← Všechny články

Publikováno
29.7.2024

Celoroční výdaje: Příručka přežití pro vaši peněženku

Délka čtení:
4 min 30 s
0:00
0:00

Rok má 365 dní a některá období se na nás snaží ušít finanční boudu, kdy znenadání máme vysolit pěkný balík peněz. Dovolená, Vánoce, začátek školního roku… to jsou jen některé z finančních pastí, které se na nás každoročně připravují a pokud nejsme připraveni my, výdaje potom hodně bolí. Díky bohu, se lze na tyto situace dobře připravit, když s nimi počítáme dopředu. Ukážeme vám, jak mít své finance vždy pod kontrolou a co dělat, když vás výdaje zaskočí.

1. Dovolená, aneb kdo plánuje, ten jede

Dovolená by měla být časem odpočinku a relaxace, ne finančního stresu. Každý si zaslouží konečně vyměnit čtecí brýle za ty sluneční a jít se válet k moři. Problém ale je, pokud hledáme finance na dovolenou na poslední chvíli. 

Zkuste na příští rok odložit určitou částku z výplaty, která bude určena pouze na dovolenou. Můžete využít obálkovou metodu nebo si vytvořit speciální spořicí účet, který bude sloužit pouze na tento účel. Nyní mají spořáky pořád pěkné zhodnocení, takže za rok tam budete mít ještě o pár stovek navíc! 

Spousta lidí počítá pouze s částkou za letenky a ubytko. Myslete také na vybavení, které budete na dovolené potřebovat, někdy je to pěkná suma navíc. Zdali hledáte tajný recept na to, jak může celá rodina vycestovat za rozumné peníze, máme pro vás další článek zde

Není nic horšího než se vrátit z dovolené v mínusu a v práci brát všechny přesčasy abyste dovču splatili. S klidnou duší na dovolenou, v maximální pohodě zpět!

2. Kouzlo Vánoc bez finančního stresu

Taky to znáte?? Každý rok jsou Vánoce dřív. Možná že letos, jak zajde srpnové slunce vyjdou v obchoďácích vánoční hvězdy, koledy a tančící medvědi. Internet nás masíruje různými reklamami  už půl roku dopředu a tak není divu, že se vánoční nákupy každým rokem prodraží. 

A jak dobře víte, není to jen o dárcích. Výzdoba, cukroví, to také stojí nemalé peníze. Jak se na Vánoce připravit předem, aby pod stromečkem nekrvácela peněženka? 

  • Plánujte dárky dopředu - sledujte slevy během celého roku, vytvořte si seznam lidí, kterým chcete dárek dát. 
  • Tajný Santa - tak se říká způsobu jak omezit počet dárků a zároveň si užít trošku zábavy! Jde o způsob kdy se skupina lidí (třeba v práci) domluví, že si náhodně někoho vylosují a danému člověku koupí dárek do nějakého limitu. To znamená, že nemusíte kupovat 10 kolegyním svíčku, ale koupíte pouze jeden jediný dárek! Navrhněte Tajného Santu u vás v práci a vymyslete vtipné téma. Garantujeme oživení každého vánočního večírku! 
  • DIY dárky a výzdoba - ruční výroba dárků a vánoční výzdoby je nejen levnější, ale i osobnější a originálnější! Jestli si netroufáte na výrobu něčeho složitého, zkuste domácí marmelády, bylinkové čaje či třeba sušené houby ve skleničkách! Víte, kolika lidem tyto domácí dobroty udělají neskutečnou radost?

Omezte počet dárků a stanovte si limit - mnoho lidí udělalo rázný krok a naférovku rodině a přátelům oznámilo - “Letos prostě nebudeme kupovat tolik dárků”. Upřímnost je vždy nejlepší. Možná že i tetičce se oddychne, že nebude muset kupovat drahé a zbytečné dárky zase vám. Stanovte si limit a rozdělte ho mezi ty, které chcete obdarovat.


3. Back to school - zpátky do lavic!

Ještě než vypukne vánoční šílenství v září, na konci srpna nás vždy čeká ještě jeden boom. Teda pro všechny rodiče dětí. Říká se tomu “back to school”, ale v obchodech to vypadá jako džungle, kde létají sešity, teplákovky a krabičky od svačin vzduchem.

Připravte si dopředu částku, kterou budete na začátek školního roku potřebovat. Zvlášť, pokud máte více dětí. Když pak přijde září, budete připraveni a nebudete muset sahat do dalších úspor nebo si půjčovat peníze.

4. Roční poplatky - faktury sem, faktury tam

Každý rok nás čekají ještě různé poplatky a pojištění, které musíme zaplatit. Patří sem například povinné ručení za auto (možná i za elektrokoloběžku, mrkněte zde), pojištění nemovitosti nebo roční poplatky za služby a energie. 

Díky bohu, tyto platby a faktury chodí každý rok ve stejnou dobu. Označte si datumy do kalendáře a ihned po výplatě se koukněte, jestli vám tento měsíc  zrovna nějaká nedorazí. Pro všechny pravidelné výdaje však máme nejlepší univerzální radu - rezervu na účtu. 

Rezerva na účtu - klíč k finanční stabilitě

Mít na účtě správnou rezervu je základem finančního zdraví. Zkrátka se pak nemusíte obávat bubáků v podobě nečekaných faktur, nebo větších výdajů za školní potřeby či dovolenou. Ideální rezerva by měla činit 3-6 měsíčních platů. Takový polštář by měl stačit na pokrytí neočekávaných situací. Nachystejte si ho někam, kde bude dobře dostupný - třeba na spořicí účet a dávejte pozor, abyste peníze neutráceli za každodenní spotřebu. Rezerva by mohla rychle zmizet, jako pára nad hrncem. 

Když to nevyjde, FlexiFin je tu pro vás

Co dělat, když vám životní situace napsala jiné noty? Nacházíte se v situaci, kdy bude trvat vytvořit si na účtu takto velkou rezervu? Žádný strach. Každý se může dostat do nepříjemné situace, kdy se snaží vyjít s každou korunou. 

V takovém případě může být rychlá online půjčka od nás ideálním řešením. Ať už potřebujete pořešit nečekanou opravdu auta či nedoplatek za plyn, půjčka na bázi revolvingového úvěru vás překvapí svou flexibilitou. Více o tom, jak to u nás funguje najdete zde

Pamatujte, že finanční plánování není jen o odříkání a šetření. Je to návod, jak se užít život bez zbytečného stresu a obav z nečekaných výdajů. Teď už víte, jak se nenechat překvapit opakujícími se výdaji.

A pokud přeci jen něco přijde, FlexiFin vám kryje záda.

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka