← Všechny články

Publikováno
17.4.2024

Jak získat půjčku na rekonstrukci bytu nebo domu: Je nutné dokládat faktury?

Rekonstrukce nemusí být žádný strašák! Chystáte se na úpravy, které si žádají stavební povolení? A nebo jdete jen cestou modernizace a zútulnění? Ať už chcete vyměnit bytové jádro, postavit pergolu s grilem, a nebo jen vymalovat, určitě řešíte, jak své vysněné úpravy financovat, že? Rekonstrukce se ale nemusíte bát. Přečtěte si náš článek, jakou cestu k financím zvolit.

Rekonstrukce nemusí být žádný strašák! Chystáte se na úpravy, které si žádají stavební povolení? A nebo jdete jen cestou modernizace a zútulnění? Ať už chcete vyměnit bytové jádro, postavit pergolu s grilem, a nebo jen vymalovat, určitě řešíte, jak své vysněné úpravy financovat, že? Rekonstrukce se ale nemusíte bát. Přečtěte si náš článek, jakou cestu k financím zvolit.

Základní požadavky pro získání půjčky na rekonstrukci

Asi vám teď úplně nevyrazíme dech. K získání potřebné částky budete muset splnit několik základních podmínek. Každá finanční instituce má své jasně dané podmínky pro poskytnutí půjčky a záleží, jak moc bývají jejích interní postupy přísné. Posuzování klienta je ale vždy individuální. Co přesně může poskytoval půjčky požadovat a ověřovat?

Příjmy žadatele

Bankovní i nebankovní společnosti budou ověřovat vaše příjmy - chtějí mít jistotu, že dokážete svůj závazek splácet. Čím větší částku budete požadovat, tím větší příjem musíte doložit. Stálý a dostatečný příjem je pro poskytovatele  stěžejní - chrání tím sebe i vás.

Bonita žadatele

Žádná La Isla Bonita. Bonitou klienta neboli úvěruschopností se rozumí schopnost klienta svůj závazek splácet. Je jedním z nejdůležitějších parametrů, podle kterého finanční instituce hodnotí spolehlivost žadatele na základě jeho dřívější platební disciplíny. Poskytovatelé úvěrů si lustrují registry dlužníků a jejich úvěrovou historii.

Vlastní zdroje a záruky

Často je věřiteli vyžadováno, aby měl zájemce o úvěr určitou finanční hotovost již předem naspořenou. V některých případech si například banky ověřují, zdali disponujete až 10 % ceny z hodnoty nemovitosti. Ovšem to už se bavíme o částkách v řádech milionů korun a o rekonstrukci domu už od základů až po střechu. A s komínem navíc! 

Zástava nemovitosti - ručení

Chcete si půjčit? Musíte ručit! U hoooooodně vysokých částek úvěrů je třeba počítat s ručením vaší nemovitosti, zejména u hypotéky. Většinou se ručí nemovitostí, kterou právě kupujete nebo rekonstruujete. Tudíž očekávejte od banky půjčku ve výši do 80 % hodnoty nemovitosti.

Dokladování použitých financí - účelová půjčka

!!!Pozor!!! Banky většinou vyžadují faktury, doklady a nebo položkový rozpočet. Proč? Pokud se jedná o účelovou půjčku na rekonstrukci, pak její poskytovatel požaduje doložit, na co budou a nebo byly finanční prostředky použity. Setkat se můžete i s požadavkem na nafocení stavu před a po rekonstrukci. Aspoň ale budete mít materiál na storíčka. 🙂

Věkový limit

Samozřejmě musí být žadatel plnoletý a často se setkáte s horním věkovým limitem pro poslední splátku úvěru. Pokud hovoříme o hypotéce na 30 let, pravděpodobně ji ve věku 70  let už nedostanete. 

Příklady typů půjček dostupných pro rekonstrukci

Variant financování je celá řada. Často si můžeme připadat jako dítě v obchodu se sladkostmi. Znáte ale výhody a nevýhody různých typů úvěrů? Představme si je blíže. Můžete si pak vybrat podle své situace a požadavků. A nevylámete si zuby…

Hypoteční úvěr

Vzít si hypotéku na rekonstrukci je jednou z tradičně volených cest. Tento typ úvěru je poskytován bankami a obvykle vyžaduje zástavu nemovitosti. Jeho výhodou je, že nabízí nižší úrokové sazby a delší dobu splatnosti. Ovšem na hypotéku nedosáhne každý.

Nevýhody pro vás mohou být následující: 

  1. váš nestabilní a nebo nepravidelný příjem
  2. jste na hypotéku sami (bez partnera, ručitele)
  3. případně nemáte čím ručit, co poskytnout do zástavy
  4. vaše úvěrová historie není reprezentativní
  5. dlouhý proces schvalování, vyřizování - byrokracie

A víte, jaké dokumenty běžně banky vyžadují, pokud žádáte o hypoteční úvěr?

  • doklad o koupi nemovitosti (zpravidla kupní smlouvu)
  • odhadcem stanovená cena kupovaného domu či bytu
  • položkový rozpočet rekonstrukce
  • odhad výsledné ceny po rekonstrukci nemovitosti

Je tedy pouze na vašem uvážení, které dokumenty můžete poskytnout bance ihned a které budete muset zajistit a tím se opět celý schvalovací proces pozdrží. Spěcháte na své finance? Hypotéka je otázkou několika týdnů. A čert ví, jestli vám bude schválena. 

Pokud nejste na našich stránkách poprvé, jistě jste si všimli článku o velkém srovnání “Hypotéka vs. půjčka”. Zajímají vás úvěry více? Pak vám doporučujeme si přečíst o problematice hypotéky více zde.

Úvěr ze stavebního spoření

Dalším ze spotřebitelských úvěrů je možnost úvěru v rámci tzv. stavebka. Pokud máte stavební spoření, máte drobnou výhodu, jak peníze získat snadněji. Samozřejmě jen pokud jde o bydlení - jak už sám název napovídá, jedná se o účelový úvěr určený na rekonstrukci. Což může opět vyžadovat doložení faktur za provedené práce - zjistěte si u své stavební spořitelny více.

  • Úvěr ze stavebního spoření: Je možné jej využít po splnění určitého období spoření a po naspoření minimální požadované částky.
  • Překlenovací úvěr: Využívá se v případě, že finanční prostředky ze stavebního spoření nejsou okamžitě dostupné.
    Možná ho znáte lépe po pojmem meziúvěr. Jako klient hradíte v rámci měsíční splátky pouze úrok a dále posíláte vklad na stavební spoření.

Úvěr a půjčka účelově i neúčelově

Samozřejmě máte možnost si zvolit, jestli se budete někomu zpovídat, na co přesně a za co budou půjčené peníze utraceny. Nepřejete si být pod tlakem, abyste “včas” peníze utratili a zároveň vše zdokumentovali a uschovali nejlépe každý doklad? Pak zvolte cestu bezúčelové půjčky

Ovšem mějte na paměti, že např. účelová půjčka na rekonstrukci bytu může někdy přinést výhodnější podmínky. Poskytovatel má prostě klidnější spánek, když ví, na jaký účel je vydává.

Účelová půjčka

Podívejme se na myšlenku účelové půjčky blíže. Bude se vám hodit v situaci, kdy nebude úplně žádoucí zjišťovat si podmínky hypotéky (potřebujete nízkou částku, nemáte vhodnou nemovitost k zástavě, potřebujete finance urychleně,..). Může se hodit i jako půjčka na vybavení domácnosti. A právě proto může být tahle volba financování pro vaší renovaci bydlení vítěznou zlatou střední cestou!

Jednoduše pro vás bude taková půjčka rozhodně příjemnější alternativou. Méně stresu, méně papírování a dokládání potvrzení, než je tomu u hypotéky. Pokud se vám naskytla třeba možnost renovace zděděné nemovitosti za dobré peníze, prověřte, zda můžete využít úvěr právě teď a naplno. Lépe bydlet můžete hned!

Bezúčelová půjčka na cokoliv

Co si pod neúčelovou (spotřební) půjčkou představit? Jednoduše svobodu. Možná ji znáte jako “půjčku na cokoliv” - slibuje vám volnost, co se týče využití peněz, a zároveň má podobu libovolného trvání a celého plánování vaší rekonstrukce. Jednoduše půjčka “bez účelu”.

Bezúčelová půjčka na rekonstrukci domu nebo bytu není podmíněna postupným čerpáním financí. Není proto zatížena plánem, který musíte plnit, a nemusí nic zastavovat ani ničím ručit. Stačí si jen ověřit, o kolik peněz si můžete požádat.

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Rekonstrukce nemusí být žádný strašák! Chystáte se na úpravy, které si žádají stavební povolení? A nebo jdete jen cestou modernizace a zútulnění? Ať už chcete vyměnit bytové jádro, postavit pergolu s grilem, a nebo jen vymalovat, určitě řešíte, jak své vysněné úpravy financovat, že? Rekonstrukce se ale nemusíte bát. Přečtěte si náš článek, jakou cestu k financím zvolit.

Jak postupovat při žádosti o půjčku na rekonstrukci bydlení

Přestože budete na své finance určitě spěchat, je třeba neopomenout potřebné dokumenty, bez kterých se vám bude celý proces jen zdržovat. Záleží ovšem, jestli se chystáte do banky a nebo volíte “ASAP” cestu a půjčka online je pro vás také jednou z možností. Jak jistě tušíte, banka od vás bude chtít dokumentaci téměř ke všemu. 

Seznam potřebných dokumentů

Základní dokumenty, bez kterých se neobejdete:

  • Doklady prokazující totožnost (například občanský průkaz nebo pas)
  • Důkaz o příjmech (doložení příjmu skrze výpis z účtu nebo potvrzení od zaměstnavatele / podnikatelé předloží daňové přiznání)

Je dobré mít připraveno: Kompletní dokumentace k nemovitosti, kterou kupujete / rekonstruujete / kterou budete ručit. Tím se rozumí kupní smlouva nebo výpis z katastru, který je rovněž nezbytný a potvrzuje vlastnictví nemovitosti.

Ověření vaší (finanční) úvěrové historie

Nezapomínejte, že poskytovatelé úvěrů prověřují veřejně přístupné registry dlužníků, které jsou jak bankovní, tak i nebankovní. Zjišťují si tak vaši “schopnost splácet.” V těchto registrech je možné si za poplatek zjistit vaší úvěrovou historii minimálně za poslední 4 roky.

A právě ve veřejných registrech jsou shromažďována data, která odhalují vaše uplynulé finanční chování. Poskytovatelé úvěrů je běžně používají k hodnocení finančního rizika žadatelů o úvěr Nezapomínejte na to!

Víte, kam se banky například dívají? Výpisy vaší finanční historie lze získat z registru SOLUS či z dalších nebankovních registrů - uvedeme si jako příklad CBCB (bankovní registr klientských informací) a CNCB (nebankovní registr klientských informací).

Přesně tady se hříšníkům promítnou resty jako je neplacení za energie a služby (data poskytují dodavatelé elektřiny, plynu, mobilní operátoři, poskytovatelé internetu,..). Zkontrolujte si proto vaše existující závazky a napravte případná předchozí pochybení v úhradách!

Detailní průvodce pro dokládání faktur v rámci rekonstrukce bydlení

Zvolili jste cestu účelové půjčky, tedy podléháte větší pozornosti finančního domu? Pak je více než podstatné a zásadní, abyste správně a včas dokladovali použité finance. Jedině tak máte splněnou podmínku, kterou si poskytovatel úvěru zadal - dokladování je pro finanční instituce důkazem účelného využití půjčených peněz.

Jaké jsou důvody pro dokládání faktur?

Nejste ztotožněni s tím, že se musíte zpovídat, na co přesně jste v rámci svého bydlení finance použili? Banky a finanční instituce vyžadují dokladování investovaných peněz hned z několika důvodů.

Primárně je to opatření proti podvodům a zneužití zapůjčených finančních prostředků. Instituce se také touto cestou ujišťují, že vložené prostředky jdou přímo na rekonstrukci, a nejsou vynakládány na cokoliv jiného, co nesouvisí s konkrétně odsouhlaseným projektem.

Jak efektivně spravovat faktury, které jsou uchovávány pro účely půjčky?

Systém a zase systém, nic jiného nepotřebujete. Zakládejte si každý dokument do jedné složky nebo šanonu. Mějte přehled a vše pod kontrolou, ušetříte si mnoho nervů a času. Pro efektivní správu faktur je doporučeno zřídit si svůj jednotný systém, který umožňuje snadné řazení a archivaci všech dokladů.

Faktury by měly být organizovány podle data platby a typu služby nebo materiálu. Je nutné si uchovávat všechny faktury týkající se rekonstrukce, protože při pochybnostech a nebo vyzvání k jejich kontrole můžete reagovat obratem a rychle odprezentovat všechny dokumenty související s výdaji. Zkrátka pořádná domácí kartotéka může udělat dojem! 

Jaké jsou možnosti úvěrů bez dokladování použitých peněz?

Nepřesvědčil vás  návod na systematické řešení dokladování a uschovávání příslušných dokumentů? Naprosto chápeme. Při financování rekonstrukce bytu či domu existují i jiné úvěrové produkty, které si nežádají přísné kontrolování a předkládání faktur poskytovateli úvěru.

Jak jsme již zmiňovali, alternativní možnosti na trhu půjček jsou. Umožňují flexibilní použití poskytovaných finančních prostředků a to hlavně bez potřeby dokládat jejich konkrétní využití:

  • Spotřebitelský úvěr: Samozřejmě záleží na jeho typu. Může být nabízen i jako vhodná alternativa při nutnosti rychlejšího získání peněz na rekonstrukci než je právě hypotéka. A  bez nutnosti zástavy nebo dokládání faktur.

  • Úvěry od stavebních spořitelen: Nabízí částečnou flexibilitu co se týče použití finančních prostředků pro rekonstrukci.

Vysvětlení: Některé instituce umožňují doložit skutečnost o investování peněz do rekonstrukce právě a jen prostřednictvím fotografií “před a po”. A to snadno - formou online podání.

  • Nebankovní půjčky: Umožňují získat finanční prostředky v podstatě bezúčelově - většinou se neřeší, k jakému účelu budou peníze využity. Častokrát na ně dosáhnou i ti, kteří by na hypoteční úvěr a další bankovní půjčky nedosáhli. Díky menším nárokům poskytovatele úvěru jsou dostupné širšímu spektru klientů.

Výhody: Relativně příznivé úrokové sazby, možnosti úprav půjčky během jejího trvání, přizpůsobivá délka splácení.

Státní podpora a dotace na rekonstrukci bytu nebo domu

Stává se, že lidé často zapomínají na možnost využití nabízených státních dotací, které jsou k dispozici široké veřejnosti! Samozřejmě pokud splníte zadané podmínky a požadavky.

Buďte chytří a informujte se různých formách finanční podpory a dotací určených pro rekonstrukci bytových a rodinných domů. Tyto dotace mohou výrazně snížit náklady spojené s renovací. Vy pak můžete klidně říkat, že vám rekonstrukci financovala Česká republika.

Podmínky pro získání dotací pro rekonstrukci bydlení

“Dobrý den pane prezidente, plánuji si zateplit dům. Kolik mi přispějete? Takhle samozřejmě ne.  Získání státních dotací na rekonstrukci bytu či domu je podmíněno splněním určitých kritérií. Na internetu objevíte několik firem, které nabízí zpracování projektů tak, abyste spadali do sektoru “ti s nárokem na finanční podporu”. Přečtěte si pro více informaci článek zde.

Dotace cílí na energetickou efektivitu (fotovoltaika), úsporu (zateplení), využití obnovitelných zdrojů (dešťová a odpadní voda) nebo vylepšení bydlení v podobě nového spolehlivého kotle. Příkladem vám uvedeme program Nová zelená úsporám, který poskytuje podporu na dílčí vylepšení s cílem zvýšit energetickou úsporu domácností. Přečtěte si podrobněji zde podmínky a možnosti.

Tip: Víte, že můžete zažádat také o příspěvek na výměnu oken?

Jaké jsou možnosti státních dotací pro rekonstrukci bydlení?

Dotace jsou lidmi většinou zažité ve smyslu výstavby škol, kulturních center a památek, či silnic a dálnic,... Ovšem víte, že existují i dotace na rolety a žaluzie? A co třeba příspěvek na odvětrávání a rekuperaci v domě? Ano, možností, kde reálně ušetřit je nespočet. Podívejte se na tyto a další přehled rozmanitých dotací, který náš stát poskytuje!

Pokud se o dotace chcete zajímat více, připojujeme pro vás odkaz na “časté dotazy” týkající se státních dotací na bydlení.

Zajímavost: Dokonce existuje i státní půjčka na bydlení - správně se nazývá “Úvěr na modernizaci nebo pořízení obydlí“. Slyšíte o ní poprvé? Jedná se v podstatě o státní úvěry s velmi výhodnými podmínkami na pořízení vlastnického nebo družstevního bydlení. Zároveň je možné ji poskytnout na modernizaci vlastnického bydlení, ovšem tato státní půjčka má několik podmínek.Především musíte žádat jako manželé, případně být registrovaní partneři a nebo jste samoživitelem s dětmi do 15 let. Splatnost takového úvěru na pořízení bydlení je 20 let, na modernizaci pak 10 let. Přečtěte si více, pokud splňujete předchozí podmínky a zajímá vás státní půjčka více.

Závěrem 4 tipy pro rychlejší schválení půjčky na renovaci bydlení

Známé pořekadlo “štěstí přeje připraveným” bude platit i v tomto případě. Aby zájemci o půjčku na rekonstrukci bytu nebo domu uspěli , je nutné se na žádost o úvěr připravit opravdu důkladně.

Předložení úplných dokumentů vám ušetří mnoho dní komunikace mezi vámi a finanční institucí. Každá banka a každá instituce poskytující úvěry vyžaduje různé dokumenty, ale obecně platí, že čím více relevantních informací je poskytnuto, tím pro vás samozřejmě lépe.

Pamatujte na doložení:

  • Kompletní žádosti: Nevynechejte žádnou část dotazníku. Neúplné formuláře mohou vést k zdlouhavým výměnám e-mailů a telefonátů, společnost může mít další zvídavé a doplňující otázky, a to vše vede jen ke zdržení celé záležitosti.
  • Dokladu o příjmu: Pokud je vyžadován, pak je opravdu nutné poskytnout relevantní dokumenty prokazující váš stálý příjem, jako jsou například výplatní pásky nebo daňové přiznání, výpisy z účtu,..
  • Úvěrové historie: Předložte informace o své finanční historii. Čistý štít v podobě čistých záznamů může zlepšit vaše šance na schválení půjčky.

Důkazu o vlastnictví: Pro účelové půjčky je vyžadován důkaz o vlastnictví nemovitosti (výpis z KN, doložení LV,..)

3 příklady pro využití půjčky - kdy ji využít v rámci rekonstrukce bydlení ihned?

  1. Čeká vás velká nebo malá rekonstrukce? Jak jste na tom vy?

Zdědili jste nemovitost a potřebujete ji zrekonstruovat, nebo chcete jen zmodernizovat koupelnu či vymalovat obývák?

  1. Nemusíte hned vše renovovat, finance lze použít i na další výdaje!

Půjčku s výhodnějšími podmínkami můžete použít i na složení kauce při stěhování, či zaplacení daně z nemovitosti

  1. Jednoduše si přejete mít dobrý domov?

Udělat ze svého domova lepší místo pro sebe a celou rodinu zkrátka dává dlouhodobý smysl. Vám i nám ve FlexiFinu. A proto jsme tady pro vás my!Pokud na finance opravdu spěcháte, vzít si půjčku a strategicky ji použít má svůj důvod. Prověřte své možnosti nezávazně, stačí vyplnit žádost.  Ať už peníze potřebujete z jakéhokoliv důvodu, nemějte obavy - tyto podmínky jsou samozřejmostí:

  • Půjčíme vám až 80 000 Kč
  • Půjčíme vám kdykoliv 24/7
  • Čerpat můžete opakovaně 
  • Splátky si rozdělíte podle sebe (denně, týdně, měsíčně)
  • Vše vyřídíte kompletně online
  • Peníze vyplácíme na účet obratem 
  • Bez zdlouhavého ověřování

Peníze na rekonstrukci můžete mít do 5 minut!

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka