← Všechny články

Publikováno
27.5.2024

Svatba pro 100 lidí - bude to stát majlant?

Délka čtení:
4 min
0:00
0:00

Zasnoubeni? Gratulujeme! Nyní vás čeká velké plánování, které v sobě zahrnuje i finanční rozpočet. A pokud chcete pozvat i tetičku ze třetího kolena a kámošky z práce, může se celková částka vyšplhat do statisíců. Kolik stojí průměrně svatba pro 100 lidí? Ukážeme vám spoustu cest, jak na svatbě ušetřit a přitom si užít svůj den D naplno. Přece nemůžeme dopustit, aby se z vás kvůli rozpočtu stala nevěsta na útěku!!

Dokonalé místo pro svatbu

Výběr místa pro svatbu je klíčový. Pokud chcete mít velkou svatbu, budete pravděpodobně hledat nějaký penzion, hotel či statek. A protože na Pinterestu máte uložené boží fotky, musí být vaše místo taky dokonalé. Pronájem, výzdoba místa obřadu, načančání stolů a veškeré dekorace v takovém rozsahu se můžou pohybovat okolo 20-50 tisíc Kč, pokud se do toho nepustíte sami. Nehledě na to, že byste si museli vzít měsíc dovolené všechno naplánovat, nakoupit a připravit. To by šéf asi nejásal. 

Pokud chcete některé hosty ubytovat a nenechat je spát venku pod širákem, zaplatíte ještě navíc pronájem pokojů. Řekněme, že chcete ubytovat nejbližší rodinu a kamarády, 30 hostů i s vámi. Připočítejte do rozpočtu dalších 50-80 tisíc Kč. Jak vidíte, místo pro svatbu vám z rozpočtu sežere hodně peněz. Pouvažujte nad pronájmem velké chaty, kde bývá ubytování nejlevnější a může být stejně tak pohodlné!

Nahoďte oblek!

Je jedno zda-li budete mít 20 nebo 100 hostů, šaty a oblek si pořídíte vždycky. Půjčení svatebních šatů vyjde nyní v průměru na 15 - 20 tisíc Kč, pánský oblek okolo 3 000 Kč. Do této parády ale započítejte taky boty, pásky, šperky (včetně snubních prstenů, které stojí v průměru 20 tisíc Kč). Pokud nebudete chtít něco extra luxusního, oblečení pro nevěstu a ženicha s prsteny může stát okolo 50-80 tisíc Kč.

Jestliže vaše make-up artist dovednosti připomínají spíše líčení na karneval, budete potřebovat vizážistku. Často chtějí nevěsty udělat radost i maminkám a svědkyni a tak se může líčení a účesy prodražit. Jen nevěsta za make-up a účes se zkouškou zaplatí v průměru 5 000 Kč. Lze vůbec na tomto nějak ušetřit? Porozhlédněte se po šikovné švadleně, která by vám mohla šaty ušít. Mnohdy budou stejně drahé či ještě levnější než půjčovné. Následně můžete po svatbě šaty prodat za téměř stejnou cenu!

Finanční realita na talíři - kolik stojí raut?

Každý si na svatbu jde nacpat břicho. Ušetřit na jídle je opravdu těžké - asi nechcete mít na svatební tabuli vepřové nudličky s rýží z bistra od vedle. Pokud chcete každému hostovi nabídnout oběd, večerní raut a neomezenou konzumaci pití, počítejte minimálně s 2 000 Kč na osobu. Kolik to dělá pro 100 hostů? Ano, počítáte správně - 200 000 Kč pouze za jídlo a pití

Pokud se nechcete vzdát velké svatby, zvažte, zdali neuděláte pouze odpolední a večerní raut bez oběda. V případě, že mezi vašimi přáteli najdete masterchefa co levou zadní zvládne makronky, může vám pomoci vytvořit unikátní sladký bar. Každý prostě přinese něco a poskládáte z toho luxusní a zajímavou tabuli. Pokud se do toho zapojí i vaše babča, máte s jejíma koláčkama vyhráno.

Klapka, kamera, střih!

Už se vám z rozpočtu protáčí panenky? Ještě nekončíme. Předpokládáme, že budete chtít svatbu zdokumentovat. Dobře zvažte, jestli potřebujete 2 fotografy od rána do večera a týpka na video s luxusním dronem. Váš rozpočet by byl zase bohatší o 100 000 korun. 

Nejdříve si zapřemýšlejte, jestli chcete, aby na vás od rána kdy rozlepíte oči někdo mířil objektivem až do doby, kdy půjdete spát. Před kamerou se téměř nikdo necítí přirozeně. Chcete celý den řešit, jestli stojíte rovně a hezky se usmíváte? A stejně nejlepší fotky budete mít od kamarádů z iPhonu!

Drobnosti, které navýší rozpočet

Místo, jídlo, oblečení a fotograf určitě budou představovat největší část vašeho rozpočtu. Konečná cena se ale může šplhat do nebes díky drobnostem, které stojí pár stovek, ale celkově mohou navýšit cenu vaší svatby o desetitisíce. 

Stanovte si přísný rozpočet na:

  • svatební oznámení
  • svatební kytici, kytici pro maminky, vývazky, květinovou výzdobu
  • dárky pro svatebčany (tzv. výslužky) 
  • DJ nebo kapela
  • svatební fotokoutek
  • svoz a rozvoz hostů

Určitě vás napadají další a další nezbytnosti. Kolik by tedy stála taková svatba pro 100 lidí? Podle tohoto scénáře by mohla stát zhruba 400 000 Kč až půl milionu korun.

Pár tipů na závěr

Pokud vás rozpočet překvapil, nevěšte hlavu. Věřte, že vám na svatbě nemusí hrát Kabáti (i když přání od Pepy Vojtka by bylo docela cool) a v šatech ala vévodkyně Kate si nezajdete ani na záchod. 

Pečlivě si rozepište váš rozpočet a podívejte se, které záležitosti jsou pro vás “must have” a které naopak můžete oželit nebo zkrouhnout. Zvažte také termín vaší svatby - mimo sezónu najdete spoustu slev a akčních balíčků. Pokud chcete pár tipů, jak se připravit na výkyvy v rozpočtu, najdete je v našem dalším článku zde.

Nebojte se požádat vaši rodinu a přátele o pomoc. A to nemyslíme jen finanční. Pokud kolem sebe máte zlaté české ručičky, mohou vám pomoci vytvořit unikátní dekorace, raut, dárky pro svatebčany nebo luxusní pozvánky. 


Nejdůležitější je si svatbu užít podle svých představ a oslavit vaše “ano” s nejbližšími.

Přejeme hodně štěstí!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka