← Všechny články

Publikováno
15.4.2024

Trhá vaše elektroběžka asfalt?

Nově budete potřebovat povinné ručení

Nově budete potřebovat povinné ručení

Kdo by si pomyslel, že i elektroběžka bude vyžadovat pojištění? Možná jste už zaznamenali nový zákon, který nařizuje povinné ručení pro mnohem více druhů vozidel, než tomu bylo doposud. To zahrnuje například i golfové vozíky a zahradní traktůrky. K sousedovi na kafe si na sekačce bez bílé karty prostě už nezajedete. Čtěte dále, dozvíte se, na jaká vozidla se nový zákon a povinnost platit povinné ručení vztahuje a jestli budete muset vytáhnout peněženku i vy.

Na jaká vozidla se vztahuje nové povinné ručení?


V zákoně o povinném ručení, který vyšel v platnost 1. 4. 2024 je nově definován pojem „vozidlo“, čímž rozšiřuje okruh vozidel, za které budete muset povinné ručení platit. Pojďme omrknout, pro která vozidla to platí: 

·         Elektrokoloběžka

·         Segway

·         Zahradní traktůrek

·         Golfový vozík

·         Pracovní stroj (rypadlo, nakladač apod.)

·         Sněžný skútr a rolba

Pokud však vaše sekačka nevypadá jako Monster Truck, můžete si oddechnout. Ne všichni majitelé budou muset pojištění platit. Pouze ti, jejichž vozila jsou rychlejší než 25km/h, nebo 14km/h a zároveň váží více než 25 kg. Pokud vlastníte elektrokoloběžku, která má maximální rychlost 20km/h a váží 15 kg, platit povinné ručení nemusíte.


Za zahradní traktor na vlastním pozemku platit nemusíte

Zdali to váš zahradní traktůrek vytáhne pouze na 15 km/h, ale váží 200 kg, povinnost platby se vás už týká. Ale i zde platí výjimka! Budete s ním jezdit a využívat ho pouze na vlastním pozemku? Povinnost platby se vás netýká. Jakmile se v něm ale půjdete projet k sousedovi na kafe, je to jiná písnička. V tu chvíli totiž vjíždíte na veřejnou komunikaci a platit za povinné ručení už musíte. 

A co elektrokola?

Elektrokola tvoří další výjimku. Zákon se na ně dívá tak, že je to kolo, kde přídavný elektromotor pouze pomáhá každému vypadat jako profesionální cyklista, i když mu unikají některá cvičení ve fitku. Motor není jeho hlavním pohonem, a proto je elektrokolo vyloučeno z povinnosti platit povinné ručení.

Pozor, tento fakt se týká pouze České republiky. Pokud si uděláte výlet za naše hranice, musíte mít elektrokolo mnohdy pojištěno – například v Německu jsou totiž mistry v pravidlech a bez pojištění byste tam mohli skončit jako hrdý vítěz nechtěné soutěže “Kdo zaplatí nejvíce za jednu kontrolu?” To si raději předem udělejte domácí úkol, a pečlivě prozkoumejte, jaká pravidla platí v zahraničí.

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Nově budete potřebovat povinné ručení

Musím platit, i když vozidlo neužívám?


Nově se povinné ručení bude vztahovat pouze na toho, kdo s autem (vozidlem) skutečně jezdí. Je auto napsané na vás, ale králem silnic je váš syn? Povinné ručení bude muset platit váš potomek, který vozidlo bude užívat. Tato změna přichází kvůli složité dohledatelnosti skutečného viníka různých dopravních přestupků a také proto, že docházelo často ke kličkám v systému bonusů a při stanovení pojistného. 

 

Další změny, které byste měli vědět (pokud nechcete přijít o body).


Od 1. října 2024 se ruší tzv. zelená karta. Tou se musíte prokazovat při silniční kontrole, abyste dokázali, že máte zaplaceno povinné ručení. Kontroly budou od října probíhat jen digitálně. Než si ale zelenou kartu necháte zarámovat jako historický artefakt, ještě si ji ponechte při cestách do zahraničí. Ve spoustě zemích ji budete při silniční kontrole ještě potřebovat. 

Zvýší se také limit pojistného plnění. Co to znamená? Nyní je maximální výše (dle zákona) nastavena na 35 milionů korun. Pokud byste způsobili nehodu, pojišťovna vyplatí za škodu maximálně tuto danou částku. S novým zákonem se limit zvýší na 50 milionů korun. Zatím se ale nemusíte obávat dražší pojistky. Některé pojišťovny již nabízí navýšení pojistných limitů nad minimální částku a to za totožnou cenu jako doposud.

 

Kde si vyřídím změnu povinného ručení?


Pojištění všech vašich vozidel vám doporučujeme pravidelně kontrolovat a alespoň jednou za dva roky aktualizovat. Nevíte, zda má váš vůz sjednáno povinné ručení? Snadno to zjistíte pomocí VIN kódu. To je unikátní 17místný kód každého vozidla, který najdete v pojistné smlouvě, zelené kartě či servisní knížce. Naleznete ho také na výrobním štítku nacházející se nejčastěji v motorovém prostoru vozidla.

Změnu povinného ručení vyřídíte v jakékoli pojišťovně, která vám nabízí nejvýhodnější podmínky. Pomůže vám s celým procesem ukončení smlouvy a sjedná vám nové povinné ručení na všechna vaše vozidla, která vlastníte. Můžete tak zahodit starosti za hlavu.

I když se svět pojistek může zdát jako velká džungle, doufáme, že po přečtení máte ve všem jasno a můžete vyrazit na cestu bez starostí. 

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka