← Všechny články

Publikováno
4.7.2024

Nenechte si vykrást účet! Nejčastější podvody na internetu v roce 2024

Délka čtení:
3 min 30 s
0:00
0:00

Počet kybernetických útoků roste. Minulý rok policii nahlásilo krádež peněz z účtu více jak 20 000 Čechů. Podvodné esemesky, emaily, falešné telefonáty. Zloději jsou čím dál mazanější, ale na vás si nepřijdou! Buďte o krok napřed. Ukážeme vám nejčastější podvody na internetu v roce 2024. Kdy se jedná o pravdu a v jakém případě vám hrozí vysátí účtu během pár vteřin? Pojďte na to s námi mrknout.

“Vyhráli jste miliardu euro! Klikněte zde!”

Pamatujete? Emaily o tom, že jsme vyhráli v neznámé loterii, nebo vám neznámý praděda z Ameriky někde schoval dědictví, jsme házeli rovnou do koše. Dnes jsou zloději mnohem sofistikovanější a dávají si záležet, aby vás dobře oklamali a mnohdy je opravdu složité falešnou zprávu rozeznat. 

Email se totiž dost přesvědčivě tváří, že vám ho poslala banka, firma se kterou spolupracujete či online obchod Amazon, kde běžně nakupujete. V poslední době rostou případy i falešných exekucí, které obsahují infikovanou fakturu. Jak se vyznat v tom, který mail je bezpečný a který může způsobit katastrofu? 

  1. Podívejte se na adresu odesílatele, často je v ní něco podezřelého - divná čísla, opakující se znaky apod. 
  2. Anonymní pozdrav svědčí o tom, že vás adresát nezná a pouze zkouší. 
  3. Pozor na přiložené soubory. Po otevření se vám do počítače můžou nabourat a začít ho ovládat na dálku. V té chvíli si o vás zjistí vše, včetně citlivých údajů a hesel. . 
  4. Všimněte si gramatických chyb. Pokud je zloděj ze zahraničí, často používá google překladač, který jak víme není dokonalý a dělá spoustu chyb. Jestli se vám zdá že email je “dost dobrý češtin”, tak ho směle ignorujte. 
  5. Naléhání a vyhrožování. Emoční nátlak je jedna z taktik. Zdali máte v emailu napsáno, že pokud do 24 hodin neodešlete nějakou platbu, tak si buďte jisti, že je to podvod.

Jak rozeznat falešné SMS?

V tomto případě se podvodník vydává za jistou autoritu - banku, finanční úřad nebo třeba poštu. V SMS vám píšou, že vám například zablokovali platební kartu a hned posílají odkaz na její odblokování. Někteří jsou mazaní a dokonce vám i zavolají. O to je horší zachovat klid a rozum.

V každém případě, nikdy nezadávejte žádné osobní údaje a spojte se s institucí napřímo. Do banky či na úřad zavolejte vy a zeptejte se jich, zdali vám tuto zprávu zaslali. Když si uděláte výlet a navštívíte instituci osobně, budete mít jistotu. Obrňte se proti nátlakovým metodám a s chladnou hlavou vyřešte problém až další den. Nemusíte jim hysterčit do telefonu v 1 ráno! Hlavně klid a nohy v teple, vše má své řešení.

Podvody na bazarech

Na online bazarech jako Bazoš.cz nebo Marketplace se to hemží nejen levnými věcičkami z druhé ruky, ale taky podvodníky a zloději kteří číhají na svou kořist. Podívejte se na nejčastější nekalé taktiky: 

  1. Prodejce posílá odkaz na falešnou platební bránu. V každém případě to vždy odmítněte, ideálně, když využijete bezpečnou platbu předem (např. na platformě Vinted s ochranou kupujících), nebo si zkrátka předáte věci osobně na veřejném bezpečném místě. 
  2. Kupující vás osloví, že má zájem o produkt a využije vlastní přepravu. Zašle vám odkaz, kde musíte vyplnit údaje o kartě. Nesmysl! I tito lidé většinou používají google překladače a jejich češtinu můžete otestovat jednoduchými otázkami. Určitě rozpoznáte “robota” od člověka. 
  3. Supr čupr Airpody za litr? To nevypadá na poctivý obchod. Mnoho zlodějů nabízí značkové oblečení či technologii za super levnou cenu. Nechají si poslat peníze předem a samozřejmě pak zmizí z povrchu zemského. 

Pokud nelze bezpečně platit dopředu nebo je vyloučeno osobní předání, zaměřte se na reference. Prohlédněte si profil prodávajícího, zdali má věrohodnou fotku a není založený před týdnem. Prostě si v dnešní době musíte občas zahrát na Sherlocka Holmse.

Pochybné investice aneb pohádkové zhodnocení za měsíc 

Volají vám, nebo píšou s investičními příležitostmi, které se zdají jako ze sna? Rychle nabyl, rychle pozbyl. Věřte, že nikdo nezbohatne zázrakem přes noc. I když se vždy nemusí jednat o podvod, na “rychlých investicích” zbohatne spíše ten, kdo vám je nabízí. Asi nechcete nějakému darebákovi zaplatit dovolenou na Bali. Při výběru investic buďte obezřetní. Vždyť jste se na ty peníze nadřeli, no ne? 

Pokud o investování uvažujete, spojte se raději s kvalitním finančním poradcem, který má za zády důvěryhodné a bezpečné instituce. Poradí vám, jakou cestou se vydat přímo pro vás.

Jste z toho stále jeleni?

Jestli vám ze všech taktik a podvodů jde hlava kolem, máme pro vás jednoduché rady na závěr, které prostě platí v každém případě

  1. Nikdy nesdělujte svoje bankovní a jiné citlivé údaje po telefonu či emailu
  2. Podezřelé odkazy rovnou ignorujte a neotvírejte pochybné přílohy emailů
  3. Situaci řešte s danou institucí napřímo 
  4. Nesdělujte nikomu svá hesla

Kompletního průvodce, jak poznat internetové podvody, jsme pro vás shrnuli v tomto článku.

Podvody na internetu jsou stále rafinovanější, ale se správnými opatřeními se jim můžete úspěšně vyhnout. Čím více budete vědět o možných hrozbách, tím lépe budete připraveni se jim bránit. 

Do zbroje! S chladnou hlavou se vše řeší lépe, tak na to nezapomínejte.
Na nás si nepřijdou!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka