← Všechny články

Publikováno
13.6.2024

Jak vycestovat ve 4 lidech. Cesta ke skvělé dovolené za dostupné peníze

Délka čtení:
2 min 30 s
0:00
0:00

Komu by se nechtělo cestovat, když jsou letenky levné? Jenže když se na cestu vydá čtyřčlenná rodina, tak už i levné letenky vyjdou na pěknou sumičku. Chcete vědět, jak si užít dovolenou, a přitom finančně nevykrvácet? Vezměte mapu do ruky a čtěte dál.

Vyrazit ve čtyřech do zahraničí, a přitom utratit maximálně 80 000 Kč sakumprdum je naprosto reálné. S trochou plánování a chytrými tipy můžete zažít skvělou dovolenou, aniž byste museli obětovat kvalitu nebo zážitky.

Čím začít? Samozřejmě výběrem destinace.

Od Zlatých písků až po Nové Zámky

Prvním krokem je výběr destinace, která je cenově dostupná, ale stále nabízí mnoho zážitků. My Češi milujeme Jadran, ale při ceně sto korun za kopeček zmrzliny nám zmrzne úsměv na peněžence. Jestli chcete mít za stovku mnohem víc muziky, začněte uvažovat o destinaci, kde vás hned nechtějí stáhnout z finanční kůže hned po tom, co uvidí na parkovišti CZ na espézetce.

Polsko, Německo, Bulharsko a stále populárnější Albánie. Kdy jste tam byli naposledy? Možná ještě nikdy, viďte. A přitom to jsou krajiny, které nabízejí všechno, po čem české srdce touží. Moře, dobré jídlo, památky i místní speciality. Destinace jsou dostupné autem, do Albánie a Bulharska byste ovšem měli vyrazit letadlem. A když stihnete nákup letenek alespoň s měsíčním předstihem, zaplatíte za zpáteční letenku pro dva dospělé, dvě děti a bagáž cenu okolo 10 000 Kč. Kdybyste se rozhodli vyrazit autem do Německa - na populární Rujánu, připravte si na pohonné hmoty na cestu tam a zpět průměrně kolem 8 000 Kč.

A že nám má Německo a Polsko opravdu co nabídnout! Na ja, sichr!

Levné ubytování neznamená nekvalitní

Můžete najít skvělé nabídky, pokud víte, kde hledat:

  • Airbnb: Nabízí širokou škálu možností, od sdílených pokojů po celé domy
  • Hostely: Moderní hostely často poskytují pohodlí a unikátní atmosféru za nízkou cenu
  • Apartmány: Sami si uvaříte z lokálních surovin, sami si uklidíte pokoj - takže za to nemusíte platit


Pro srovnání, apartmán pro 4 na týden, kousek od moře najdete v Albánii od 10 000 Kč, v Polsku od 12 000 a v Německu přímo u Baltu dokonce za 9 900 Kč.

Za místní kulturou bez nutnosti platit

Když se vydáte do aquparku, musíte být ochotní za vstup zaplatit – to dá rozum. Na druhou stranu asi v aquaparku celou dovolenou trávit nebudete – takže se můžete vydat objevit místní pamětihodnosti, a peníze si šetřit na zmrzku. V každém větším městě totiž najdete mnoho úžasných míst, kde nemusíte platit. Velmi často mezi ně patří městská muzea, galerie, festivaly a lokální akce. A pokud budete chtít vytáhnout paty z města a zamířit za krásami tamní přírody, i tak se obejdete bez peněz. Drtivá většina parků, pláží, přírodních rezervací a dalších míst jsou pro návštěvníky zdarma.

Podtrženo, sečteno to máme …

Příklad rozpočtu pro 4 osoby na týdenní dovolenou:

  • Letenky: 20 000 Kč (5 000 Kč/osobu)
  • Ubytování: 24 000 Kč (3 000 Kč/noc)
  • Stravování: 16 000 Kč (570 Kč/osobu/den)
  • Doprava na místě: 8 000 Kč (2 000 Kč/osobu)
  • Aktivity a suvenýry: 12 000 Kč (3 000 Kč/osobu)

Tak na co ještě čekat?

Vyndejte ze skříně kufry a tašky, přibalte plovací ploutve, opalovací krém a vzhůru do světa! Vždyť jsou prázdniny a vy si dovolenou zasloužíte. A jestli budete potřebovat trochu zadotovat, dejte nám vědět! Pěkné léto.

PS: Jen aby to léto nedopadlo takhle, ale s tím nic nedokážeme udělat ani my.

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka