← Všechny články

Publikováno
21.2.2024

Jak snížit výdaje na jídlo a přitom zdravě jíst: Strategie efektivního rozpočtu vs. kvalitní strava

Nešetřete na sobě, odměňte se svému tělu kvalitními potravinami

Nešetřete na sobě, odměňte se svému tělu kvalitními potravinami

Stejně jako auto vám bez kvalitního paliva dlouho nepojede, tak ani vaše tělo bez kvalitní stravy nebude dobře fungovat. Ano, příjem potravy je jednou ze základních životních potřeb každého člověka. A proto je následující článek určen každému z vás bez rozdílu. 

Na první pohled se může zdát, že žít v duchu zdravého životního stylu je velice nákladné. Vše, co je eko a bio a z domácí farmy, na nás působí dojmem dvojnásobné ceny. Obecně je zažitý dojem, že za kvalitu si člověk musí připlatit. 

Kouzlo se skrývá v dovednosti a umění si zorganizovat vše tak, že ve výsledku na potravinách ušetříte aniž by ztrácely na kvalitě. Věnujte čas plánování jídel předem, využívejte slevy a akce, mějte promyšlený nákup a celkové zužitkování potravin. Příkladem nám budou Velikonoce, kdy děti přinesou vykoledovaná vajíčka natvrdo. Kolik receptů od obložených chlebíčků až po vajíčkovou pomazánku se dá vymyslet?

Jak se stát pánem kuchyně, svého zdraví i peněženky?

Bez určité strategie a plánování jídelníčku alespoň na týden dopředu se opravdu neobejdete. Jedině tak budete mít své výdaje a vyváženou nutričně bohatou stravu pod kontrolou. Tajemství je vskutku jednoduché - vytvořit si seznam potřebných surovin a předejít tak impulzivním (nutným) nákupům a zbytečnému vyhazování potravin.

Pečlivé plánování spolu s využitím slev a speciálních nabídek obchodů je značka ideál. Uváženým nakupováním, včetně porovnávání jednotlivých cen a nakupování trvanlivých potravin ve větším množství či využívání vlastních obalů na ovoce a zeleninu, lze znatelně omezit výdaje a zároveň i šetřit životní prostředí.

Plánování rozpočtu na potraviny, jaké jsou možnosti?

Rozpočet je základ. Pokud jste na náš blog zavítali poprvé, doporučujeme si přečíst náš článek zaměřený na rodinný rozpočet v nadcházejícím roce - “Jak mít pod kontrolou finance a rodinný rozpočet”. Pojednává o užitečném pravidle dělení rozpočtu stylem 50:30:20, kdy 50% v sobě skrývá vaše životní náklady včetně měsíční částky určené právě na potraviny. Věnujte přibližně 10 % částky na stravu pro členy domácnosti.

Zmíněných 10 % je samozřejmě orientačních, jednotlivec nemá stejné výdaje jako kupříkladu čtyřčlenná rodina. Ale jako výchozí bod je tento ůdaj klíčový, je třeba najít mezi položkami balanc, který je samozřejmě individuální. Pomůže vám optimalizovat spotřebu, budete mít přehled a zvládnete minimalizovat plýtvání potravinami.

Nastavení měsíčního rozpočtu a kde se dá na jídle ušetřit

Pro začátek si stanovme zmíněný díl (přibližně 10 %) pro měsíční budget na potraviny, který je především realistický a zohledňuje celkové příjmy a životní náklady. Při jeho určování by měla být brána v úvahu skutečnost stravovacích návyků. A co je tím myšleno?

Někdo startuje svůj den se snídaní ještě v pyžamu doma (cestou do práce) a někdo si dá kávu s bábovkou od kolegyně až v práci. Druhá varianta je jak vidíte bez práce a bez nákladů.

Ve školní jídelně bývá přes týden jednoduše vyřešen oběd pro děti. A zároveň v zaměstnání je často možné využívat dotovaný oběd v “závodní” jídelně, případně zaměstnavatelé poskytují jiné benefity ve stravování (zvýhodněné stravenky a další). Současně jsou v dnešní době populární krabičky s nachystaným obědem z domova (ideálně zbytky od večeře, ať nevaříme dvakrát). A z doby covidové se nám také hodila na oběd večeře z předchozího dne. Nastal totiž čas (ne)oblíbených homeoffice dnů, které jsou využívány i nadále.

Večeře bývají různé. Některé rodiny upřednostňují právě večerní setkání u jídla jako rituál, kdy se sejde celá rodina a vypráví si zážitky z celého dne. Je to čas, kdy je možné probrat rodinné záležitosti v jinak odlišném programu každého člena. Naopak jinde je zvykem, že bývá studená večeře, nebo si každý připraví večeři sám (časy návratů domů se liší), případně je v plánu večeře s přáteli / pracovní večeře s obchodními partnery.

Tímto krátkým zamyšlením, které si stačí rozepsat na papír, si jednoduše sestavíte plán odpovídající rytmu a životnímu stylu vaší domácnosti. Víkendy se budou samozřejmě lišit, vycházejte z dosavadních měsíců. Mohou být v duchu výletů a nebo návštěv. Kdo by neznal obědy u babiček, kdy je navařeno i napečeno, a s jistotou ještě dostanete vš zabaleno s sebou na večeři.

Jídlo v krabičkách, které si ale nebudete chystat vy sami

Jednotlivci či dvojice mohou zvolit známé “krabičkové diety” (nahlédněte na jejich srovnání pro rok 2023), které nutně nemusí být nástrojem ke snižování váhy. Zajistí zaneprázdněným a vytíženým osobám pravidelný příjem potravy, kdy je jídelníček sestaven téměř na míru. Představuje vyvážený poměr živin v jednotlivých pokrmech a nemusíte se o nic starat. Jen zvolit ideální místo pro výdejho vaše denního menu a někdy je možná donáška až k vám domů či do práce!

Zaznamenávání výdajů za jídlo, jak mít přehled?

Zapisujte si každý nákup, dokonce i ten nejméně významný. Kolikrát strávíme pár minut v obchodě a utratíme v řádech “jen” pár stovek, ne více jak 500 Kč. Jenže kolik takových nákupů měsíčně uskutečníte? Obratem se jedná o utracené tisíce. Tím, že si zaznamenáte každý nákup a výdaj, identifikujete tak snáze oblasti, kde vám peníze utíkají. Snadno zjistíte, kde můžete ušetřit, lépe pak porozumíte svým nákupním vzorcům, kde je řekněme vaše slabina.

Existuje několik chytrých aplikací, které vám celý proces usnadní a údaje budou přehlednější. Odkazujeme na náš článek, který pojednával právě o finančním rozpočtu a část “Jak používat finanční nástroje a vést si účetnictví” se zmiňovala o kontrolingu. Důsledným zapisováním všech výdajů se snadno identifikují potraviny, na kterých se dá ušetřit, které pořizujeme v podstatě zbytečně.

Finanční strategii se vyplatí mít i pro nákup potravin

Práce vám dovolila skončit dříve, jedete kolem obchodu a proto využijete svůj čas k drobnému nákupu? Nemáte nákupní seznam a nakupujete stylem, co vás cvrnkne do nosu? My to také známe. Ovšem klasické umění je přijít do obchodu protože potřebuji koupit vejce a je to přesně jediná položka, která v nákupním košíku a v tašce s nákupem nakonec chybí. Ano, i nám se jednou povedlo ta vejce pořídit až napotřetí..

Sestavování nákupního seznamu a plán ideálně na týden

Jako v každé misi je třeba mít plán. A není to jen o nákupním seznamu, ale právě o představě menu na celý týden. Právě jídelníček tvoří položky nákupního seznamu. Je naprosto nezbytné si osvojit systém plánování a pravidelnosti, odoláte (a zabráníte) tak impulzivním nákupům a udržíte se v rámci rozpočtu. Zároveň si vyhradíte čas jen na nákup a stane se z toho pro vás rutina. Uvidíte sami, jak značná bude úspora díky vašemu novému zvyku.

Tady nakupuji jablka a maso, támhle je akce na banány,.. Jak být v nakupování efektivní?

Kolik strávíte času samotným nakupováním? Objevujete nové obchody, zajímáte se o novinky v sortimentu a nebo jste “konzervy” a na jisto jdete regál od regálu? Rutina v nakupování je rozhodně doporučována, ušetříte mnoho času. Nebudete bloudit, procházet a nahlížet do všech uliček v supermarmarketu o několika stovkách metrů čtverečních. Pro někoho to sice může být určitá forma terapie, kdy se musíte soustředit jen na položky v nákupním seznamu, ale ukážeme si efektivnější varianty.

Akční letáky, slevy a výhodné akce - poradíme vám!

Určitě znáte akční letáky obchodů, které se vhazují do schránky. A víte, že existuje několik webových stránek, které přehledně nabízí aktuální slevové akce? A pozor, ne jen klasické a známé supermarkety a hypermarkety. Ale vybíráte si dle kategorie nabízeného sortimentu. Od široké nabídky prodejců potravin (včetně těch známých internetových s dovozem a donáškou až domů), přes lékárny, elektro, parfumerie až po nábytek, zahradu a sport. Stačí si u odpolední kávy otevřít pár letáků a zmapovat si terén dle sestaveného nákupního seznamu.

Aplikaci máte? A bodíky sbíráte?

Slevy a akční nabídky poskytují příležitost ke značné úspoře, ale vyžadují proaktivní přístup a monitoring. Věrnostní programy, slevové kupóny a výprodeje jsou efektivní nástroje, jak snížit výdaje. Ale jen pokud jsou využívány strategicky a se zaměřením na nákupy, které jsou skutečně potřeba. Nenechte se strhnout hesly o nevídané slevě, kolikrát ani o slevu nejde a nebo není tak markantní. Doporučujeme zmapovat si terén, tedy v jaké cenové hladině se obyčejně daný produkt pohybuje. Chytře můžete využít slevy na produkty, které lze skladovat nebo zamrazit. Takto zvolená taktika může být rovněž činidlem úspory.

Volba kvalitních a cenově dostupných obchodů

Při hledání nejlepšího místa pro nákup je důležité vzít v úvahu poměr ceny a kvality nabízených produktů. Pro některé může být nejlepší volbou velkoobchod nebo místní trh, kde se dají najít čerstvé a cenově výhodné suroviny.

Příkladem může být ověřený řezník, který má prodejnu právě ve vaší ulici. Zmapujte v okolí lokální a specializované prodejny, zdali není nabízený sortiment kvalitnější (kdy brambory opravdu chutnají jako brambory a mrkev je sladká jako by byla právě vytažená ze záhonu na zahrádce). Ze zkušenosti je lepší si za kvalitu připlatit, než zaplatit jinde méně a většinu balení vyhodit do koše. 

Zároveň známá komerční značka není zárukou lepší kvality. Častokrát “signature” značka daného prodejního řetězce má stejné složení (stejného výrobce) jako originální produkt, jen má jiný přebal a nižší cenu!

Jak může vypadat příprava jídel doma?

Chystání pokrmů doma je klíčovým prvkem pro snížení výdajů na stravování, zároveň umožňuje uchovat kvalitu a zdravotní přínos konzumovaných pokrmů - vše je pod vaší plnou kontrolou.

Týdenní menu jako od šéfkuchaře, ale u vás doma

Naplánujte si celý týden na talíři. Otázkou je, jestli s vámi ostatní členové domácnosti spolupracují. Známé “nic” a “nevim” vás dokáže rozohnit, že? Poradíme vám. Vypište pokrmy, které umíte připravit a nechte ostatní hlasovat. Vyberou si tak sami. Stačí jen připnout magnetkou na lednici přehled na celý týden a každý bude vědět, co ho čeká na večeři.

Shrneme si to. Plánování vám pomůže sestavit nákupní seznam na míru, eliminuje impulzivní nákupy a snižuje pravděpodobnost vyhazování potravin. Tvořením jídelníčku na celý týden se zefektivňuje nakupování a minimalizují se výdaje. Zároveň se zbavíte známé dráždivé věty “Co bude k večeři?” a vaříte podle plánu. Můžete začít pozvolna, domluvte se nejdříve na třech dnech v týdnu, jak se celý systém osvědčí. Tvořte ankety, nechte ostatní hlasovat o výběru večeře. Více tak zapojíte “do hry” i ostatní členy domácnosti.

Příklady jednoduchého jídelního plánu:
Efektivní zpracování surovin do posledního kousku

Inteligentní zpracování surovin znamená využití všech zakoupených potravin a minimalizaci odpadu. Zjistíte, že není těžké osvojit si nápady a zbytky surovin efektivně transformovat na nové pokrmy. Pokud jste četli pozorně výše, tak u tvoření jídelníčku byl jedinečný odkaz, který uvádí příklady receptů právě ze zpracování zbytkových surovin.

Uvádíme pár tipů, jak zpracovat zbylé suroviny:
  • Zbytky vařené zeleniny použít do salátů nebo jako přílohu k dalšímu jídlu
  • Zbývající suroviny je ideální zapéct v troubě, sýr vše dokonale dochutí
  • Zbývající ovoce proměnit ve smoothie nebo ovocný salát

Inteligentní skladování potravin, znáte výhody vaší lednice?

Důmyslné skladování potravin může významně snížit množství odpadu a zároveň uchovat potraviny déle čerstvé. Ukážeme vám efektivní metody, jak třídit zásoby a využívat potraviny na maximum.

Nahlédněte znovu do návodu vaší ledničky. Najdete zde tipy, do jaké části uložit zeleninu, kam máslo a kde nejlépe skladovat maso a kde jogurty. A jestli návod nenajdete, googlete. Dle vašeho typu lednice najdete na internetu příslušný návod.

Skvěle zpracovaný článek na téma skladování potravin v chladničce má jeden ze známých prodejců elektroniky, který na celé téma nahlíží z pohledu spotřebiče. Řeší nejen technické principy fungování lednice, kdy je příkladem zásadní rozložení potravin, aby správně cirkuloval chladný vzduch. Ale popisuje i nevídané funkce jednotlivých výrobců. Vyzdvihneme si například výrobce Beko, který mimo jiné používá filtr, který neutralizuje molekuly zápachu a nabízí speciální přihrádku, která střídá 3 typy světla pro uchování vitamínů a čerstvosti.

Pro rychlé čtení vám sdílíme odkaz 8 rad, jak skladovat potraviny v lednici, kde se dočtete mimo jiné jakých zlozvyků (které by vás třeba ani nenapadly!) se běžně dopouštíme. Kdo například rád namáčí klobásku přímo do sklenice s hořčicí? A nebo pije džus přímo z lahve a zase jej vrátí zpět? 

Přehledné shrnutí pro skladování jednotlivých potravin

Správné skladování prodlužuje trvanlivost

Pečlivé skladování potravin v chladu a suchu může výrazně prodloužit jejich trvanlivost. Různé druhy potravin vyžadují specifické podmínky skladování:

  • Ovoce a zelenina: Uchovávejte je odděleně, neboť mnohé druhy plodů uvolňují ethylen, který může urychlit zrání sousedících potravin.
  • Obiloviny a luštěniny: Skladujte v suchu a temnu v hermeticky uzavřených nádobách pro minimalizaci vlivu vlhkosti a škůdců.
  • Maso a mléčné výrobky: Udržujte v chladničce na správné teplotě pro zachování čerstvosti a bezpečnosti pro konzumaci.

Zacházení s přebytky jídla

Efektivní využití přebytků může znamenat úsporu času a peněz. Je důležité mít strategii pro zbytky jídla:

  • Plánování jídel: Vytvářejte plány pro následující dny s ohledem na to, co již máte doma.
  • Kreativní recepty: Použijte zbylé ingredience v nových receptech, abyste snížili množství vyhozeného jídla.
  • Zmrazení: Pokud je to možné, zmrazte přebytky na později - mnoho jídel je po rozmrazení a ohřátí stále lahodných.

Pamatujte, že náležité zacházení s potravinami nejenže prodlužuje jejich životnost, ale také podporuje zdravější stravování díky zachování nutričních hodnot.

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Nešetřete na sobě, odměňte se svému tělu kvalitními potravinami

Obědy do práce a svačiny, kupujete je a nebo je chystáte doma?

Jak jinak mít pod kontrolou své finance i svoji váhu? Stačí si najít pár minut navíc, chytře plánovat a nosit si do práce oběd v krabičce. Co více si přát? Snad v každém zaměstnání je mikrovlnka a ideálně i myčka na nádobí. Stejně tak svačiny a svačinky. Nebude vás tak přes den “honit mlsná” a nebudete chtivě obcházet bufet s chlebíčky a nebo dortíky.

Domácí příprava obědů do práce

Celá věda spočívá primárně ve výběru nutričně bohatých surovin, které se snadno připravují a transportují. Doporučuje se využívat celozrnné produkty, kvalitní proteiny a čerstvou zeleninu. Například pokud vás čeká den na cestách, pak je celozrnná bageta s tvarohovou pomazánkou a obložená zeleninou vynikající volbou pro rychlý, vyvážený a chutný oběd.

Příklady zdravých pokrmů:

Tip: Maso i přílohy lze připravit ve větším množství na více dní, což vám ušetří čas i peníze.

Tipy na zdravé a cenově výhodné svačiny

Svačiny jsou důležitou součástí denního stravovacího režimu, protože pomáhají udržet energii a zabraňují nám se přejídat. Znáte to. Přijdete po práci domů, v lepším případě jste od oběda nic nejedli a berete lednici útokem. Nepodceňujte svačiny. I kdybyste měli mít v kabelce pytlíček s oříšky.

K cenově výhodným, rychlým a zdravým možnostem patří cottage sýr a krekry nebo ovoce a ořechy. Tyto suroviny nabízejí vyvážený mix sacharidů, bílkovin a zdravých tuků.

Nápady pro chutnou svačinu

  • Jogurt s domácí granolou (vločkami, oříšky) a medem
  • Hummus s nakrájenou čerstvou zeleninou
  • (Domácí) proteinové tyčinky

Nenechte se nalákat na produkty označené jako “light” a “fit”. Čtěte složení, odlehčená verze nemusí být automaticky nutričně lepší. Pokud jsou výrobky bez tuku, můžou naopak obsahovat více cukrů. Svačiny by měly být variabilní a poskytovat dostatek mikroživin ke zlepšení celkové výživové hodnoty stravy. Kdo si přeje být opravdu fit, prohlédněte si 8 tipů na zdravé svačiny do práce i do školy.

Kde ještě ušetřit? Zdravé a ekonomické vaření je o surovinách

Ve snaze snížit výdaje na jídlo, je zásadní vybírat suroviny, které jsou nejen cenově dostupné, ale především zdravé. Nekonzumujte zbytečně prázdné kalorie a průmyslově zpracovávané potraviny. Dodávají tělu minimum živin, vitamínů a jsou pro tělo spíše zátěží než energií.

Volba vhodných zdrojů bílkovin (namísto masa)
  • Luštěniny: Jsou významným zdrojem bílkovin a zároveň finančně nenáročné. Čočka, fazole a cizrna mohou nahradit dražší maso a jsou mimořádně univerzální.
  • Vejce: Představují kompletní bílkovinu a jsou cenově dostupnější než mnoho masových produktů. Také se snadno přípravují a mají nespočet variant pro použití v kuchyni.
Využití nabídky sezónních surovin
  • Ovoce a zelenina: Kupování sezónních surovin může výrazně snížit náklady. Sušením, mražením nebo kompotováním lze tyto potraviny uchovat pro pozdější využití.
  • Bylinky a koření: Pěstování vlastních bylinek vám může taktéž ušetřit finance, které byste jinak utráceli ve specializovaných obchodech.

Věděli jste že? Konzumací sezonních potravin se přiblížíte stravování, které je pro nás přirozené, a zajistíte tělu živiny, které potřebuje právě v daném období. Navíc podpoříte lokální farmáře a vaše jídlo bude chutné, čerstvé a nutričně bohaté.

Navařeno máme. Jak dále minimalizovat plýtvání potravinami?

Ukázali jsme si několik tipů, jak ze zakoupených potravin vytěžit maximum. Víme, jak využít ingredience i na další pokrmy, jak je případně uchovat na později v lednici a nebo v mrazáku. A kdyby se náhodou přece jen objevily zbytky a nebo jste měli od večeře slupky od brambor, okurek a dalších, je možné organické zbytky kompostovat!

Porozumění datu spotřeby - víte že existují dva údaje trvanlivosti?

Než začneme s kompostováním, věděli jste, že Datum spotřeby a Datum minimální trvanlivosti jsou dva odlišné údaje? Možná jste se doposud nad odlišným zněním nepozastavili. Datum spotřeby uvádí, do kdy je potravina bezpečná k jídlu. Zatímco datum minimální trvanlivosti naznačuje, kdy může začít pokles kvality produktu, ačkoli může být stále bezpečný ke konzumaci. Nejčastěji se uvádí na sušených, zmrazených, konzervovaných a jiných trvanlivých potravinách. Potraviny po datu minimální trvanlivosti můžete sníst, pokud jste je skladovali tak, jak je uvedeno na obalu a obal není poškozen.

Kompostování nepoužitých zbytků, které to jsou?

Kompostování je proces přeměny organických zbytků, jako jsou zbytky zeleniny, ovocné slupky či kávová sedlina. Tento kompost může být použit jako přírodní hnojivo na zahrádkách či do květináčů, protože je bohatý na živiny. Podporuje totiž regeneraci půdy a zároveň se tak snižuje množství odpadu sváženého na skládky.

Existují elegantní domácí kompostéry, které vypadají jako klasický odpadkový koš nebo kyblík. Můžete jej umístit třeba na balkon, pokud máte tu možnost. A (nejen) v okolí dnešních novostaveb objevíte oficiální kompostéry. Možná si vybavujete i hnědé popelnice na bioodpad, které jsou častěji k vidění v “osadě tříděného odpadu”. Využíváte je i vy?

A kolik utratíte za lattéčko a colu z benzinky? Nápoje alias skryté výdaje a jejich alternativy

Jedno kafíčko sem, druhé kafíčko tam. Ani vám to nepřijde, ale jen dva fancy kelímky s kávou a téměř 300 Kč je pryč. A to jsme si připustili výdaje jen za kávu. Občasně půllitrovka coly na cestu v bufetu nebo na benzínce za 50 Kč. Poznáváte se? Často se přehlíží, že výdaje za nápoje ve výsledku mohou tvořit nemalou část rozpočtu spadající pod kategorii “jídlo”.

Není to kázání, i my jsme často ti s “lattéčkem”, ale pokud chcete změnit situaci svého domácího rozpočtu (a zdraví), přiznejte si ty lehce zbytečné výdaje i zde. Pokud si každé ráno kupujete velké kafíčko na cestu do práce za 130 Kč, tak to máte za 20 dní neuvěřitelných 2 600 Kč. Co vše byste si pořídili za necelé tři tisíce vy?

Jak omezit (zbytečný) nákup (sladkých) nápojů?

Dalším neviditelným (ale zato podstatným) výdajem může být částka za kupované nápoje jako jsou slazené limonády nebo džusy plné “éček”. Často mají vysoký obsah cukru a nespočet umělých a nezdravých látek. Znáte populární přirovnání, kolik kostek cukru je ve 2 l nápoje Coca-Cola? Je to v přepočtu 73 kostek cukru! Ještě stále máte chuť na colu? A není to jen o ní. Opět jsme u sladkých limonád a “prázdných kalorií”.

Vyměňte sladké nápoje za neochucenou vodu nebo čaj. Pokud by to byl pro vás i tak velký skok a šok pro tělo, uvádíme známé alternativy. Znáte SodaStream? Menší zlo pro organismus, ale po finanční stránce se stále jedná o vyšší finanční náklady, než by byla filtrovaná voda z vodovodu (z filtrační konvice). Určitě se vyplatí sledovat akce a výprodeje, kde i tyto vychytávky pořídíte levněji.

Dalším tématem by mohly být alkoholické nápoje, ale domníváme se, že každý z nás si uvědomuje finanční a hlavně zdravotní dopady konzumace alkoholu. Lidé by měli také omezit konzumaci alkoholu, která je často spojena s vyššími výdaji.

Příprava domácích nápojů nemusí být nuda

Zmínili jsme si alternativy kupovaných přeslazených nápojů v obchodech, ovšem domácí osvěžující nápoje si můžete připravit sami. Známé domácí limonády mohou být připraveny z čerstvého ovoce, bylinek a přírodních sladidel, čímž máte pod kontrolou obsah cukru a zlepšíte nutriční hodnotu nápoje. Připravte si výjimečně i čerstvě lisované džusy nebo smoothies, které využijí celé plody včetně slupky. Smoothie je tak sytější, pro trávení díky obsažené vláknině lepší. Ale nic se nemá přehánět. Věděli jste, že žvýkání je nezbytnou součástí dobrého trávení a zdraví? Právě článek o smoothie vám prozradí, že nic není černobílé, všeho s mírou.

Vzdělávání v oblasti výživy a vaření vás bude bavit

Zaujaly vás zajímavosti zmíněné v našem článku? A chtěli byste se dozvědět o výživě více? Není to jen o úspěchu ve snižování výdajů za jídlo při zachování zdravé stravy. Aby nám tělo dobře sloužilo, musíme o něj dobře pečovat. Vše začíná chtě nechtě vzděláváním v oblasti výživy a vaření. Stačí si osvojit pár základních pravidel. Znalost toho, jak vybírat ingredience a recepty, a zároveň jako bonus schopnost připravit jídlo ekonomicky.

Výběr zdravých a levných receptů zároveň

Ideálně by měl recept obsahovat informace o výživových hodnotách a dále byste měli mít přehled o cenách surovin. Programy jako Skutečně zdravá škola nejsou určeny jen učitelům o výživě dětí, ale jsou dostupné i rodičům. Poskytují rady a metody široké veřejnosti. Například jak zahrnout zdravé a cenově dostupné komponenty do denního jídelníčku.

Je důležité se zaměřit na:

  • Celozrnné produkty: Vyšší nutriční hodnota a nižší cena v porovnání s rafinovanými obdobami (nejen) pečiva.
  • Sezónní a místní ovoce a zelenina: Nabízí nejlepší poměr ceny a kvality.
  • Bílkoviny z rostlinných zdrojů: Sója nebo luštěniny jsou alternativou a mohou nahradit dražší maso.

Jak tedy chystat jídlo ekonomicky?

Efektivní příprava jídel s omezeným rozpočtem vyžaduje pochopení základů ekonomického vaření. Týká se to nejen výběru surovin, ale i technik a postupů při vaření.

Není od věci zvážit nákup a investovat do chytrého hrnce, který má již naprogramované recepty a jen vás vede, čeho kolik a kdy do něj přidáte. Pomůže vám mimo jiné s plánováním celého týdne a to včetně sestavení nákupního seznamu. Navíc nepotřebujete jiné nádobí či spotřebič - ovládá vaření v páře, tlakové vaření, klasické vaření se třemi úrovněmi teploty, pečení, smažení a také opékání.

Důležité body ekonomického vaření - shrnutí:
  • Efektivní využití zásob: Plánování jídel podle aktuálně dostupných surovin.
  • Vaření ve větším množství: S možností využití a zpracování zbytků pro další jídla nebo jejich zamrazení.
  • Minimalizace odpadu: Využitím i méně tradičních částí zeleniny či masa (vývary) namísto kupovaných bujónů.

Psychologické aspekty jídla aneb jak se nestát jeho obětí

Znáte filmové scény, kdy si děvče po rozchodu bere z mrazáku obrovský kýbl zmrzliny do postele a brečí u romantických filmů? Rychlé cukry navozují pocit štěstí, ALE mohli bychom je přirovnat k návykovým látkám, protože cukr má srovnatelné účinky. Bílý cukr je předmětem diskuzí a spekulací, kdy jedni jej nazývají “bílým jedem” a druzí k cukru zaujímají postoj neutrální, kdy se jedná o přírodní látku, která se v přírodě vyskytuje přirozeně.

Váš názor? Za nás pouze sdělíme, že “všeho s mírou” - nic se nemá přehánět :)

Zajímavý rozhovor o vlivu cukru (39. minuta záznamu) pro Českou Televizi v pořadu Studio 6 poskytl MUDr. Petr Sucharda, CSc., z III. interní kliniky – kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN v Praze.

Rozpoznávání emocionálního přejídání

Je známo, že psychologické faktory hrají zásadní roli v tom, jak lidé nakupují a konzumují potraviny. Správné pochopení těchto aspektů může vést k lepší kontrole nad výdaji na jídlo a zdravějšímu stravování. 

Stravovací návyky jsou často spojené s emocemi člověka. Rozpoznání a řízení emocionálního přejídání může vést k lepšímu psychickému zdraví a zlepšení vztahu k jídlu i k sobě samému. Klíčové je poznat okamžiky, kdy člověk jí ne proto, že má hlad, ale proto, že reaguje na stres, nudu nebo jiné nepříjemné pocity. Při výskytu těchto momentů je užitečné hledat alternativní způsoby zvládání svých pocitů a nálad, jako je fyzická aktivita nebo relaxační techniky.

6 příkladů, kdy raději na nákup poslat někoho jiného. Proč?
  1. Určitě nechoďte na nákup hladový. A nejlépe ani unavení. Budete dávat do košíku potraviny, kterých byste si za běžných okolností ani nevšimli. 
  2. Zajídání stresu je zlozvyk, kterému není dobré propadnout. Raději se v ten moment jděte projít, zanadávejte si, pusťte si oblíbenou písničku, cokoliv, co odvede vaši pozornost od jídla. 
  3. Častokrát se přejídáme, protože přijímáme málo tekutin a zároveň je známo, že než si mozek uvědomí, že je žaludek sytý, uběhne 20 minut. 
  4. Za dalším útokem na ledničku a spižírnu stojí často i fakt, že se nudíme. Zabavte se a zaměstnejte hlavně hlavu.
  5. Nebo se snažíme najít alternativu pro zahnání chuti na čokoládu. Ignorujeme své chutě, přestože si tělo právem říká o to, co mu chybí. Lepší si dát tu kostičku čokolády, než nakonec sníst skoro celou tabulku. 
  6. Ovšem otrokem nezkrotných chutí jsou obecně ženy. V určité fázi jejich cyklu a většinou v určitém období těhotenství se prostě těžko ovládá ta hormonální horská dráha..

Jídlo je radostí, jídlo nás sbližuje

Nejčastější volbou pro setkání je restaurace, kavárna, bistro čí bar. Dobré jídlo a pití nás prostě sbližuje. Vytvořte si podobnou atmosféru i doma!

Ideální by pro vás bylo, pokud by členové v domácnosti měli oblíbené podobné druhy jídel. Shodnete-li se na vybrané kuchyni a pokrmech včetně možných alternativ (těstoviny / rýže), pak věřte, že to významně ovlivní váš rozpočet. V tom nejlepším možném směru. 

Není to jen o vaření, ušetřete a sdílejte jídlo i radost. Jaké jsou bonusy?
  • snížené výdaje na potraviny
  • snížené výdaje na energii, pokud budete chystat pokrmy ve větším množství (využití všech surovin a také množstevních slev.
  • společné nákupy nejen šetří peníze, ale stmelují rodinu, přátele při společném plánování, vymýšlení jídelníčku, poznávání světových kuchyní

Závěrem krátké zamyšlení a co si z článku odnést

Sjednocené stravovací návyky mají přímý vliv na výši výdajů za jídlo. Návyk plánovat jídelníček a nákupy pro celou rodinu (domácnost) může vést k efektivnějšímu využití potravin a snížení potravinového odpadu. Nákupní seznamy, osvojení si principů zdravé stravy a výživy, nápadité recepty, a prozíravé skladování jídla mohou vést k výrazným úsporám a zároveň zajistit, že budete jíst kvalitně a rozmanitě.

A není to jen o financích a jídle. Mějte jídlo jako rituál, společnou zábavu, vařte společně, pořádejte mezi sebou soutěže - Kdo uvaří nejchutnější večeři, na kterou bude mít rozpočet jen 200 Kč? Kdo vyhraje? A určitě znáte televizní soutěž Prostřeno! Uspořádejte si na jeden týden kuchařský souboj v podobném stylu. Každý večer bude v režii někoho jiného. Nemusíte hned chystat sváteční tabuli a tříchodové menu. Jedno jídlo. Jeden večer. Jeden šéfkuchař. Třeba vám kuchyně učaruje, odhalíte své skryté vlohy a vaření se stane vaší zálibou. Kdo ví, třeba se na vás budeme těšit v příštím díle populární soutěže MasterChef! A nebo by se pro vás vaření mohlo stát povoláním? S tím vám rádi pomůžeme, máte naši plnou podporu!

Jsme tady pro vás 24/7 a peníze zašleme do 5 minut. Stačí vyplnit žádost o úvěr.

Pokud již máte Flexi úvěr, mrkněte do klientského profilu, zda máte volný limit k čerpání, obratem můžete mít peníze na svém účtu.

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka