Všechny články
Podzim není jen o svíčkách a pletených ponožkách. Je to taky úplný koncert pro milovníky sezónních surovin. Mrkev, dýně, červená řepa, jablka, hrušky, kapusta nebo třeba brambory. Všechny tyhle poklady mají právě teď svou chvíli slávy. Jsou levné, dostupné a chutnají.
A teď to nejlepší. Tyhle sezónní krasavce se dají sehnat v té nejčerstvější a nejvoňavější verzi na farmářských trzích. Žádné gumové rajče z dovozu, co cestovalo víc než vy za celý rok. Tady jde o lokální, poctivě vypěstované, které navíc často koupíte přímo od lidí, co je s láskou vypěstovali. No, není to krásná výmluva, proč si o víkendu přivstat a vyrazit na trh s plátěnou taškou a kávou v ruce?
Přiznejme si to, v deštivém září nebo mlhavém říjnu je nálada někde mezi “chci zalézt do peřin” a “uvař mi něco, co mě obejme”. A přesně od toho jsou tu podzimní jídla. Taková, co voní už od dveří, vaří se pomalu, ale o to víc srdcem. Přitom nepotřebují luxusní potraviny ani michelinský kurz. Stačí pár základních věcí, trochu času a chuť si to užít.
Krémová, sladká, voňavá a oranžová jak podzimní západ slunce. A nejlepší je, že pečená dýně chutná mnohem líp než vařená.
Co budete potřebovat:
Jídlo, které zní nóbl, ale přitom je to vlastně jen luxusní upgrade běžné cibule. Pomalu karamelizovaná, zalitá vývarem a zapečená se sýrovou krustou.
Co budete potřebovat:
Když se venku ochladí, trouba by měla být váš nejlepší kamarád. A když voní po jablkách, skořici a másle? To už je skoro domácí terapie.
Co budete potřebovat:
Letošní úlovky z lesa se nemusí končit v smaženici. Krémové rizoto s houbami má sílu proměnit obyčejný večer v malý svátek.
Co budete potřebovat:
Klasika všech podzimních výletů do kuchyně. Voní po majoránce, houbách a domácí pohodě. A je to ideální způsob, jak spotřebovat to, co už doma skoro utíká z lednice.
Co budete potřebovat:
Někdy je nejlepší jídlo to nejjednodušší. Hoďte na plech, co dům (nebo trh) dal. Mrkev, cibule, batáty, celer... a k tomu jogurt s česnekem a bylinkami. Hotovo za chvilku, efektní jak z foodblogu.
Podzim nemusí být sezóna depresí, svetrů, které koušou a účtů, které bolí. Může to být čas, kdy zpomalíte, uvaříte si něco dobrého z toho, co právě roste, a pozvete k tomu třeba i kamarády.
Tak až příště ucítíte ve vzduchu chlad po létě, vzpomeňte si, že teplo se nehledá jen u radiátoru. Někdy ho najdete v polévce, koláči nebo v horkém hrnci na plotně.