← Všechny články

Publikováno
30.5.2024

Máte ve finančních pojmech hokej?

Délka čtení:
3 min
0:00
0:00

Připadají vám pojmy RPSN nebo BRKI jako slova z jiného vesmíru? Možná už jste někdy v minulosti googlily různé finanční termíny, ale moc chytří z jejich složitých definic nejste. V rámci půjčky se můžete setkat se spoustou slov a zkratek, které je dobré znát. Házíme proto záchranné lano pro všechny, kteří hledají jednoduchý a přehledný slovníček pojmů. Zvyšte svou finanční gramotnost a nezůstávejte v postavení mimo hru!

Co je to úroková sazba?

Úrok či úroková sazba je klíčový faktor při rozhodování o půjčce. Už vám někdy někdo řekl, kolik “přeplácíte na úrocích”? Jedná se o procentuální částku, kterou platíte navíc k původní částce půjčky.

Podívejme se na příklad půjčky, kde máte úrokovou sazbu 5 %. To znamená, že každý rok zaplatíte 5 % z celkové částky půjčky navíc, jako úrok. Například, pokud si půjčíte 100 000 Kč s úrokovou sazbou 5 %, zaplatíte každý rok 5 000 Kč navíc.

Úroková míra však není pouze jediný výdaj spojený s pořízením a vedením půjčky. Důležitý je například i ukazatel RPSN, který vám vysvětlíme hned v dalším bodu.

RPSN - je pro mě půjčka výhodná?

RPSN je zkratka pro pojem “Roční procentní sazba nákladů”. Pokud si myslíte, že úvěr je jen o úrocích, vyvedeme vás z omylu. RPSN v sobě ukrývá veškeré náklady, které s sebou půjčka přináší. Kromě úroku v sobě zahrnuje i veškeré poplatky a pojištění. 

Díky RPSN budete v obraze, kolik vás půjčka bude skutečně stát. Můžete tak snadněji srovnat různé nabídky a vybrat tu nejvýhodnější.

Co je to BRKI a NRKI?

BRKI - bankovní registrační klientský identifikátor - trošku těžkopádný název, že? Je to v podstatě váš unikátní kód, pod kterým banka označuje každého klienta.

NRKI je zkratka pro nebankovní registr klientských informací. 

Na základě těchto ukazatelů si vás banka či jiná nebankovní instituce může proklepnout a zjistit vaši bonitu předtím, než vám půjčí peníze. Pojem bonita vám hned také vysvětlíme.

Bonita, aneb zpátky ve škole

Vytáhněte žákajdu, jde se známkovat. Bonita je jako hodnocení ve škole, ale pro vaše financování. S lepším hodnocením máte větší šanci získat půjčku, kterou potřebujete. V praxi to znamená, že si finanční instituce ověří vaše příjmy a zdali splácíte vaše půjčky a závazky včas.

Tak se schválně zamyslete, byli byste vzorní žáci a odnesli byste si jedničku?

Splatnost půjčky - sprint nebo maraton?

Splatnost půjčky je termín, který označuje dobu, po kterou musíte splatit celou částku půjčky včetně úroků. Čas jsou peníze! S delší dobou splatnosti máte sice více času na zaplacení, ale taky zaplatíte větší částku na úrocích.

Zde máme příklad. Pokud si půjčíte 50 000 Kč a úroková sazba bude 10 % (nepočítáme s žádnými dalšími poplatky), při splatnosti 12 měsíců na úrocích zaplatíte 5 000 Kč, to znamená, že celkově zaplatíte 55 000 Kč. Pokud stejnou částku budete splácet 18 měsíců, na úrocích zaplatíte 7 500 Kč.

Celková částka vám tedy vždy s delší splatností bude narůstat.

Co je to jistina půjčky?

Jistina je jednoduše částka peněz, kterou si půjčujete od banky nebo jiného věřitele. Tato částka je původní množství peněz, jež vám bylo poskytnuto a které musíte později vrátit. Součástí jistiny nejsou úroky a poplatky.

Samozřejmě že s půjčkou se pojí RPSN, které v sobě skrývá úrokovou sazbu, poplatky a pojištění. Kvůli tomu splatíte na konci vyšší částku, než jakou jste si půjčili.

Nic není zadarmo.

Refinancování půjčky - cesta za lepšími podmínkami

Je to jako když vyměňujete starý model auta za novější a lepší verzi. Refinancování půjčky je proces, kdy vaši půjčku převedete k jiné bance či instituci, která vám nabízí výhodnější podmínky (třeba nižší úrokovou sazbu).

Pokud máte půjček více, může být i vhodnou variantou je konsolidovat. To znamená, že můžete sloučit půjčky do jedné a zjednodušit si tak placení, snížit úrokovou sazbu a tím i dříve půjčku splatit.

Kalkulačka splátek

Pokud víte, kolik si chcete půjčit a chcete mít hned jasno o tom, jaká bude vaše měsíční splátka, využijte kalkulačku splátek. V naší kalkulačce si jednoduše nastavíte výši půjčky a hned uvidíte částku, která představuje minimální měsíční splátku.

Vyzkoušejte sami, jak je to jednoduché zde!

Co je to finanční rámec

Představte si, že vám banka či jiná nebankovní společnost poskytne takový maximální rozpočet. Finanční rámec je nejvyšší částka, kterou vám společnost může půjčit a vy z ní čerpáte zrovna tolik, kolik potřebujete. 

Pokud jste dopadli v prověření registrů a bonity na jedničku, gratulujeme! Můžete si půjčit u nás třeba až 80 000 Kč. Z této částky čerpáte pouze tolik, kolik zrovna potřebujete - například 40 000 Kč. V této chvíli splácíte pouze polovinu částky a v klientském profilu na vás dalších 40 000 Kč čeká, až je budete potřebovat. 

Mít finanční pojmy v malíčku vám pomůže se vždy nejlépe rozhodnout, jakou půjčku potřebujete a je pro vás nejvýhodnější. Půjčky mohou být složité téma, ale věříme, že s pochopením základních pojmů nešlápnete nikdy s půjčkou vedle. 

Držíme vám palce na vaší cestě ke zdravější finanční budoucnosti! 

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka