Zpět

Než se bezhlavě vrhnete do víru vánočních nákupů, zastavte se. Dejte si čaj, pusťte si koledy… a sepište si plán. Fakt. Protože bez seznamu se snadno stane, že si místo tří cibulí koupíte čtyři druhy paštiky v akci a přijdete domů bez kapra.
Začněte tím, že si nastavíte realistickou částku, kterou chcete (a hlavně můžete) za štědrovečerní večeři utratit. Není ostuda říct si třeba, že to letos dáte do tisícovky. Víc než na luxusních surovinách totiž záleží na tom, jak s nimi naložíte.
Mrkněte do špajzu, možná tam čeká zapomenutá plechovka hrášku nebo kilo mouky, co přežilo i loňské perníčky. A pak přichází fáze “tetris v lednici” - co už máte, co musíte dokoupit, co se dá nahradit. Když se připravíte s rozumem, máte půlku výhry v kapse. A tu druhou? Tu si necháme na kapra.
Tak jo, je čas pustit se do kuchyně jako pravý kuchtík. Vaření na Štědrý den nemusí znamenat bankrot. Naopak, s trochou chytrosti a ochotou experimentovat můžete stůl prostřít a přitom neutratit víc, než je potřeba. Podívejme se, jak trochu zaimprovizovat:
Rybí polévka se sice tváří jako povinnost, ale klidně ji obejděte obloukem. Co třeba houbovka alias Kuba? Stačí kroupy, sušené houby a česnek. Chutná to jak vánoční procházka lesem a nestojí víc než balíček kapesníků. A jestli chcete něco rychlejšího, čočkovka je sázka na jistotu: levná, sytá, a podle babiček přivolává peníze. Tím spíš, když si do ní nalámete zbytek rohlíku.
Nakonec si to řekněme na rovinu: nikdo si za deset let nebude pamatovat, jestli jste ten salát dělali s farmářskou okurkou nebo tou z akce. Ale budou si pamatovat, jak jste se u toho smáli, jestli hrály koledy a jestli voněla skořice nebo stres.
Štědrovečerní tabule nemusí být luxusní, aby byla slavnostní. Mnohdy stačí, když je čistý ubrus, hoří svíčka a všichni sedí pohromadě.