← Všechny články

Publikováno
17.4.2024

5 tipů jak efektivně splácet půjčku včas

Splácení půjčky může být velká výzva. Jako lézt na Mount Everest s kufrem. Aby to byla spíš příjemná procházka parkem, stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel.

Splácení půjčky může být velká výzva. Jako lézt na Mount Everest s kufrem. Aby to byla spíš příjemná procházka parkem, stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel.

1. Mějte přehled o svých příjmech a výdajích

Taky se na konci měsíce divíte, kam ty prachy vlastně uletěly? Vždyť jste si koupili jen pár drobností, no ne? 

Dokonalý přehled o vašich příjmech a výdajích je klíčem k úspěchu. Ano, může to být pěkná pruda,  zapisovat si všechny  nákupy a útraty.  Jedině tak však zjistíte, kam vaše peníze každý měsíc putují. Realistický rozpočet je jako mapa, která vás naviguje vašimi financemi a umožňuje vyhnout se nepříjemným překvapením. Víte například, kolik peněz vás měsíčně stojí drogerie? Kolik spolkne vaše auto? 

Takže tužku a papír a jdeme psát? Není třeba. Existuje mnoho způsobů, jak sledovat příjmy a výdaje. Dnes už najdete moderní mobilní aplikace, které pomůžou sledovat vaše finance kdykoli a kdekoli. Naskenujete účtenku, a je to. Jedna z nejoblíbenější appek je například Spendee (která je zdarma), kde díky automatické kategorizaci příjmů a výdajů máte hned jasno, jak s penězi hospodaříte.

2.Budujte správné finanční návyky

Jako ve fitku - pravidelný trénink pomáhá dosáhnout nejlepších výsledků. Vemte si, jak dlouho musel Usain Bolt trénovat, než zaběhl světový rekord? Není překvapením, že úspěch potká toho, kdo vytrvá. 

Jaké finanční návyky vám mohou pomoci udržet stabilitu a splácet půjčky včas? Pravidelně si vyčleňte částku ze svého příjmu a odložte si ji bokem. Ideálně by to mělo být 10 %, ale jak už jsme řekli, nemusíte hned běžet maraton a stoupnout si na bednu. Každá ušetřená kačka se počítá a pomáhá vám vytvořit návyk. 

A co když je málo motivace? Můžete se spojit s někým, kdo vám pomůže se držet vašeho cíle a motivovat vás (a možná i vy jeho - nepotřebuje kamarádka taky trošku ušetřit?) nebo si zarámujte obrázek cíle, kterého chcete dosáhnout. Vidíte se na pláži na Maledivách? 

Nic není nemožné. Pojďte začít se správným návykem ještě dnes. 

3.Udělejte si z placení půjčky prioritu hned po výplatě

Cink! Výplata na účtu, jupí! Ještě dříve vyrazíte na nákupy si udělat radost, odložte pár peněz stranou a zaplaťte splátku  půjčky. Rozumíme, že vám teď asi zamrzl úsměv na tváři, ale věřte, že je lepší zaplatit tyto věci rovnou, než na konci měsíce hledat každou korunu a nechat si téct do bot. 

Odkládat peníze si můžete samozřejmě i po menších částkách třeba jedenkrát týdně. Ideální bude, když najdete půjčku, která vám dovolí flexibilní splácení. Někomu vyhovuje splácet částku jedenkrát měsíčně, někomu třeba 1-2 týdně. My vám tuto možnost poskytneme! Přečtěte si více o naší půjčce zde

Tip! Zkuste princip dvou účtů. Ze svého primárního účtu si můžete poslat hned po výplatě  malou finanční rezervu na druhý účet. Když si nastavíte trvalý příkaz, bude se tak dít automaticky a brzy si na odchod peněz zvyknete. 

Proč si založit další běžný účet?

  • udržíte určitou část financí odděleně od ostatních
  • můžete využít různých slev a akcí bank
  • zvolíte si zcela jiný účel než váš běžný účet (např. spoření na dovolenou, nebo vánoce) 

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Splácení půjčky může být velká výzva. Jako lézt na Mount Everest s kufrem. Aby to byla spíš příjemná procházka parkem, stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel.

4.Vyhněte se obloukem zbytečným výdajům

Past na každém rohu. Lákavé výprodeje, black friday všude kam se podíváte, nečekané slevy nebo chvíle, kdy prostě jen potřebuje “trošku zlepšit” váš den.

Žijeme ve světě nepřeberných množství lákadel, která nás nutí vydávat peníze na věci, které nakonec tak úplně nepotřebujeme. Jedním z hlavních viníků jsou impulzivní nákupy. Jak se jim vyhnout? Zde pro máme pár osvědčených tipů:

  • plánujte nákupy a mějte seznam věcí, které opravdu potřebujete
  • vyhněte se emocím a nekupujte si kilo zmrzliny jen proto, že jste zrovna smutní a máte náladu pod psa (Více o tom, jak ještě více ušetřit na jídle a přitom zdravě a efektivně jíst najdete zde.)
  • nechoďte nakupovat hladoví jako vlci
  • pokud chcete koupit dražší věc, nechte si 24 hodin na rozmyšlenou, než si ji opravdu pořídíte 

Pokud budete pečlivěji plánovat a odolávat pokušením, zajistíte si větší finanční klid a prostředky na to, abyste mohli efektivně splácet i půjčku. 

5.V rámci rodiny mluvte o penězích otevřeně

Mlčeti zlato v tomto případě opravdu neplatí. Otevřená komunikace o financích s partnerem a dětmi je nesmírně důležitá. Vytváří prostředí důvěry a porozumění, což vede k lepšímu plánování a dosahování finančních cílů. 

Pomozte vytvořit bezpečné místo, kde se může celá rodina svobodně vyjadřovat o finančních obavách, cílech a plánech. Můžete si například udělat pravidelnou rodinnou poradu (maminky napečte něco dobrého, ať máte co nejlepší účast), kde si řeknete všechny novinky a prodiskutujete potřebné výdaje. 

Vaše děti mnohem lépe pochopí, proč jim nechcete koupit nové Air Maxy, když je zapojíte do plánování dovolené, úspor na vzdělání nebo investic potřebných na opravu domova. 

Je to ve vašich rukách

V tomto článku jsme vám představili pět základních tipů, jak účinně a včas splácet půjčky. Každý krok směrem k finanční stabilitě je krok správným směrem.

Vědomí toho, kam peníze putují, vám umožní lépe plánovat a vyhnout se nežádoucím překvapením. Budování správných návyků je jako každodenní trénink, který vás přibližuje v vašim cílům. Pokud si nastavíte jako prioritu splatit část půjčky ihned po výplatě a vyhnete se zbytečným výdajům, zajistíte si, že vám na konci měsíce neukápne slza při pohledu do peněženky. 

Nezapomeňte na otevřenou komunikaci v rámci rodiny či partnerského vztahu, která vám pomůže efektivněji plánovat a dosahovat finančního klidu společně. 

Úspěch ve splácení půjček nezávisí jen na finančních prostředcích, ale také na vašem přístupu. Držte se těchto tipů a uvidíte, že splácení půjček zvládnete hravě. 

Držíme palce!

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka