← Všechny články

Publikováno
19.8.2024

Úklid zdravěji a levněji: triky, které opravdu fungují!

Délka čtení:
4 min 30 s
0:00
0:00

Kdo by nechtěl, aby se jeho dům či byt blýskal čistotou? Bohužel v dnešní době často lidé vyměňují své zdraví za pocit uklizeného domova. Taky se vám stává, že se vám z čističů kroutí nehty na nohou a z výparů se vám motá hlava jak z kolotočů? Jde to i jinak. Vykašlete se na nejmodernější drahé čističe, které vám akorát tak vysají peníze z účtu. Máme pro vás pár triků, jak udržet domov čistý, zdravý a zároveň ušetřit hromadu peněz!

Koupelna: hlavně žádné chemické koktejly 

Koupelna je sice svatyní čistoty, ale nemusí to znamenat, že z ní budete dělat chemickou laboratoř. Základní výbava? Jedlá soda, bílý ocet a citron. Tyto věci stojí pouze zlomek všech běžných čističů a můžete s nimi uklidit skoro všechno!

Na vodní kámen stačí smíchat směs octa a vody v poměru 1:1. Nafíkat, nechat působit a jednoduše otřít. Voilà! Usazeniny jsou pryč! Pokud vám vadí zápach octa (nebojte, zmizí hned jakmile uschne), přidejte do roztoku pár kapek esenciálního oleje - výborně funguje třeba citron nebo levandule. 

Jedlá soda je mistr na čištění spár mezi dlaždicemi.
Smíchejte ji s troškou vody, aby vznikla pasta a naneste pomocí starého kartáčku na zuby (ano, ten kartáček, co už nikdo nechce) to vydrhněte. Spáry vám to krásně nejen vyčistí, ale i vybělí! 

Samotný citron který si krájíte do limonády poslouží taktéž na vodní kámen a nebo na skvrny, které jste si mysleli, že už nepůjdou dolů vůbec ničím. Smíchejte citronovou šťávu s vodou v poměru 1:1 nalijte na skvrnu, nechte alespoň 30 minut působit a šup s tím normálně do pračky. Tak přece jen není s oblíbenými šaty se skvrnou od marmelády ámen! 


Kuchyň: Na mastnotu i bez toxické šmakulády 

Kuchyň je místo, kde se kouzlí dobroty a taky kde se tvoří pořádný binec. Mastné skvrny na sporáku, kapky od omáčky na lince a ten protivný zápach z odpadu. Ani v tomto případě nemusíte sahat pro žádné spešl drahé čističe. Jsme zpět u sody a bílého octa! 

Roztok z octa vám dokáže vyčistit běžnou mastnotu - nastříkejte, nechejte chvíli působit a setřete. Jsou-li skvrny a zaschlá špína tvrdohlavější, vezměte to obyčejným jarem a jedlou sodou. Tato kombinace si poradí i s nejzákeřnějšími usazeninami. 

A teď ty odpady. Možná jste se dočetli na internetu takový nešvar, že můžete vyčistit odtoky jedlou sodou, kterou zalijete octem. I když se na první pohled zdá, že vám to udělá v umyvadle šumivý ohňostroj, nic jiného se nestane a odpady vám to rozhodně nevyčistí. Tak jo, trošku chemie - ocet je kyselina a jedlá soda zásada. Když to smícháme, směs se neutralizuje. Takže výsledek je efektní, nikoliv však efektivní.

Místo této skvělé nerady zkuste vsadit na obyčejný perkarbonát sodný. Nasypte ho do odpadu stejně jako krtka, zalijte sklenicí teplého bílého octa. Nechte 15 minut působit a nakonec prolijte odpady horkou vodou. 

Perkarbonát je fakt machr. Kromě klasického bělení zvládne také prádlo desinfikovat (a to i barevné), nahradí tablety do myčky nebo vám vyčistí dokonale WC. Rozhodně tohoto pomocníka zkuste! Hledáte-li způsob jak i non-toxic myšlenku přenést do jídelníčku, mrkněte na náš další článek zde. Přesvědčí vás, že zdravé jídlo rozhodně nemusí stát majlant a mnohdy ještě ušetříte.

Obývací pokoj a prach: když chcete, aby váš domov dýchal čerstvým vzduchem

Prach. Věčný nepřítel všech obýváků. Ačkoliv se zdá, že běžné čisticí prostředky ho odstraní rychleji než cokoliv jiného, pravdou je, že se jejich toxické složky mohou dlouhodobě usazovat na povrchu i ve vzduchu, který dýcháte. A to se nám nehodí. 

Stačí vám obyčejný vlhký hadřík z mikrovlákna, které přitahuje prach jako magnet. Chcete, aby váš domov voněl svěžestí a nábytek se leskl svou přirozenou barvou? Vyrobte si vlastní pracholap! 

Smíchejte vodu a bílý ocet (už je zase tady!) v poměru 2:1. 300 ml vody, 150 ml bílého octa. Přidejte lžíci olivového oleje a pár kapek oleje esenciálního. Jelikož voda a olej se vždy v lahvičce oddělí, při každém šplíchání je potřeba trošku zaštěrchat. Výsledek je nádherný čistý nábytek, na kterém se méně usazuje prach! Vsadíme se, že hned půjdete tento experiment zkusit! 

Správná vůně navozuje skvělou atmosféru. Ale osvěžovače vzduchu jsou velmi drahé a mnohdy toxické, pokud je neustále dýcháte. Schovejte někde v prostoru malou mističku jedlé sody, kterou smícháte s kapkami esenciálního oleje. Provoní vám byt natotata!

Tip! Pár kapek esenciálního oleje dejte i dovnitř toaletního papíru na ruličku. Celá toaleta bude nádherně vonět!

Kdy se vyplatí investovat do eko čističů 

Dobře, teď si asi říkáte: “No jo, to zní všechno fajn, ale co ty eko tablety do myčky a netoxické jary na nádobí?” Pravda je taková, že ne všechny přírodní čističe jsou levné, ale v dlouhodobém horizontu mohou být mnohem levnější než neustálé návštěvy u lékaře nebo nákup léků na alergie. Navíc, pokud máte doma děti či zvířata, měli byste zvážit, co vše dýchají, olizují a na co sahají. Kapka po kapce - a problém může narůst do nezkrotitelného moře.

Investicí do kvalitních ekologických čističů zajišťujete lepší zdraví nejen pro sebe, ale i pro svou celou rodinu. Mnohdy jsou koncentrovanější a úklid tak vydrží déle. To znamená méně častý úklid, juchů! 

Takže, co si z toho odnášíme? Když chcete mít doma čisto a přitom ušetřit, není potřeba sahat po drahých a toxických čisticích prostředcích. Stačí využít přírodní suroviny, které máte pravděpodobně už teď doma. Jedlá soda, ocet a citron - to jsou vaši noví nejlepší přátelé. Vaše peněženka i zdraví vám poděkují. A kdo ví, možná za ušetřené peníze vyrazíte na kafe, nebo si koupíte něco, co vám opravu udělá radost. 

Tak co, jdete do toho?

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka