← Všechny články

Publikováno
2.9.2024

Jak financovat život vysokoškoláka: Praktické tipy pro studenty i rodiče

Délka čtení:
3 min
0:00
0:00

Začátek vysokoškolského života je vzrušujícím obdobím. Vaší mladé slečně nebo mladému pánovi najednou klepou na dveře nové výzvy, povinnosti i příležitosti (a večírky). S těmito změnami však přichází i otázka, jak financovat každodenní potřeby, bydlení, studijní materiály, volnočasové aktivity (a večírky). Náklady najednou šplhají po rodinném finančním žebříku do výšin. Jak tedy efektivně plánovat rozpočet, co by měli financovat rodiče, co by měl pokrýt student sám?

Kolej versus pronajatý byt

Jedním z prvních rozhodnutí, které musíte udělat, je výběr bydlení.
Možnosti jsou obvykle dvě: bydlení na koleji nebo pronájem bytu.

Kolej:
Bydlení na koleji je často finančně dostupnější variantou. Měsíční nájem se pohybuje od 2500 do cca 10 000 Kč, v závislosti na lokalitě a vybavení. V ceně jsou obvykle zahrnuty i energie, internet a někdy i další služby - například úklid společných prostor. Kolej také nabízí možnost blízkosti univerzity, což šetří peníze za dopravu. Nevýhodou může být menší soukromí a sdílení prostoru s ostatními studenty.

Pronajatý byt:
Pronájem bytu je finančně náročnější, ale nabízí více soukromí a nezávislosti. Nájemné se může pohybovat od 8 000 do 25 000 Kč měsíčně, v závislosti na městě, velikosti bytu a vybavení. Důležitým faktorem je i to, jestli se student do bytu nastěhuje sám, nebo ho bude sdílet s někým dalším (Psali jsme na blogu). K tomu je třeba připočítat náklady na energie, internet a další služby. 

Sečteno podtrženo, bydlení na koleji vyjde určitě levněji, ale je na nich málo místa.

Co by měli financovat rodiče?

Vysokoškolský život je pro mnoho studentů prvním krokem k finanční nezávislosti, ale podpora rodičů je stále velmi důležitá. Proto byste neměli zapomínat na to, že vaše dítě sice už tři roky mává hrdě občankou, ale pořád je to ještě v dospělém životě začátečník a nemá takové zkušenosti a možnosti jako vy. Nebuďte harpagon a občas mu finančně píchněte!

  1. Bydlení: Nemusíte platit všechno, ale podílet se finančně na nájmu, ať už na koleji nebo v pronajatém bytě, ocení on/ona i jeho/její studijní výsledky. Protože musí mít čas i na studium, ne být na brigádě každou volnou chvilku

  2. Studijní materiály: Učebnice, skripta a další studijní potřeby jsou poměrně drahé. Zvažte, jestli se na jejich pořízení nebudete podílet.

  3. Strava: Hladový básník nejlíp zpívá, říká se. Otázka je, jestli se hladový medik lépe učí. Nemusíte posílat balík s buchtami jako kdysi, ale pošlete občas pětikouli na účet.

Podle průzkumu z roku 2023 dává 60 % rodičů vysokoškolákům kapesné ve výši 2 000 Kč.

A teď obráceně. Co by si měl financovat student sám?

Někteří studenti si rodiče pletou se zlatými prasátky nebo s hrdinou jedné pohádky: “Oslíčku, ostřes se”. Na spoustu věci by si studenti měli vydělat sami. Práce ještě nikomu neublížila a zároveň se naučí finanční zodpovědnosti. Co by tedy studenti měli platit ze své kapsy úplně celé:

  1. Volnočasové aktivity
  2. Doprava
  3. Telefon a internet
  4. Oblečení
  5. Koníčky
  6. Předměty osobní potřeby

Jak efektivně plánovat rozpočet?

Správné plánování rozpočtu je klíčem k finanční pohodě během studia. Tipy, jak na to:

  • Sestavte rozpočet: Sepište všechny příjmy (příspěvky od rodičů, brigády) a výdaje (nájem, strava, doprava, volnočasové aktivity). Tím získáte přehled o tom, kolik lze utratit a kde je třeba šetřit
  • Sledujte výdaje: Používejte aplikace nebo jednoduchý sešit na zaznamenávání všech výdajů. Pomůže vám to lépe pochopit, kam peníze jdou, kde se ztrácejí a kde je možné ušetřit
  • Šetřete na nečekané výdaje: Každý měsíc se snažte odložit část peněz na nečekané situace, které se mohou znenadání vynořit

Vysokoškolák bez stresu

Život vysokoškoláka je nejen o studiu, ale také o učení se finanční odpovědnosti. Správné nastavení finanční podpory od rodičů a rozumné hospodaření s penězi jsou klíčem k úspěšnému zvládnutí tohoto období. Ať už student bydlí na koleji nebo v pronajatém bytě, efektivní plánování rozpočtu a podpora rodičů mu umožní soustředit se na studium a užít si vysokoškolská léta bez zbytečných finančních stresů.

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka