← Všechny články

Publikováno
10.9.2024

Finanční gramotnost pro děti: od 3 let až po 1. stupeň ZŠ - první část

Délka čtení:
3 min 30 s
0:00
0:00

Pobíhají vám doma malí géniové, kteří ještě netuší, že peníze nerostou na stromech? Ať už vaše dítě nastupuje do školky či končí první stupeň základky, je čas je seznámit s realitou - zlaťáky se shání o dost hůř, než si mnohdy představují. Nebojte, nuda to nebude. Peníze jsou i pro děti zajímavá věc, se kterou se dá hrát - investovat, šetřit, vydělávat, plánovat. Jak na to? Pojďme na to pěkně od začátku, krok za krokem, podle věku.

Předškoláci (3-6 let): První krůčky v říši financí

     1. Hrajte si na obchod aneb vytrénujte budoucího šéfa firmy

Máte doma malého obchodníka, co vám prodává sušenky za tři knoflíky? Skvěle! Hra na obchod je geniální způsob, jak děti naučit, že peníze nejsou jen abstraktní číslo, ale mají svou hodnotu. Nechte děti prodávat a nakupovat různé věci z jejich pokoje. Tímto způsobem si osvojí základní principy výměny a hodnoty peněz.

     2. Spoření v prasátku (nebo v jednorožci)

Pokladnička je prostě must-have každého malého šetřílka. Ukažte dětem, že když si budou odkládat nějaké drobné, mohou si za nějaký čas koupit třeba vysněnou hračku. Jednou týdně vysypejte pokladničku a spočítejte kačáky. Děti nadchne, že penízky přibývají a blíží se čas, kdy je budou moct utratit. Uvidíte, že hračka neskončí za pět vteřin v koutě, ale budou si jí i více vážit. 

     3. Pohádky o penězích existují a světe div se, nejsou nuda!

Příběhy a pohádky jsou skvělým nástrojem, jak dětem vysvětlit i ty nejsložitější věci. Finanční gramotnost? Žádný problém. Přečtěte si třeba Pohádky skřítka Penízka, které samozřejmě seženete i v audioverzi (uf, dyslektici si mohou oddechnout). Knížky hravou formou ukážou, že peníze jsou něco, co se dá získat pouze prací a je potřeba s nimi moudře zacházet. 

První stupeň základní školy (6-11 let): Malí ekonomové v akci

     1. Plánování rozpočtu na výlet společně

Teď už peníze nejsou jen nějaká hračka, ale reálná věc! Děti snáze pochopí rozpočet na reálných situacích. Sedněte spolu ke stolu, stanovte si rozpočet na víkendový výlet a společně s dětmi vymyslete, jak se do tohoto rozpočtu vlézt. Najednou uvidí, že i to auto něco stojí stejně jako oběd v restauraci, a že holt na toho plyšáka ve výloze už asi nezbude. Ale zato si můžou zajít na nanuka - to ještě vyjde, jupí! Děti nejen získají větší úctu k penězům, ale taky si procvičí matematiku. Dvě mouchy jednou ranou, no ne? 

     2. Vydělávání peněz drobnými pracemi

Pokud chcete děti naučit, že peníze nepadají z nebe, ale musí se na ně pracovat, zaveďte doma drobné práce se kterými mohou děti pomoct. Úklid, zahradničení nebo venčení pejska za drobný obnos může být skvělý nápad, ale pozor. Nechcete, aby se změnil váš domácí režim, že se pomáhá pouze za peníze. Najděte doma balanc a odměňujte spíš domácí práce, které jsou přirozeně tak trochu “navíc”. 

     3. Finanční hry

Všichni znáte Dostihy a sázky, nekonečnou hru, kdy vše končí tím, když někdo konečně koupí stáj s Napolim a zruinuje všechny ostatní. Ještě dřív, než se vám protočí panenky počkejte. Hry jako Dostihy či Monopoly učí děti rozhodovat, jak s penězi naložit - utrácet hned za všechno? Vyčkat? Investovat? Rozhodně je vyzkoušejte od mala a sledujte v průběhu let, jak se děti během hry chovají a s penězi i v rámci hry zachází.

Pro větší děti od 10 let můžete využít českou hru Finanční svoboda, kde se mladí seznámí s tím, jak funguje stavebko, hypotéka nebo jak se zachovat, když se zvýší daně, nebo přijdete o zaměstnání. Tak schválně, kdo bude ve hře lepší - děti nebo rodiče? 

Naučit děti, jak to chodí ve světě peněz, nemusí být žádná nuda. Naopak! Ať už máte doma malého obchodníka, školního plánovače nebo nadšence do deskovek, můžete je postupně naučit, že peníze nejsou jen o utrácení za sladkosti (i když ty jsou samozřejmě taky důležité). Peníze nejsou žádná magie, ale nástroj, který mohou chytře využívat. 

Můžete se těšit na pokračování článku, ve kterém vám ukážeme, jak oslnit světem financí starší děti od 12 let až do vysoké.

Nikdy není pozdě začít! 

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka