všechny články

Publikováno
27.3.2024

Jak složité je pro OSVČ získat půjčku? Zjednodušte si proces s naším průvodcem!

Jste podnikatel? Už jen ten název zní honosně, že? Ovšem to neznamená, že peníze přehazujete vidlemi. Snad každý podnikatel si prošel obdobím, kdy počítal každou korunu a modlil se, aby nenastala situace, která by si žádala výdaje navíc.

Jste podnikatel? Už jen ten název zní honosně, že? Ovšem to neznamená, že peníze přehazujete vidlemi. Snad každý podnikatel si prošel obdobím, kdy počítal každou korunu a modlil se, aby nenastala situace, která by si žádala výdaje navíc.

A nemluvíme nutně jen o investici do svého podnikání. Představte si vskutku běžnou životní situaci. I podnikatel je jen člověk a pokud nastane chvíle, kdy se cokoli pokazí, musí jednat. Co když vám v domácnosti vypoví službu například pračka? Nebo do auta bude nutné dát nový filtr pevných částic? A co když váš domácí mazlíček bude muset podstoupit operaci? Máte finance navíc i pro tyto případy?

Získat finance navíc? Podnikatelé to mohou mít těžší!

Jestliže jste OSVČ na plný úvazek, získat běžný úvěr může být někdy oříšek. Možná vás potrápí ta skutečnost, že narozdíl od zaměstnanců nemáte fixní či pravidelný příjem a přesně na to budou poskytovatelé úvěrů nahlížet s vykřičníkem. 

Ať už je to bankovní úvěr či nebankovní půjčka pro podnikatele, záleží na dané instituci, jak moc do hloubky bude zkoumat vaši řekněme kreditní způsobilost či spolehlivost. Jednoduše se někde připravte na podrobnější finanční zkoumání!

Naštěstí pro mnohé podnikatele existují různé typy půjček navržené speciálně pro potřeby OSVČ, které mohou využít mimo jiné k financování svého podnikání. Věděli jste to? Od online půjček přes klasické bankovní úvěry až po nebankovní produkty, možností je opravdu nespočet. Jak najít tu pravou finanční pomoc a na co si dát pozor při jejím získávání?

Základní požadavky pro získání půjčky OSVČ

Přestože se podmínky jednotlivých institucí liší, jejich základní požadavky jsou v zásadě stejné. Plnoletost, živnostenské oprávnění a pobyt v ČR jsou samozřejmostí, ale uvedeme si několik běžných kritérií, která jsou obvykle vyžadována:

  • Dokládání příjmů: OSVČ musí často prokázat své příjmy nejlépe daňovým přiznáním za uplynulé období.
  • Doba podnikání: Řada finančních institucí vyžaduje, aby žadatel podnikal minimálně po dobu jednoho roku.
  • Úvěrová historie: K pozitivní úvěrové historii v podobě včasných splátek a absenci záznamů o pozdním splácení instituce přihlíží.

Dále mohou některé banky a nebankovní instituce vyžadovat ručení majetkem nebo jiné zajištění úvěru. To znamená, že žadatel musí být schopen poskytnout zástavu nebo mít ručitele v případě, že by u něj nastala situace neschopnosti půjčku splácet.

Porozumění vaší úvěrové historii a bonitě

Nic neovlivní rozhodování finanční instituce o poskytnutí úvěru víc, než právě vaše dosavadní úvěrová historie a celková bonita. Bonitou se rozumí schopnost vás jako subjektu splácet své závazky včas a v plné výši.

Bonita se hodnotí na základě:

  1. Příjmů a jejich stability
  2. Výdajů (závazků)
  3. Majetku a jeho hodnoty

Oproti tomu úvěrová historie zahrnuje záznamy o vašich předchozích půjčkách, úvěrech a jejich splácení. Banky tyto informace získávají z úvěrových registrů (pohodlně online), kde jsou zaznamenávány všechny úvěrové aktivity klientů.

Máte velké eso v rukávu, pokud můžete doložit svůj pravidelný příjem a to nejlépe s absencí dluhů! Banky též hodnotí poměr mezi příjmy a výdaji, proto je důležité, abyste si jako OSVČ vedli pečlivou evidenci o svých finančních operacích a byli schopni předložit relevantní dokumenty. Transparentní a přehledná historie vašeho podnikání přispívá ke kladnému hodnocení celkové bonity!

V případě nedostatečné bonity nebo nepříznivé úvěrové historie je možné zvážit záruky (zástavu) či ručitele pro dosažení úvěru či zlepšení jeho podmínek.

Výběr správného typu půjčky pro OSVČ

Není půjčka jako půjčka. Při hledání úvěru se OSVČ setkávají s mnoha možnostmi, které se liší podle jejich účelu, výše úroků a požadavků poskytovatelů. V základu rozlišujeme dva hlavní typy úvěrů:

Bankovní a nebankovní úvěr. Který si zvolit a proč?

Bankovní úvěry obvykle poskytují nižší úrokové sazby a delší doby splatnosti, ale vyžadují důkladnější dokládání příjmů a čistý registru dlužníků. OSVČ mohou čelit většímu množství byrokracie při žádosti o bankovní úvěr.

Zatímco nebankovní půjčky nabízí jednodušší proces schvalování a menší nároky na dokumentaci, porovnejme si je:

  • Bankovní půjčka:
    • Nižší úroková sazba
    • Delší doba splatnosti
    • Vyšší požadavky na dokumentaci
  • Nebankovní půjčka:
    • Vyšší úroková sazba
    • Krátkodobá splatnost
    • Nižší požadavky na dokumentaci

Pamatujte, že ne každý úvěr ideálně pasuje na vaše požadavky. Proto doporučujeme: využijte možnosti úvěru na míru, pokud je nabízen! Důležitým kritériem pro volbu půjčky je účel financování.

Jestliže jako OSVČ potřebujete financování obchodní činnosti, měli by dát přednost úvěrovým produktům uzpůsobeným pro podnikatelské potřeby, které mohou nabízet lepší podmínky než spotřebitelské úvěry. Avšak. Nebankovní půjčka pro OSVČ může být poskytnuta opravdu pro jakýkoliv účel. Pamatujete na zmínku o opravě auta?

Dlouhodobé vs. krátkodobé (cizí) finanční zdroje

Rozumějte tím půjčka, úvěr. Další otázkou, která se přirozeně nabízí po zvolení typu bankovní či nebankovní půjčky, je časová osa trvání úvěru. Pro vás jako OSVČ může být výběr mezi dlouhodobým a krátkodobým financováním klíčovým rozhodnutím. Obě formy úvěrů mají své výhody i nevýhody, které je potřeba zvážit v kontextu s jejich využitím.

Dlouhodobý úvěr

  • Doba splatnosti: přesahuje obvykle jeden rok.
  • Stabilita: poskytuje delší časový horizont pro splácení.
  • Nižší úrokové sazby: zpravidla nižší v důsledku delšího časového horizontu.

Dlouhodobý úvěr může být vhodný pokud jej zvolíte ideálně např. pro účely svého podnikání - jedná se o investici s dlouhým návratem, jako jsou nemovitosti nebo drahé stroje a zařízení. Tato forma úvěru ovšem často vyžaduje zajištění a podrobnější finanční analýzu.

Krátkodobý úvěr

  • Doba splatnosti: maximálně jeden rok.
  • Flexibilita: rychlejší získání financí, méně byrokracie.
  • Vyšší úrokové sazby: kompenzace vyššího rizika pro poskytovatele.

Krátkodobý úvěr je vhodný pro překlenutí dočasných nedostatků v hotovosti nebo financování sezónních výkyvů. A to platí i pro využití k osobním účelům. Tento typ úvěru lze získat rychleji a snadněji. Tím snáze pokrejete překlenovací období, které vás dělí od nadcházejících příchozích plateb - příjmů.

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Jste podnikatel? Už jen ten název zní honosně, že? Ovšem to neznamená, že peníze přehazujete vidlemi. Snad každý podnikatel si prošel obdobím, kdy počítal každou korunu a modlil se, aby nenastala situace, která by si žádala výdaje navíc.

Nepodceňujte přípravu, buďte (s dokumentací) připraveni!

Proveďte si ku příležitosti příprav na žádost o půjčku drobnou revizi svého podnikání a všech příslušných dokumentů. Pokud plánujete nejdříve oslovit banku, tak se připravte na přísnější lustrování.

Při žádosti o půjčku je pro OSVČ nezbytné, abyste si připravili řadu dokladů a dokumentů, které doloží vaši schopnost úvěr splácet. Úspěch žádosti může záviset právě na základě kompletních a přehledných dokumentů, které jste instituci předložili.

Že je vám už jen při té představě mdlo? Vyhledáváte proto instituce a nebankovní půjčky, kde opravdu půjčí na cokoliv a bez zbytečného papírování? Existuje jistá legislativa i pro nebankovní sektor, která myslí v zásadě na vaši ochranu. Tudíž s jistotou vám nikdo poskytnutí půjčky garantovat nebude, bude potřeba si možnosti úvěru ověřit.

Které dokumenty vám pomohou vyhrát pomyslnou bitvu o úvěr?

Jestli už nyní tušíte, že schválenou žádost nebudete mít úplně jednoduše v kapse a že to bude chtít vytasit nějaký trumf, zpozorněte. Následující řádky mohou pro vás být důležitým vodítkem k tomu, jak uspět. Začneme od primárních dokumentů, přes ty často vyžadované až k těm, které mohou nahnat chybějící plusové body!

Základní dokumenty, které jsou samozřejmostí:

  • Živnostenský list - potvrzení o podnikatelské činnosti.
  • Občanský průkaz (průkaz totožnosti) - prokázání totožnosti žadatele, ověření pobytu v ČR.

Doplňující dokumenty týkající se vaší finanční stránky a které pravděpodobně budou vyžadovány:

  • Poslední daňové přiznání pro kontrolu výše vašich příjmů.
  • Přehled o platbách zdravotního a sociálního pojištění.
  • Výpis z bankovního účtu - důkaz o pravidelných příjmech a výdajích (závazcích).

Doporučené písemné podklady a dokumenty o vašich příjmech a výdajích, které mohou rozhodnout:

  • Faktury (účetnictví)
  • Smlouvy s klienty (například Smlouvy o dílo, dlouhodobé smlouvy, zakázky..)
  • Přehledy o přijatých platbách (ideálně zaznamenáno v účetnictví)

Dobře vedené účetnictví je nad zlato! Proč?

A zde nastává ta (pro někoho nemilá) chvíle pravdy a setkání se s realitou. Protože pokud jste byli tím podnikatelem “uděláme to za míň bez papíru”, pak si jako mnoho dalších podnikatelů neuvědomujete, že se v tento moment nemůžete s takovým “černým nezdaněným příjmem” vůbec ohánět! A to už vůbec nemluvíme o porušení zákona..

Pro vyšší šanci na získání půjčky doporučujeme mít svědomitě vedené účetní výkazy. Může se jednat o účetní rozvahu (výkaz o majetku) nebo výsledek hospodaření (odečtení nákladů od výnosů), pokud si jako OSVČ vedete řádně účetní deník.

Jestliže jsou pro vás výše uvedené pojmy podobné mandarinštině, velice stručně pojednává o vašem podnikání daňové přiznání. Lépe si povedete, pokud používáte daňovou evidenci. Rozhodně doporučujeme mít svého ostříleného účetního potažmo daňového poradce. Samozřejmě je možné si vše spravovat samostatně, pokud si na to věříte a máte čas na samostudium.

Pamatujte, že žijeme ve skvělé době, vše je online a téměř na vše jsou programy a aplikace. Určitě se nebojte využít online fakturační programy, které mohou veškeré procesy v rámci podnikání velice usnadnit! Oblíbený je známý český Fakturoid, který lze propojit jak s vaším bankovním účtem, tak jej můžete nasdílet a zpřístupnit i své účetní!

Dále nezapomínejte na archivační lhůty dokumentů, které jsou dány zákonem! Víte, že existují dokumenty, které je nutné archivovat i po dobu 30 let? Týkají se důchodového pojištění, proto je délka archivace přes čtvrt století.

TIP: U dokumentů, jako jsou účetní výkazy a daňová přiznání, je důležité, aby byly řádně aktualizované a podepsané účetním nebo daňovým poradcem.

Další tipy pro zvýšení šancí na schválení půjčky

Pro živnostníky může být proces získání půjčky náročnější kvůli nepravidelným (sezónním) příjmům a dalším odchylkám v podnikání. Následující strategie však mohou pomoci zvýšit vaše šance na úspěšné schválení půjčky!

  • Vlastní kapitál a zajištění: Nabídněte majetek jako zástavu pro zajištění úvěru. Tím můžete snížit zdánlivé riziko pro poskytovatele a zvýšit svoji pravděpodobnost schválení.
  • Realistická částka: Požádejte o půjčku, která odpovídá vašim skutečným finančním potřebám a možnostem splácení.
  • Obchodní (podnikatelský) plán: Pokud se nejedná o půjčku pro osobní účely, předložte dobře promyšlený plán, který demonstruje jasné využití půjčených peněz a představuje strategii pro jejich vrácení. Tím se ještě více ukáže váš profesionální přístup.

V posledním případě by vám více pomohl článek “Návod, jak získat úvěr pro (začínající) podnikatele”, který pojednává o půjčce pro vlastní podnikání, které je kupříkladu v úplných začátcích.

Jak postupovat v případě odmítnutí půjčky

Může se stát, že banka nebo jiný finanční ústav odmítne vaši žádost o půjčku. To ovšem automaticky neznamená, že jste zatraceni a zařazeni na pomyslný blacklist. Je důležité zachovat klid a nevzdávat se. Doporučujeme vám si projít následující kroky, které mohou pomoci zvýšit šance na úspěch při dalším pokusu o získání úvěru:

  1. Požádejte o důvody zamítnutí: Získejte konkrétní informace o důvodech, proč byla půjčka zamítnuta. Legislativa je opravdu přísná, tudíž běžné příčiny zamítání jsou nesplnění příjmového limitu nebo nestabilní zaměstnání.
  2. Zkvalitněte svůj finanční profil:some text
    • Zlepšete si kreditní skóre: Řádné splácení dluhů a správné hospodaření s financemi může zvýšit vaše kreditní hodnocení.
    • Dokumentujte své příjmy: Poskytněte důkladnou dokumentaci všech vašich příjmů. Mějte připravené daňové přiznání a další doklady potvrzující vaši finanční situaci.
  3. Zvažte zástavu nebo ručitele: Nabídka majetku jako zástavy nebo zajištění ručitele může zlepšit vaše šance na schválení půjčky.
  4. Porozumějte podmínkám půjčky: Zjistěte si jednotlivé podmínky půjčky dané instituce, nebankovní poskytovatelé nemusí být natolik přísní.
  5. Hledejte alternativní zdroje financování: Pokud veškeré instituce váš požadavek odmítnou, poslední možností jsou online platformy peer-to-peer půjčky (lidé lidem).

Jednoduše vyhodnoťte a opravte svůj původní plán, jedině tak zvýšíte pravděpodobnost schválení vašich budoucích žádostí o úvěr. Pamatujte, že odmítnutí neznamená konec možností financování, berte jej jako příležitost pro vylepšení svého (vnitřního) podnikání. Stabilní a kontrolované procesy vaší práce, kterou budete mít dokonale zmapovanou, vám zvýší šanci uspět!

Pokud ale na finance opravdu spěcháte, vzít si půjčku a strategicky ji použít má svůj důvod. Protože díky němu je možné nastartovat své podnikání a nebo zlepšit kvalitu svého života. Prověřte své možnosti nezávazně, stačí vyplnit žádost

Ať už na peníze spěcháte z jakéhokoliv důvodu, nemějte obavy - tyto podmínky jsou od nás pro vás samozřejmostí:

  • Možnost získat až 80 000 Kč
  • Možnost sjednat kdykoli 24/7
  • Možnost opakovaně vybírat/čerpat 24/7
  • Možnost splácet kdykoli (denně, týdně, měsíčně)
  • Vše zařídíte kompletně online odkudkoliv
  • Vyplacení peněz na účet obratem
  • Bez zdlouhavého ověřování

 Ano, i vy své finance můžete mít do 5 minut!

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka