Podzim v hrnci: Jídla, co vás zahřejí a peněženku nechají na pokoji

3 minuty
31.8.2025
0:00
0:00
Když venku prší tak, že ani pes nechce ven a listí se lepí na podrážky jako nálepky z dětství, přichází chvíle, kdy tělo i duše volají po něčem teplém do břicha. Ale pozor, ne po instantní polévce z pytlíku, co chutná jako mokrý karton. Řeč je o poctivém jídle, které vás zahřeje jako deka od babičky.
Červený hrnek s horkým nápojem mezi jablky, dýní a podzimními listy - generováno AI

Sezónní suroviny, co mají podzim v DNA (a stojí pár korun)

Podzim není jen o svíčkách a pletených ponožkách. Je to taky úplný koncert pro milovníky sezónních surovin. Mrkev, dýně, červená řepa, jablka, hrušky, kapusta nebo třeba brambory. Všechny tyhle poklady mají právě teď svou chvíli slávy. Jsou levné, dostupné a chutnají.

A teď to nejlepší. Tyhle sezónní krasavce se dají sehnat v té nejčerstvější a nejvoňavější verzi na farmářských trzích. Žádné gumové rajče z dovozu, co cestovalo víc než vy za celý rok. Tady jde o lokální, poctivě vypěstované, které navíc často koupíte přímo od lidí, co je s láskou vypěstovali. No, není to krásná výmluva, proč si o víkendu přivstat a vyrazit na trh s plátěnou taškou a kávou v ruce?

Podzimní klasiky, co vás zahřejí zevnitř

Přiznejme si to, v deštivém září nebo mlhavém říjnu je nálada někde mezi “chci zalézt do peřin” a “uvař mi něco, co mě obejme”. A přesně od toho jsou tu podzimní jídla. Taková, co voní už od dveří, vaří se pomalu, ale o to víc srdcem. Přitom nepotřebují luxusní potraviny ani michelinský kurz. Stačí pár základních věcí, trochu času a chuť si to užít.


Dýňová polévka z pečené dýně

Krémová, sladká, voňavá a oranžová jak podzimní západ slunce. A nejlepší je, že pečená dýně chutná mnohem líp než vařená.

Co budete potřebovat:

  • Dýni,

  • Cibuli, česnek,

  • Trochu zázvoru pro šmrnc,

  • Vývar,

  • Smetanu nebo kokosové mléko,

  • Pepř, sůl, skořici nebo muškátový oříšek.

Francouzská cibulačka

Jídlo, které zní nóbl, ale přitom je to vlastně jen luxusní upgrade běžné cibule. Pomalu karamelizovaná, zalitá vývarem a zapečená se sýrovou krustou.

Co budete potřebovat:

  • Hodně cibule (fakt hodně),

  • Máslo nebo olivový olej,

  • Hovězí vývar,

  • Bílé víno (nebo trocha trpělivosti místo něj),

  • Tvrdý sýr a starší bagetu na zapečení.

Jablečný koláč

Když se venku ochladí, trouba by měla být váš nejlepší kamarád. A když voní po jablkách, skořici a másle? To už je skoro domácí terapie.

Co budete potřebovat:

  • Jablka,

  • Skořici, hřebíček,

  • Listové nebo křehké těsto,

  • Cukr, citronovou šťávu, máslo,

  • Oříšky nebo rozinky, pokud se chcete rozšoupnout.

Rodina v kuchyni společně připravuje jablečný koláč - generováno AI

Houbové rizoto

Letošní úlovky z lesa se nemusí končit v smaženici. Krémové rizoto s houbami má sílu proměnit obyčejný večer v malý svátek.

Co budete potřebovat:

  • Rýži na rizoto,

  • Houby - čerstvé, sušené nebo směs,

  • Cibuli, česnek,

  • Bílé víno,

  • Vývar,

  • Parmazán nebo jiný sýr, co se dobře rozpustí.

Bramboračka

Klasika všech podzimních výletů do kuchyně. Voní po majoránce, houbách a domácí pohodě. A je to ideální způsob, jak spotřebovat to, co už doma skoro utíká z lednice.

Co budete potřebovat:

  • Brambory,

  • Mrkev, petržel, celer,

  • Sušené houby,

  • Česnek, majoránku, kmín,

  • Trochu másla na dochucení.

Pečená zelenina s bylinkovým dipem

Někdy je nejlepší jídlo to nejjednodušší. Hoďte na plech, co dům (nebo trh) dal. Mrkev, cibule, batáty, celer... a k tomu jogurt s česnekem a bylinkami. Hotovo za chvilku, efektní jak z foodblogu.

Zahřát, pochutnat si, neutratit majlant - mise splněna

Podzim nemusí být sezóna depresí, svetrů, které koušou a účtů, které bolí. Může to být čas, kdy zpomalíte, uvaříte si něco dobrého z toho, co právě roste, a pozvete k tomu třeba i kamarády.

Tak až příště ucítíte ve vzduchu chlad po létě, vzpomeňte si, že teplo se nehledá jen u radiátoru. Někdy ho najdete v polévce, koláči nebo v horkém hrnci na plotně.

Nejnovější Články

Máte další otázky?

Hoďte řeč s naším chatbotem a zeptejte se hned! Čeká na vás vpravo dole v černém kolečku.
Nebo nám prostě brnkněte:
+420 800 987 654
Pondělí až pátek 8:00–19:00
Víkendy a svátky 9:00–15:00
CHCI SE ZEPTAT