← Všechny články

Publikováno
24.6.2024

Vyhněte se všem karetním trikům! Jak zacházet s platební kartou v zahraničí?

Délka čtení:
2 min 30 s
0:00
0:00

Chystáte se na dovolenou do zahraničí a přemýšlíte, kolik si s sebou vzít peněz? Směnárny vám mnohdy nabídnou horší kurz, než na vaší běžné kartě, kterou si můžete vzít s sebou. Pokud neletíte do Bangladéše, téměř všude po světě se dá platit kartou stejně jako u nás. Poradíme vám, jak ale neudělat chybu a platit vždy bezpečně, bez zbytečných poplatků!

Co je to devizový účet

Jestli často cestujete do zahraničí, může být výhodné si zřídit devizový účet. Jedná se o běžný účet akorát v jiné měně než v českých korunách. Spousta bank nabízí takové účty zdarma spolu i s kartou. Ušetříte tak za kurzové převody a platíte rovnou v eurech, dolarech či librách!

Středové kurzy a platby

Nechcete si zřizovat další nový účet v cizí měně? Nevadí. Používejte karty, které již máte, s výhodnými kurzy. Zjistěte, jestli vaše banka nabízí platby v zahraničí za středové kurzy. Pokud se na dovolené rozšoupnete, ušetří vám to ve výsledku až tisíce korun. 

Vyhněte se obloukem dynamické konverzi měny (DCC). To znamená, že vám bude umožněno platit v cizině v měně, ve které je karta vedena. Když vám bude nabídnuta tato služba při placení na terminálu, je většinou velmi nevýhodná. Poskytovatelé si účtují vysoké poplatky a vy zaplatíte nakonec mnohem více.

Výběr z bankomatů

Kouzelné místo ATM se zjeví na každém turistickém rohu, když potřebujete hotovost. Jak poznat bankomat, který spolkne poplatek vysoký jak Eiffelovka od toho, který bude fér? Máme pro vás 3 tipy jak si vybrat ten nejlepší:

  1. Používejte bankomaty partnerských bank

Některé banky v Česku mají v zahraničí parťáky, kteří umožňují bezplatné nebo levnější výběry. Zaběhněte se před vaší cestou informovat do vaší pobočky.

  1. Vyhněte se soukromým automatům

Pokud najdete přímo na náměstí kouzelnou krabičku, kde bliká ATM jak na diskotéce, zřejmě se vás snaží nalákat na výběr z bankomatu, kde budou pěkně mastné poplatky. Preferujte raději bankomaty velkých bank. 

  1. Odmítněte konverzi na místní měnu

V případě, že vám i bankomat nabídne převod na koruny, tuto možnost odmítněte. Banka provede konverzi za vás a za výhodnější kurz!

Zabezpečte si kartu

Chystáte se do zemí, kde jsou kapsáři na každém rohu? Krádež peněženky se může stát komukoli a není to nic příjemného. Jak minimalizovat rizika?

  1. aktivujte si notifikace na telefonu na každou platbu kartou,ať jste informováni o jakékoli podezřelé aktivitě 
  2. doporučujeme nastavit si denní limity pro výběry z bankomatů a platby kartou 
  3. uložte si telefonní číslo banky pro okamžité zablokování karty v případě krádeže či ztráty
  4. na dovču si vemte kartu, kde nemáte úspory po babičce, ale jenom tolik, kolik budete potřebovat

Další tipy na cestování

Domluvte si před cestou s partnerem či rodinou rozpočet a vyhněte se zbytečné půjčce na dovolenou. Znáte to, když můžete všechno platit kartou a přestanete se hlídat, někdy člověk nestíhá valit oči, kolik za týden utratil. 

Noste s sebou více karet pro případ, že by došlo ke ztrátě či krádeži, ať máte záložní možnost platby. Jednu nechte v bezpečí na hotelu, ideálně v sejfu. Nezapomeňte si vždy vzít i nějakou hotovost, kdybyste se ocitli u horské chaty bez bankomatu.  

Jestli vás na dovolené potká nějaký finanční průšvih, myslete na to, že vám FlexiFin kryje záda - půjčit si u nás můžete až 80 000 Kč do 5 minut.

Doufáme, že vás čeká bezpečná dovolená, kterou si užijete na maximum!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka