← Všechny články

Publikováno
9.8.2024

Půjčení auta na dovolené: vše co potřebujete vědět!

Délka čtení:
3 min
0:00
0:00

Dovolená je čas odpočinku a objevování nových míst. Je jasné, že pokud chcete místo co nejvíce procestovat, půjčení auta je jasná volba! Pozor, má to své kouzlo, ale i nástrahy. Pojďme se podívat na to, jak se vyhnout nejběžnějším chybám, aby byla dovolená na čtyřech kolech pouze radost a žádná starost!

1. Rezervujte auto předem a ušetřete

První krok k úspěšnému půjčení auta je rezervace předem. Zdali máte rádi adrenalin, můžete se zkusit porvat o nejvýhodnější auto přímo na letišti, ale to většinou není ten nejlepší nápad. Pokud nechcete, aby na vás zbyl Fiat Multipla bez jednoho kola, rezervujte si auto s předstihem. Čas vám hraje do karet - širší výběr aut i lepší ceny! 

Tip! Porovnejte nabídky různých autopůjčoven a hledejte slevy nebo speciální nabídky. A nezapomeňte si vzít lupu - nejmenším písmem někde budou napsané i skryté poplatky.

2. Zvažte velikost a typ vozu

Malý Fiat za výhodnou cenu? Hm, super do města, ale tento drobeček si se záludnými kopci v italských horách poradí jen těžko. Naopak, s velkým SUV se bude velice špatně hledat parkování u centra. Pamatujte, že větší auta jsou sice pohodlnější pro dlouhé cesty, ale také si víc pápnou. Ujistěte se, že si nepůjčujete auto co žere i trávu u silnice!

3. Full pojistka: ochrana, která rozhodně není zbytečná

Často se setkáte s tím, že půjčení auta je vcelku levné, ale po přidání plné pojistky se cena vyšplhá do nepříjemných čísel. Opravdu se pojistka vyplatí? Nestačí prostě základní pojištění, které je v ceně auta? 

Ne, ne a znovu opravdu ne. Plná pojistka je vaše finanční záchrana v případě, že se něco stane. Pokryje škody na autě, odpovědnost za škody způsobené jiným osobám a v některých případech i odcizení vozu. Některé půjčovny se rády hádají o každý blbý škrábanec. Nafasujete tučnou fakturu za nový lak dřív, než řeknete švec. Takže raději plná pojistka i přes dražší půjčovné. Klid v duši je v tomto případě k nezaplacení!

4. Vrácení auta s plnou či nikoli?

Většina půjčoven trvá na podmínce, že vám předává auto s plnou nádrží a tak i musíte auto vrátit. Některé varianty jako “plná-prázdná” můžou být často záludné a mnohem dražší. Takže vždy vracejte auto s plnou nádrží, ať vám nedoučtují dvěstovky za litr benálu! 

5. Kontrola auta před převzetím

Jsme zpět u škrábanců. Pořádně auto zkontrolujte ještě před převzetím a trvejte na zapsání všech nesrovnalostí do protokolu. Zkontrolujte funkčnost okýnek, světel nebo třeba stěračů. 

Tip! Vyfoťte si auto ze všech stran při převzetí a vrácení. Vyhnete se případným spekulacím a pokutám jedna dvě. 

6. Vezměte si s sebou kreditní kartu

Nebudťe překvapení, když budou po vás chtít v autopůjčovně tučný depozit. Většinou vyžadují kreditní kartu, ze které si zálohu strhnou. Ta může činit několik tisíc korun! Zkontrolujte si limity na kartě, abyste byli na blokaci depozitu připraveni a nezůstali jste s kufrem v ruce na letišti. I když má kolečka, jezdí se na něm opravdu složitě.

7. “Za 200 metrů zahněte doleva”

Pokud máte orientační smysl zmatené polární lišky, navigace pro vás bude absolutní nutnost. Díky bohu je dnes už v téměř každém telefonu. Dovede vás do cíle nejrychleji, upozorní na všechny poplatky a mýta, nejvyšší dovolenou rychlost či zdali někde nečíhá policejní hlídka. Zkuste např. aplikaci Waze, která funguje po celém světě a je zdarma.

8. Pokuty v zahraničí?

Jste zvyklí, že se z překročení rychlosti vykecáte za pětikilo? Ve Švýcarsku při překročení rychlosti o 10 km/h vám policie luskne pokusu klidně 16 500 Kč a největší závodníky tam šoupnou klidně do vězení. Stačí přestřelit rychlost o 40 km/h a šup do chládku. Na dovči raději ctěte nejvyšší povolené rychlosti ať nemáte nakonec all-inclusive za mřížemi.

9. Jak řešit nečekané situace?

I ty neostřílenější dobrodruhy občas potkají na cestách potíže. Chyba v pojištění, krádež peněz, nebo zapomenete mít rezervu na účtu pro blokaci depozitu… Nenechte si zkazit dovolenou! FlexiFin je tu pro vás kdykoli a odkudkoli. Finanční injekce 24/7. Mrkněte na to, jak naše půjčka funguje zde

Takže.. vydejte se na cesty, užijte si volnost na čtyřech kolech a hlavně, nezapomeňte si vzít full pojistku. Co si budeme povídat, bez toho autopůjčovny připomínají hazardní casino.

Šťastnou cestu a ať vám vítr šumí ve vlasech!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka