← Všechny články

Publikováno
5.9.2024

9 tipů pro nákup ojetého auta

Délka čtení:
4 min 30 s
0:00
0:00

Nakupování ojetého auta je něco jako vybírání partnera na dlouhodobý vztah. Chcete, aby byl spolehlivý, nezruinoval vám peněženku a hlavně - aby vás nenechal stát někde uprostřed ničeho s prázdnou nádrží a zlomeným srdcem. Přinášíme pár tipů, jak si vybrat to pravé ořechové na čtyřech kolech a neprodělat ani kačku!

1. Vezměte s sebou mechanika - přítel do deště i oleje

Jasně, možná máte pocit, že si s výběrem auta poradíte sami. Ale přiznejme si to - mechanik je váš nejlepší kámoš. Nejenže má zkušené oči, které nahlédnou i pod vrstvu lesklého laku, ale taky vám dokáže říct, jestli auto vydrží další sezónu, nebo vás čekají roky strávené s prázdnou peněženkou v autoservisu. Možná na vás auto krásně mrká, ale dobrý mechanik odkryje všechny temné stránky z minulosti. Jeho čas se vám rozhodně vyplatí před špatnou koupí! 

2. Prověřte kilometry

Nikdo nechce zjistit, že jeho nový plechový miláček už objel Zemi třikrát, i když tachometr tvrdí, že je to stále mladík. Ano, mluvíme o stočených kilometrech. Na papíře vše vypadá super, ale ve skutečnosti se vám to může pekelně prodražit. Ať už kupujete auto od Pepy z Horní Dolní, nebo v autobazaru, vždy si kilometry prověřte. Stačí vám na to VIN kód a pár kliknutí online a hned máte jasno.

Pak je to WIN - VIN!

3. Papíry, prosím!

Ještě než se bezpodmínečně zamilujete do vašeho nového auťáku, zkontrolujte jeho rodný list - tedy velký techničák. Jestli vaše vyhlídnuté auto mělo víc majitelů než krabice od banánů na stěhování, možná je na čase zbystřit. A pokud v historii auta chybí jakákoliv zmínka o pravidelné údržbě nebo opravách, tady zvoní alarm! Vozidla bez pravidelného servisu a zásahů mechanika se můžou vysypat jakmile odbočíte na první křižovatce. Ouha!

4. Když jde o bezpečnost, nešetřit

Každý chce ušetřit, to je jasné. Zvažte jestli je auto váš každodenní parťák na dlouhé cesty nebo jen nákupní taška na kolečkách. Když jde o kámoše, co vás má vozit po světě, není pravá chvíle vybírat to nejlevnější. Vsaďte raději na kvalitnější vozy s dobrými referencemi, které mají skvělé bezpečnostní prvky. 

Vždy zkontrolujte počet airbagů, ABS nebo úchyty ISOFIX, pokud plánujete vozit děti v bezpečných sedačkách (což doufáme, že ano). Mnoho aut nabízí třeba i adaptivní tempomat, sledování mrtvého úhlu nebo Lane Assist. Neříkáme, že tady ta elektronická diskotéka je vždy jen plus, ale může vám zachránit život. 

5. Testovací jízda - tento krok nikdy nevynechejte

Snad by nikoho nenapadlo koupit auto bez projížďky, ale věnujte jí maximální pozornost. Pokud není něco v cajku, prodejci se rádi nabídnou, že vás svezou. Pustí rádio nebo udělají na vás jiné tríčky, aby zastínili, že něco není, jak má být. První jízda je jako první rande - zjistíte, jestli by to mohlo fungovat, nebo má nějaké mouchy. Všímejte si všech zvuků, vibrací a to jak za pomalé jízdy, tak jízdy na dálnici. Ujistěte se, že se auto chová stejně při různých rychlostech a situacích. 

6. Jak se vám sedí?

Ještě nevystupujte, hezky se usaďte. Cítíte se opravdu pohodlně? Máte dost místa na nohy? A co zpětná zrcátka - vidíte všechno, co potřebujete? Možná zní tohle všechno banálně, ale jestli už se teď necítíte úplně fajn, časem vás to bude rozčilovat

7. Proklepněte si cenu - ať nepřeplatíte

Každý chce za auto při prodeji získat co nejvíc, to je jasné. Co když je cena auta ale příliš dobrá na to, aby to byla pravda? Díky bohu za net, dnes už si cenu za vůz můžeme porovnat snadno. Porovnejte ceny podobných modelů online a zkontrolujte, co je v ceně zahrnuto (servisní knížka, pneumatiky, záruka na opravu apod.). Pokud se vám zdá, že je auto o hodně levnější než ostatní nabídky, které jste viděli, zamyslete se, jestli v tom není nějaký háček. 

8. Příběh auta aneb zjistěte jeho historii

Každé auto má svůj příběh a vy chcete znát každičký detail. Není důležitý jen počet majitelů, ale třeba na jaké účely byl vůz využíván. Například asi tušíte, jak se jezdí s firemními vozy, ještě k tomu když to řídí obchoďáci, kteří lítají ze schůzky na schůzku. Ti se moc s autíčky nemazlí. Rodinné auto na tom může být v tomto případě mnohem lépe. 

Když se potkáte přímo s majitelem, který vám bude nadšeně vykládat, jak do svého čtyřkolového miláčka investoval a pyšní se výsledkem, máte zřejmě vyhráno. Jenom opatrně, aby vám nakonec takový nadšenec auto prodal a nerozmyslel si to! 

9. Vyplatí se vůbec šetřit na ojetině?

Poslední otázka na závěr - vyplatí se to? To vám může problesknout hlavou, když se díváte na všechny ty nabídky krásných nových aut bez rizika nějakého podvodu či skrytých vad. Pamatujte - nové auto ztratí na hodnotě, jakmile ho odvezete z parkoviště autosalonu. Ojetina vám může ušetřit spoustu peněz, pokud si vyberete správně a může sloužit dalších mnoho let. Jen si dejte pozor, aby vám “úspora” nepřinesla víc problémů než užitku. 

Chybí vám pár tisícovek do toho peckovního vyhlédnutého auta? Určitě se vyplatí investovat do lepšího než koupit tu šunku, co sotva dojede domů. U nás vám nabídneme výhodnější půjčku pro smysluplné účely - což zahrnuje i nákup auta! Podívejte se na všechny naše podmínky zde a půjčte si klidně už dnes až 80 000 Kč. 

Nákup ojetého auta může být vzrušující i stresující zároveň. S těmito tipy v kapse byste měli být připraveni na všechno, co vás může potkat. Nezapomeňte, že dobrý výběr auta je o správném rozhodnutí, troše detektivní práce a hlavně, o zdravém rozumu.

Držíme palce, ať najdete toho správného parťáka na cesty! 

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka