← Všechny články

Publikováno
28.8.2024

Umění zavařování: Jak ušetřit a připravit se na zimu

Délka čtení:
2 min
0:00
0:00

Je to zase tady, stejně jako loni touhle dobou. Bereme do ruky šáteček a se slzou v oku začínáme mávat vzdalujícímu se létu. Ale kdo si chce uchovat letní chuť i na zimu (a ušetřit k tomu nemalé kačky), ať čte dál.

Áve lečo! Zavařování v průběhu dějin

Zavařování není žádnou novinkou. První zmínky o uchovávání potravin pomocí tepelného zpracování sahají až do starověkého Egypta a Říma. Skutečný průlom však přišel až na počátku 19. století, kdy francouzský cukrář Nicolas Appert objevil, že zahřívání potravin v uzavřených sklenicích dokáže udržet potraviny čerstvé po dlouhou dobu. Jeho objev byl natolik revoluční, že byl oceněn Napoleonem Bonapartem, který hledal způsob, jak zajistit potravu pro své vojáky během dlouhých tažení.

Od té doby se zavařování rozšířilo do celého světa a stalo se nedílnou součástí domácích kuchyní. Dnes už nejde jen o konzervaci pro přežití, ale také o způsob, jak si vychutnat sezónní potraviny i mimo jejich hlavní období.

No kdo si nedá rád lečo v únoru, kdy kilo paprik stojí skoro jako kilo zlata???

Co se k zavařování hodí?

Podzim nabízí nespočet plodin, které jsou pro zavařování ideální. K těm nejoblíbenějším patří:

  • Jablka a hrušky: Skvěle se hodí na kompoty, marmelády nebo chutney. A moc si rozumí s kořením: skořice, hřebíček nebo vanilka
  • Švestky: Ideální na povidla nebo švestkové kompoty. Jejich sladko-kyselá chuť je nezaměnitelná (a mnohem jemnější než ve slivovici)
  • Cibule a česnek: Můžete je naložit do octa s bylinkami, čímž získáte skvělou přílohu k masům
  • Okurky a papriky: Klasická kyselá okurčička nebo nakládané papriky jsou stálicí mezi domácími zavařeninami.

Jak správně zavařovat?

Žádný učený z nebe nespadl a opakování je matka moudrosti. Abyste se vyvarovali základním chybám, určitě musíte dodržovat určitou pečlivost a hygienu. Zde je základní postup:

  1. Příprava surovin: Omyjte a očistěte všechny plody a zeleninu. Nakrájejte podle potřeby
  2. Sklenice a víčka: Důkladně vydezinfikujte sklenice a víčka. Můžete je buď vyvařit, nebo použít myčku na vysokou teplotu
  3. Naplnění sklenic: Plody nebo zeleninu vložte do sklenic a zalijte předem připraveným nálevem. Nezapomeňte nechat malý prostor pod víčkem, aby mohlo dojít k podtlaku
  4. Zavření a sterilizace: Sklenice pevně uzavřete a sterilizujte ve vroucí vodě po dobu 20–30 minut, v závislosti na typu zeleniny/ovoce
  5. Chlazení a skladování: Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout. Po vychladnutí uložte na chladné a tmavé místo

Nejlepší marmeláda jakou jsem měl! Z roku 2020!

Správně zavařené a skladované zavařeniny vydrží i několik let. Ideální jsou suché, tmavé a chladné prostory, jako je spíž nebo sklep. Vyvarujte se přímého slunečního světla, které by mohlo ovlivnit kvalitu a chuť

Kolik peněz ušetříte?

Zavařování doma může být finančně velmi výhodné, zejména pokud máte přístup k vlastní zahradě nebo k lokálním farmářům a zavařujete na množství - čím více, tím levnější. Když si porovnáte cenu domácí zavařeniny s cenou v obchodě, můžete ušetřit až 50–70 % nákladů. Kromě toho máte plnou kontrolu nad kvalitou surovin a můžete se vyhnout konzervantům i přidaným cukrům.

Navíc, domácí zavařování vám umožní využít přebytky z úrody, které by jinak mohly přijít nazmar. Takže nejen, že šetříte peníze, ale také přispíváte k udržitelnosti a snižování potravinového odpadu.

Díky babičko!

Zaručeně správných receptů a postupů jsou na internetu tisíce, a každý autor má samozřejmě ten nejlepší, to je jasňačka. Ještě než po nich začnete pátrat, zkuste nejdřív mrknout po starém sešitu, který je nadepsaný rukou vaší babičky. Protože ten ty zaručeně fungující recepty na láky, postupy a omáčky bude fakt na sto pro obsahovat. A když to uděláte tak si v zimě můžete otevřít jednu sklenici s naloženými okurkami a do jedné se pořádně zakousnout.

Uvidíte, že si nejen pochutnáte, ale vzpomenete si i na babičku a na to, jaké to bylo, když jste její zavařeniny ochutnali poprvé.

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka