← Všechny články

Publikováno
6.6.2024

Revolving, kontokorent, eskont - co jsou ty úvěry vlastně zač?

Délka čtení:
3 min 30s
0:00
0:00

Úvěrů a půjček je asi tolik jako v lese hub. Jaký typ zvolit, když potřebuji peníze hned? Čím se liší bankovní půjčky od nebankovních poskytovatelů? Nebuďte vedle jak ta jedle a nasbírejte si košík znalostí! Přinášíme kompletní přehled úvěrů, abyste si vybrali vždy ten nejlepší pro vás.

Jaký je rozdíl mezi půjčkou a úvěrem?

V praxi vlastně znamenají oba pojmy to samé, ale právo na ně kouká trošku odlišně. Pojďme si v tom udělat pořádek. Úvěr, narozdíl od půjčky, smí poskytnout pouze subjekt s obchodním oprávněním (banka či úvěrová společnost) a v tomto případě si půjčujete vždy a pouze peníze. Detailnější vysvětlení vám rádi poskytneme v dalším článku zde.

Kontokorentní úvěr

Co dělat, když se znenadání ocitnete na suchu? Banky vám mohou nabídnout tzv. kontokorentní úvěr, který vám dovolí přečerpat běžný účet o částku, kterou si sjednáte. Jednoduše řečeno - můžete kdykoli jít do mínusu

Tento typ úvěru může být skvělá pojistka, která poskytuje bleskový přístup k penězům, které lze využít k pokrytí krátkodobých finančních potřeb. Zkrátka pokud vám zrovna kiksla pračka a dítě potřebuje zaplatit tábor, můžete sáhnout do pomyslné rezervy. 

Buďte ale s kontokorentem opatrní. Stále se jedná o úvěr s vysokou úrokovou sazbou, takže se vám každé sáhnutí do rezervní kapsy může nakonec pěkně prodražit. Bez plánování výdajů mohou takové úvěry negativně motivovat k opakovanému a zbytečnému zadlužování.

Eskontní úvěr

V Česku není tak často využíván, ale jedná se úvěr zejména pro podnikatele. Funguje tak, že banka odkoupí směnku před lhůtou její splatnosti. Vy jako podnikatel tedy můžete peníze za své služby či produkty dostat ihned, ale banka, která na sebe bere riziko si samozřejmě uždibne kousek pro sebe. Vy dostanete peníze rychleji, ale za cenu menší částky, než s běžnou prodlevou.

Hypoteční úvěr

Hypotéku si lze sjednat v bance, nebo u specializovaných hypotečních společností. Je určena na koupi nebo stavbu nemovitosti nebo na její rekonstrukci. Mají většinou nejnižší úrokové sazby ze všech půjček, což v případě milionových částek dělá tisícové rozdíly na splátkách. Ukážeme vám příklad:

Víte, že když se vám zvýší úroková sazba ze 3 % na 5 %, tak se vám může splátka navýšit o tisíce? Pokud si například půjčíte 5 000 000 korun na 30 let, vaše měsíční splátka s 3% úrokem bude činit 21 000 Kč. S 5% úrokem se zvedne na 26 800 Kč. To může udělat v rodinném rozpočtu pěknou paseku, viďte?

Pokud vás zajímají další podrobnosti o hypotéce a jak se liší od běžné půjčky, projděte si náš článek zde!

Revolvingový úvěr

Revolving funguje podobně jako kreditní karta nebo kontokorent, ale poskytne vám ho i nebankovní společnost, třeba my ve FlexiFinu. Dostanete k dispozici určitou částku peněz, kterou můžete kdykoli čerpat a to opakovaně, znovu a znovu a znovu. 

Pokud hledáte parťáka, který vám vždycky poskytne rychlou peněžitou pomoc, revolving je ta správná volba. Je vhodný pro všechny, kdo nechtějí stát frontu v bance a prokousávat se veškerou byrokracií. Čekat na schválení půjčky v bance je jako sledovat trávu růst. Pokud potřebujete uhasit nějaký náhlý problém, potřebujete zkrátka peníze hned. 

Karty na stůl, s revolvingovým úvěrem počítejte s vyšší úrokovou sazbou. Obvykle však nabízí nižší úrokové sazby, než kontokorentní úvěry. Pokud se vám hodí čerpat prostředky na delší dobu, nebo plánujete časté čerpání, revolving pro vás bude určitě numero one! 

U nás vám nabídneme výhodnější podmínky pro smysluplné záměry a vždy můžete půjčku splatit dříve a na úrocích tak ušetřit. Nedaří se vám včas splácet půjčky? Zde najdete 5 tipů, jak mít splátky v malíčku.

Spotřebitelský úvěr

Jedná se o nejběžnější typ úvěru, který slouží pouze pro soukromé potřeby osob. To znamená, že ho nevyužijete k podnikatelským účelům, ale například pro koupi nové ledničky, auta, nebo pro rekonstrukci vašeho bydlení. 

Spotřebitelský úvěr si můžete zvolit buď účelový, nebo neúčelový. Mnohdy vám společnosti nabídnou lepší podmínky - třeba když si půjčujete na bydlení. Vždy pečlivě rozmyslete, na co si vzít neúčelový úvěr. Dvakrát měř a jednou řež - opravdu si potřebujete půjčit na dovolenou, nebo na dárky k Vánocům? Nezodpovědné zadlužování přináší mnoho problémů, ze kterých nemusíte mít jen šediny, ale také finanční problémy, které ohrozí vaši celkovou stabilitu.

Vždy berte jakýkoliv úvěr s rozmyslem!

Raději pracný výzkum, než hazard

Pokud si chcete být jisti, že vždy zvolíte správný úvěr, dohledejte si o úvěrech co nejvíce informací, nebo se spojte s danou společností, která úvěr nabízí a poradí vám. Všechny formy úvěrů mohou mít různé poplatky za vedení účtu, překročení limitů nebo poplatky za čerpání úvěru. 

V tomto případě se nevyplatí hrát ententýky dva špalíky, ale pořádně se dovzdělat.

Držíme palce, abyste našli nejefektivnější řešení právě pro vás!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka