← Všechny články

Publikováno
29.8.2024

20 věcí, které můžete dělat o víkendu s rodinou (skoro) zdarma

Délka čtení:
4 min 30 s
0:00
0:00

Prázdniny se chýlí ke konci. Dovolené a výlety vysosaly peněženku do dna a Vánoce pomalu ťukají na dveře. Je čas přemýšlet, jak strávit víkendy s rodinou, aniž byste se museli rozloučit s dalšími korunkami. Máme pro vás 20 důkazů, že zábava nemusí stát peníze. Nekonečné dny na dětských hřištích jsou u konce. Jdeme se pořádně bavit! 

1. Příroda volá!

I obyčejná procházka v lese se může změnit na parádní dobrodrůžo. Zabavte děti zajímavými hádankami nebo úkoly. Můžou vám třeba přinést 10 různých listů, které budou umět pojmenovat. Nebudeme za zenitem - půjčte dětem smartphone a aplikaci Google Lens. S touto appkou pojmenují všechny nálezy jedna dvě! Odměna pro vítěze může být třeba zmrzka na cestě zpět! 

Pro milovníky hledání pokladu tady máme třeba Geocaching. Aplikace, díky které můžete jít hledat ukryté poklady dle různých indicií a hádanek. Nebuďte překvapení, že vás to možná bude bavit víc, než vaše děti… v pořádku! 

2. Filmový maraton v obýváku

Pokud venku fičí hromy blesky a jste nuceni zůstat doma, je čas uspořádat luxusní filmový večer. To rozhodně není jen o tom strčit popcorn do mikrovlnky a zapnout telku. Zkuste to jinak! 

  • Živý dabing - Vypněte zvuk a nechte vaše děti film dabovat. Rozdělte si role podle postav a pusťte se do toho. Nové kultovní hlášky, kterým se budete smát až do nového roku zaručeny! 
  • Kostýmový večer - Děti zkrátka milují převleky. Chystáte se na maraton Harryho Pottera? Nechte děti z vašich skříní vytvořit unikátní převlečení! Madagaskar? To bude chtít i barvičky na obličej. Nejlépe, když děti udělají tučňáčí parťáky samozřejmě z vás. Nezapomeňte si tyto luxusní chvíle vyfotit do rodinného alba!
  • Filmový večer bez televize - Cože? No jasně! Vyzkoušejte pantomimu! Každý z vás může předvádět film či seriál bez použití slov. Kdo uhádne, čeká ho odměna! Kdybyste přeci jen potřebovali nápovědu, využijte deskovku Time’s Up, kde máte 440 názvů filmů a seriálů. To vás chvíli zabaví.

     

3. Kulinářská výzva

Zahrajte si na Masterchefa! Každý člen rodiny (ano včetně vás) má přesně 10 minut na to, aby připravil co nejkreativnější svačinku z náhodně vybraných ingrediencí. Porotci (ostatní členové rodiny) pak hodnotí výsledek na základě chuti, vzhledu a originality. Bonusové body za využití věcí, které už měly namále! 

Pro větší odvážlivce máme hru “Slepá ochutnávka”. Jak už název napovídá, připravíte si různé druhy jídla nebo nápojů, zavážete jednomu z vás oči, kdo bude hádat. Ostatní mu dávají ochutnat různé věci, které musí správně identifikovat. 

Máte doma malé nadšené umělce? Nechte je z jídla vytvořit unikátní obrazy! Vemte velké prkénko, nakrájejte ovoce, zeleninu, pečivo, sýry - zkrátka cokoliv, co najdete v lednici. Podmínkou je - obrázek se bude dát hned sníst! Nechte fantazii volný průběh a uspořádejte nakonec “výstavu” s komentáři k jednotlivým výtvorům.

Dobrou chuť! 

4. Procházka po městě tak trochu jinak

Máte procajdané město křížem krážem? Kavárna, park, zastávky. Hm, tentokrát půjde o něco jiného! Zahrajte si na “městské safari”. Při procházce hledejte co nejvíce věcí, které připomínají zvířata. Starší děti je klidně můžou fotit na telefon a udělat si z nich album! Děti mají neskutečnou představivost. Uvidí chobotnici i v prasklině na chodníku - to se vsaďte! 

Zdali chcete procházku ještě ozvláštnit, ptejte se dětí, kam chtějí zahnout - doprava či doleva? Možná objevíte ulici, ve které jste nikdy nebyli! Vzhůru do objevování maličkostí. 

5. Výtvarná dílna u vás doma

Možná, že z pastelek a bílých papírů vaše děti už neskákají do stropu. Rozumíme. Vytáhneme zajímavější kalibr. Třídíte odpad? Výborně. Vemte krabici s plasty a izolepu. Nechte děti (i vás) vytvořit sochy! Dům z krabice od mléka, obří moucha z petek nebo robot? Vsadíme se, že si užijete tuto zábavu stejně jako vaše děti. Na konci vašim dílům můžete dát sbohem a hodit je do žluté popelnice. 

Můžete také zkusit:

  • malovat poslepu dle zadání ostatních
  • společnou malbu kdy každý člen namaluje jen část obrázku 
  • 3D umění z těstovin (třeba náhrdelníky a náramky jako zde)
  • razítka z brambor 
  • při malbě na papír použít pouze prsty 
  • pustit hudbu a během písničky namalovat abstraktní kresbu dle toho jak na vás hudba působí 

6. Historie není nuda!

Ano, ukázat dětem, že dějepis není jen uspávání hadů je opravdu složité, ale naštěstí máme plán, jak na to. Mnoho muzeí a galerií má vstup zdarma, nebo za symbolické vstupné. Nebojte, dnešní galerie nejsou nacpané jen barokními obrazy panovníků. Určitě najdete i zajímavé moderní umění, které vám vezme dech! 

O zábavu na celý den budete mít postaráno, když dětem přichystáte malé poznávání. Zjistěte více o historii vašeho města nebo obce a vytvořte vlastní “historickou stezku” po zajímavých místech. Najednou dějepis ožije a vaše děti také! 

7. Sportem ku zdraví

Olympiáda už skončila, ale na vaší zahradě se může odehrávat klidně znovu a znovu dokola. Buďte kreativní a vytvořte s dětmi různá stanoviště. Hod oštěpem hravě zastoupí vrh klackem do dálky,  kouli zase kameny (jenom bacha na okna) a skok do dálky se hravě zvládne i v trávě. Pozvěte klidně i ostatní děti a vytvořte atletický den! Nezapomeňte děti před cvičením proškolit, aby nedošlo ke zbytečným úrazům a nesprintovali jste nakonec do nemocnice se zlomenou rukou. Sportem jedině ku zdraví! 

V dnešním článku jsme vám chtěli ukázat, že existuje nespočet aktivit, které vás zabaví na celý víkend a budou stát pár kaček, nebo budou zcela zdarma. Možná to bude chtít na chvíli zapojit hlavičky makovičky, ale za tu radost dětí a nové zážitky to rozhodně stojí. Pokud jste mezi nimi nenašli to pravé, pár tipů pro vás máme ještě v dalším článku Jak levně zabavit děti o prázdninách zde! Spoustu z nich využijete i přes školní rok. 

Teď už víte, co dělat – jděte se bavit!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka