Zpět
Máte pět minut a hlad? Pak je čas na starého dobrého hrdinu - vejce v chlebu. Stačí vzít toust nebo libovolný kus pečiva, udělat do středu malý otvor (klidně hrníčkem) a na rozpálenou pánev položit chléb.
Do díry rozklepněte vejce, posolte, opepřete a sledujte, jak se z obyčejného krajíce stává luxusní snídaně. Pro extra body přidejte plátek sýra nebo šunky. A jestli nemáte, nevadí. I samotné vejce má kouzlo.
Těstoviny jsou takový kuchyňský žolík - hodí se do každé situace. Stačí hodit hrst těstovin do vroucí vody (nepřehánějte to, nemusíte živit celou vesnici). Mezitím na pánvi osmahněte česnek, přihodíte rajčata z konzervy nebo nakrájená čerstvá. Nakonec všechno smíchejte a posypte sýrem. Máte rychlý oběd, u kterého si připadáte jako Ital, i když stojíte v kuchyni v teplákách.
Tohle je jídlo typu “vymetl jsem skříň, ale vypadá to fancy“. Uvaříte nudle (instantní nebo normální), do vody šoupněte kousek bujónu, ať to má šmrnc. Když jsou nudle hotové, přidejte konzervu kukuřice (nebo hrst mražené), k tomu kousek másla a špetku pepře. Výsledek? Žlutá paráda, co vás nakrmí a vypadá, jako byste ji jedli v nějakém hipster bistru. A navíc, kdo nemiluje kukuřici?
Klasika všech klasik: chléb + sýr. Jenže tentokrát to nebude nuda. Opečte chléb (na pánvi, v troubě, v toustovači, prostě kdekoliv), na něj plátek sýra a teď přichází ta zábava – přidejte něco nečekaného.
Třeba feferonku, plátek rajčete, dijonskou hořčici, nebo klidně i zbytek včerejšího guláše (neptejte se, prostě zkuste). Najednou se z nudného toastu stane malý koncert chutí. Bonus? Roztavený sýr vytékající z chleba je terapie pro duši.
Máte pocit, že vaření je složité? Tak tohle vás vyvede z omylu. Uvaříte těstoviny, slijete vodu (ale trochu si jí schovejte, jako správný Ital). Do ještě horkých těstovin dáte kus másla, nastrouhaný parmazán (nebo jakýkoli sýr, který najdete), přidáte trošku té vody z těstovin a promícháte.
Vznikne krémová omáčka, která chutná, jako byste na ní strávili půl dne. Ale vy víte, že to byla jen šikovná iluze na pět minut.
Brambora - obyčejná, nenápadná, ale když jí dáte šanci, stane se hvězdou. Propíchněte ji vidličkou (jinak vám exploduje). Strčte ji na pár minut do mikrovlnky, dokud není měkká. Pak rozřízněte, nacpěte dovnitř sýr, jogurt nebo zakysanou smetanu, posypte bylinkami, a pokud jste gurmán, přidejte i kousek šunky nebo slaniny.
Vidíte? Nemusíte být šéfkuchař ani mít lednici narvanou po okraj, abyste si během pěti minut vykouzlili něco dobrého. Stačí pár základních surovin, trocha fantazie a špetka humoru. Tak až příště otevřete lednici a uvidíte tmu, vzpomeňte si: hlad se dá zahnat rychle, chutně a bez stresu.