← Všechny články

Publikováno
9.4.2024

Kdy a proč zrušit havarijní pojistku vozidla?

Délka čtení:
2 min
0:00
0:00

Možná se vám to stalo taky. Díváte se na své auto, které má už něco nalítáno a přemýšlíte: “Nechat si havarijko, vypovědět ho? Pořád se mi ještě vyplatí?” Jestli se vám hlavou honí něco podobného, čtěte dál. Dozvíte se, v jakých případech havarijní pojištění už nemusí dávat ekonomický smysl a vy můžete ušetřit.

Hodnota auta jde ke dnu. Rychlostí Titaniku

Máte starší vozidlo, jehož hodnota výrazně klesla? (Bacha na to - hodnota auta fofrem klesá už po pouhých 6 letech). V tom případě je zrušení havarijní pojistky rozumným krokem. Protože cena případné opravy by mohla být nižší, než pravidelné platby za pojistku. Zvažte aktuální tržní hodnotu auta a předpokládané náklady na opravu. A jak nejjednodušeji přijít na hodnotu vozu? Je to ízypízy. Stačí k tomu jen pár základních údajů a internet. Například:

Když se mrknete na auto inzertní servery - a těch jsou na netu mraky - zjistíte, že cena se pohybuje od cca 155 000 Kč do cca 220 000 Kč. To už je první a významný ukazatel, jakou má vaše auto aktuální hodnotu. A ruku na srdce, havarijní pojištění u třináct let staré škodovky ekonomicky dává smysl jako prodejna lyží v Karibiku. Vždyť náhradní díly, od zpětného zrcátka až po převodovku, seženete celkem jednoduše a za pár kaček.

Žádná esa ve finančním rukávu?

Každému se může stát, že mu zrovna “nejde karta”. Když potřebujete snížit měsíční výdaje a přitom nechcete omezit svůj životní standard je zrušení havarijní pojistky jedním z možných řešení. Ovšem může to být jen dočasné opatření - až vám zase “půjde karta” havarijní pojistku zase nastartujete.

Jste šílenec za volantem? Doufáme, že ne

Jestli pálíte gumy na náměstí, jako tihle experti, tak si havarijko určitě nechte. Ale jestli jezdíte málo a víte, že opatrná jízda se vždycky vyplatí, snižuje se i riziko havárie. V takovém případě může být zrušení havarijní pojistky rozumným rozhodnutím (zejména pokud má vaše auto už to nejlepší za sebou).

Jak vypovědět?

Havarijní pojistku lze zrušit:

  • maximálně 6 týdnů před výročím (tzn dnem, kdy jste ji uzavřeli v minulosti) nebo splátkou (v závislosti na pojišťovně)
  • do 2 měsíců od uzavření smlouvy bez udání důvodu
  • do 14 dní od uzavření smlouvy na dálku
  • v případě vzniku pojistné události nebo v případě navýšení ceny na další období

Nicméně vypověď musí být vždy podána písemně (klasicky poštou nebo e-mailem). V každém případě je důležité si uvědomit, že zrušení havarijní pojistky může mít různé dopady - pozitivní i negativní - a měli byste si ho pečlivě promyslet. Autům zdar! Nazdar!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka