← Všechny články

Publikováno
20.5.2024

Kreditní historie jako vaše eso v rukávu při žádosti o půjčku

Délka čtení:
2 min
0:00
0:00

Chcete, aby se vaše šance na půjčku nesesypala jako domeček z karet ve větru? Při žádosti se bude prověřovat vaše bonita. To znamená, že společnost, od které si chcete půjčit, si zkontroluje vaše poslední transakce na všech účtech a zjistí, jestli splácíte všechno řádně a včas. Jaké karty budete muset odhalit?

Co je to kreditní historie a jak funguje?

Kreditní historie není jen o výčtu všech finančních transakcí, ale také ukazatelem vaší finanční zodpovědnosti a spolehlivosti. Jestli chcete ovlivnit své kreditní skóre a tím získat nejvýhodnější půjčku, dávejte si bacha na tyto klíčové prvky, které banka či jiná instituce bude pročmuchávat jako lovecký pes: 

  • délka historie: čím delší, tím mohou lépe odhadnout vaše chování do budoucnosti
  • typy úvěrů: např. hypotéka, autoúvěr nebo kreditka 
  • úroveň zadlužení: pokud vaše dluhy šplhají na Mount Everest a dohání vaše příjmy jako lavina, dostáváte se do rizika v dalším půjčování  
  • historie plateb: tik tak, banky mají rády platby včas!
  • kreditní dotazy: banka zapíná červený alarm, pokud máte příliš mnoho dotazů a žádostí o úvěry - mohou signalizovat finanční problémy

Nemusíte studovat doktorát, abyste kreditní historii porozuměli. Stačí se zaměřit na tyto aspekty a vyšperkovat je k co nejlepšímu skóre. Jedině tak získáte výhodnou půjčku.

Základní stavební kámen pro půjčku

Na kreditní historii doslova stojí celá žádost o půjčku. Je to jeden z hlavních faktorů, který vám buď může získat lepší úrokovou sazbu a podmínky, nebo naopak vás hodit na opačný konec ringu a naservírovat vysoké úroky či vaši žádost knockoutovat.

Některé instituce prověřují i vaši příjmovou a pracovní historii - například smlouva na dobu neurčitou vás vyšvihne nahoru a udělá mnohem větší dojem než výpis z pracáku a občasné brigády v Mekáči. U nás ve FlexiFinu přihlížíme i na účel půjčky. Například na překlenovací období, rozjezd podnikání nebo renovaci bydlení můžete automaticky získat půjčku s výhodnějšími podmínkami. Zjistit, jak to funguje, můžete zde.

Jak si udržet pozitivní kreditní historii

Pokud víte, že vaše kreditní historie má své mouchy a potřebovala by trošku vyšperkovat, máme pro vás pár tipů. 

Pokuste se splácet všechny úvěry a půjčky včas. Mnohdy se splátka neopozdí kvůli nedostatku financí, ale kvůli tomu, že prostě zapomenete. Nalijte si sklenku vína a nastavte si na všechny splátky trvalý příkaz hned po výplatě. Nemusíte na to myslet a honit korunky na konci měsíce. Win-win! 

Vyhněte se častým žádostem o nové úvěry a kreditní karty. Stejně jako když zvete ženu na rande - udělejte to 3x za den a budete za zoufalce. Pečlivě si rozmyslete, kdy je nutné o půjčku zažádat, ať vaše kreditní historie září jako diamant.

Budujte svou kreditní historii jako profík

Kreditní historie je jako váš finanční detektivní archiv. Odhalí všechny vaše finanční kousky a ukazuje, jestli jste poctiví platiči nebo máte nějaké resty. I když máte na svém kontě nějaké černé puntíky, nevěste hlavu. Můžete se ze svého chování poučit a postupně svou kreditní historii vylepšovat. 

Každý krok povede k lepší a výhodnější půjčce. Držíme palce!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka