← Všechny články

Publikováno
1.7.2024

Peníze vs. láska: Jak řešit finance ve vztahu?

Délka čtení:
4 min
0:00
0:00

Láska neláska, když se řeší finance ve vztahu, někdy to umí pěkně zavařit romantiku. Podle mnoha průzkumů je soulad ve financích základem spokojenosti daného páru. Nejčastější hádky se totiž točí kolem peněz. Ať už jste ve fázi prvních randíček nebo dlouholetého manželství, přinášíme rady jak být na stejné vlně!

Upřímnost nade vše

Karty na stůl. Pojďte si otevřeně promluvit o tom, jak vnímáte peníze. Možná zjistíte, že váš přístup “peníze budou, my nebudem” není zrovna v souladu s vaším šetřivým protějškem či naopak. Rozveďte diskuzi o vašich snech, o tom jak se díváte na svůj příjem a kolik je podle vás ideální mít úspor. Pokud vás trápí rozdíly v příjmech, hoďte do toho vidle. Na rovinu sdělte svůj názor a pohled na věc ve všech aspektech. 

Transparentnost je základ pro budování důvěry. Nic nezamlčujte. Pokud jeden z partnerů cítí potřebu něco skrývat, může to vést ke zbytečným nedorozuměním a napětí.

Stanovte si společné cíle

Zdali se shodnete na vyšších životních cílech, máte vyhráno. Když se budete oba ve vztahu podílet a šetřit na záležitosti, které se týkají vás či vaší rodiny, najdete stejný směr. Může to být úspora na dovolenou, nové auto či krásný nový dům v budoucnu. Komunikujte o tom, proč jsou pro vás tyto cíle důležité a jak na nich postupně společně pracujete. Motivace naboostována! Je jasné, že nikdy nenecháte toho druhého ve štychu

Tak ty chceš nové kozačky? 

Nevyčítejte si individuální přání a potřeby. Jestli se bez manikúry a kadeřnice prostě žádný měsíc neobejdete, nechte svého muže zase koupit ty parádní nové alu kola na jeho mazlíčka v garáži. Je důležité tyto osobité záležitosti respektovat a hledat kompromisy. Vraťte se k vašim cílům a vyjasněte si priority! 

Vytvoření společného účtu

V dnešní době je normální, že jsou peníze v páru striktně rozděleny. Určitě není na škodu mít své příjmy pod kontrolou, ale společný účet může být užitečným nástrojem pro sledování příjmů a výdajů, ze kterého zaplatíte záležitosti jako je hypotéka, energie nebo nákupy jídla. Co takto vytvořit si speciální účet (třeba spořicí) na společné radosti? Posílejte si měsíčně domluvenou částku, která bude sloužit na večeře v restauracích, výlety či dovolenou!

Životní polštář aneb finanční rezerva

Život je plný nepředvídatelných událostí, souhlasíte? Mimo běžné nákupy a radosti musíme myslet i na odkládání peněz na situace, jako je ztráta zaměstnání nebo zdravotní problémy. Diskutujte s partnerem o tom, jak budete řešit nečekané výdaje a jaké finanční rezervy chcete mít (a udržovat je). Můžete se inspirovat naším článkem o tom, jak si vytvořit nouzový fond. Věřte, že tyto rozhovory se lépe vedou v situacích, kdy je všechno v pořádku, než když vám hoří za patama. 

Kdo je připraven, není překvapen!“ Vladimír Židek

Na co je životní pojistka?

Dle posledního průzkumu z roku 2024 má životní pojištění pouze polovina Čechů (přesněji 51 %). Toto téma není žádná sranda a tak rozumíme, že se mu spousta lidí vyhýbá obloukem. Životní pojištění se zdá jako zbytečný výdaj navíc, ale uvažte tyto situace

  1. nebudete schopni pracovat více než rok a nebudete mít žádný příjem
  2. nemocí se dostanete např. do invalidního důchodu 2. stupně, kde vám příjem klesne klidně až o 70 % natrvalo
  3. nejhorší případ, kdy jeden z partnerů musí utáhnout všechny dluhy (např. hypotéku) v případě smrti druhého partnera, a k tomu ještě živit děti 

Správným životním pojištěním ochráníte jeden druhého a zaručíte, že se v případě nějaké nehody vašemu partnerovi nezhroutí finanční život. I když toto téma není příjemné, přesně takové rozhovory vztah posilují a utužují. Mluvíte o reálných situacích, kde vyjadřujete jak moc vám záleží na vaší vzájemné budoucnosti. Vstříc pevnějšímu spojení mezi vámi!

Vzdělávejte se a inspirujte jeden druhého 

Finanční gramotnost je dnes velmi diskutované téma. Pro každého z nás totiž znamená toto slovní spojení něco jiného. Spousta lidí se vyzná v pojmech a definice slov jako půjčka, RPSN nebo spotřebitelský úvěr vám vysypou z rukávu, ale mají problémy s dluhy. Jiní mají miliony na účtech, ale neví co s nimi a nechávají si úspory požrat inflací. Ruku na srdce, vždy pro svoji finanční gramotnost můžete udělat více. 

Jestli nechcete mít ve finančních pojmech hokej, pojďte si hned přečíst náš další článek!

Finance jsou nedílnou součástí našeho života. Žijeme-li s nimi bez stresu, je svět vždy o něco barevnější. Inspirujte jeden druhého zajímavými články, podcasty a rozvíjejte své znalosti. Pokud najdete způsob, jak se o penězích vzdělávat společně tak, aby vás to bavilo, je vymalováno!

Správná komunikace o financích ve vztahu je klíčem k harmonii a stabilitě bez zbytečných hádek. Každý den udělejte krok dopředu k tomu být více otevřený, respektující a najděte pravidelnou chvíli na diskuzi. Pamatujte, že peníze by neměly být překážkou, ale prostředkem k dosažení vašich společných snů a cílů! Držíme palce!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka