← Všechny články

Publikováno
31.5.2024

Přišel vám nedoplatek za elektřinu? Chytré tipy na úsporu!

Délka čtení:
4 min
0:00
0:00

Výše nedoplatku za elektřinu někdy může být pořádný šok! Naštěstí ne ten elektrický. I tak vám ale může až srdce poskočit! Stále rostoucí ceny energií nutí mnohé z nás hledat způsoby, jak snížit náklady za elektřinu. Dobrá zpráva! Úspora na elektřině není jen o omezování komfortu, ale především o chytrém a efektivním využívání energie. Vsaďte na těchto 10 tipů a rozlučte se s nedoplatky!

1. Vyměňte klasické žárovky za LEDky

Začněme matikou. Víte, že ušetříte až 400 Kč ročně na jedné jediné žárovce? Fakt že jo. Stačí vyměnit tu klasickou za LED žárovku. Sice jsou trošku dražší, ale mají až 50x delší životnost! Klasická žárovka má spotřebu 60 wattů, kdežto ta LED pouze 9 wattů. Spočítejte si, kolik žárovek a světel doma máte a kolik můžete ročně ušetřit!

2. Vypínejte spotřebiče ze sítě

I když konvice zrovna nevaří a notebook stojí zavřený na stole, spotřebovávají i tak tzv. “upíří energii”. Prostě sajou dál, i když zrovna nepracují. Když spotřebiče nepoužíváte, vypínejte je úplně ze sítě. A pokud nechcete obíhat celý dům a vytahovat 20 zařízení z elektřiny (to by byla pěkná pruda), vsaďte na použití zásuvkových vypínačů nebo rozvodných lišt s vypínačem.

3. A+++ aneb vyplatí se investovat do dražších spotřebičů?

Béčková pračka stojí pár kaček, tak proč kupovat jinou za dvojnásobnou cenu, když vypadá stejně, ale nese označení “A”? Nejdřív upozorníme na aktualizaci stupnice. Dnes už nenajdete spotřebiče s označením A+++, A++ nebo A+. Pro zjednodušení je pouze označení A, B, C …až G. Výrobky, které byly tedy dosud označovány A+++ jsou nyní třída B. Do kategorie A spadá nejmodernější a nejúspornější technologie, kterou zaručí jen opravdová hrstka značek. 

Jak by dopadl duel praček? Každá třída se liší o cca 20 % v úspoře energií. Takže rozdíl mezi “áčkovou” a “céčkovou” pračkou je např. 40 %. Platit za praní 3 000 Kč ročně nebo 1 800 Kč? Věřte že s myčkou, ledničkou, vysavačem, televizí a sušičkou vám rozpočet na rok s neúspornými spotřebiči naskáče jak děti do bazénu.

4. Jak využít efektivně pračku a myčku?

Jednoduché pravidlo. Myčku a pračku zapínejte pouze tehdy, když jsou plně naložené. Moderní spotřebiče mají programy na úsporu vody a energie, využívejte je. Pokud budete prát na nižší teplotu a sušit prádlo venku, samozřejmě uspoříte ještě více!

5. Správná regulace topení (a klimatizace)

Pokud jste zvyklí topit ve dne v noci na 23 stupňů, zbystřete. Můžete ušetřit tisíce korun, pokud termostat snížíte o pár stupňů na noc, nebo když odjíždíte z domu. Zamyslete se, jak byt či dům vytápíte. Možná zbytečně topíte pánu bohu do oken v místnostech, které málo využíváte. Například v koupelně či na chodbě můžete kohoutky u topení přitáhnout. A jestli patříte mezi ty, co mají rádi trenýrkovou teplotu, důrazně doporučujeme se začít trošku otužovat.

Každý stupeň dolů sníží spotřebu až o 8 %!

6. Doba ledová aneb správné nastavení chladničky a mrazničky

Není divu, že ledničky a mrazničky jsou největším žroutem energie. Jedou pořád a vynakládají velké množství elektřiny na udržení nízké teploty. Ujistěte se, že jsou dveře řádně utěsněny a nenechte děti vybírat 5 minut jestli si dají jogurt nebo sýr. 

Vypadá váš mrazák jako pustina v Grónsku? Pouhé 3 mm nánosy ledu dokáží zvýšit potřebu energie o 30 % a jeden centimetr zvyšuje účet za elektřinu dokonce až o 75 %! S odmrazováním tedy moc neotálejte. Znehodnocují se potraviny, může dojít k popraskání šuplíků kvůli špatné manipulaci a hlavně - platíte zbytečně vyšší účty za elektřinu.

7. Izolace domu - kolik ušetří peněz?

Pokud žijete ve starším bytovém či rodinném domě, může být ještě nezateplený. Tím pádem veškeré teplo velmi rychle uniká a můžete protopit majlant. Rozumíme, že zateplit dům je obrovská investice. Pouvažujte nad zateplením a správnou izolací střechy - už jen díky tomu můžete ušetřit až 30 % nákladů na vytápění. V té chvíli je návratnost vaší investice okolo 4-5 let.

8. Žaluzie nahoru!

Spousta lidí si neuvědomuje, kolik “prosvítí” peněz. Hra na krtky v noře je sice fajn, ale svítit v celém domě i když je venku světlo opravdu není ekonomické.

Odhrňte závěsy, otevřete rolety, vytáhněte žaluzie. Nechte sluneční světlo prosvítit váš domov!

9. Vaříme s energetickou úsporou

Při vaření můžete ušetřit nejen na surovinách. (Pokud vás zajímá jak zdravě a dobře vařit za méně peněz, mrkněte zde.) Používejte pokličky na hrnce, abyste zkrátili dobu vaření! Tlakové hrnce jsou skvělým nástrojem pro rychlé vaření s menší spotřebou energie. Buďte však při jejich používání opatrní, ať doma nemáte explozi a nemusíte volat malíře kvůli kuřeti na stropě.

10. Pouvažujte nad solárními panely

I když to není malá investice, instalace solárních panelů může dlouhodobě a výrazně snížit vaše účty za elektřinu. Umožňují využívat obnovitelnou energii ze slunce a v letních měsících mohou dokonce produkovat více energie, než vaše domácnost potřebuje. Cink cink! Můžete potom prodávat přetoky zpět do sítě! 

Určitě jste slyšeli i o dotacích, které můžete získat například pro pořízení solárních panelů. O tom jak tyto dotace získat píšeme v dalším článku zde.

Existuje samozřejmě spousta dalších způsobů, jak na elektřině ušetřit - chytré termostaty, správné větrání, instalace úsporných hlavic na sprchy apod. Chtěli jsme vám v dnešním článku ukázat, že i bez velkého omezování můžete na elektřině ušetřit tisíce. 

Nalaďte svůj domov na energeticky úspornou vlnu!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka