← Všechny články

Publikováno
16.7.2024

Jak levně zabavit děti o prázdninách aneb kreativní rodič, šťastná peněženka

Délka čtení:
3 min 30 s
0:00
0:00

Léto je tu! Čas radosti, opalovaček a grilovaček. No jo, ale ty děti. Mají dva měsíce volno a už po týdnu se můžou doma ukousat nudou. Možností je hodně, ale popravdě taky pěkně drahých. Ceny za aquaparky, zábavní parky či tábory začínají připomínat vstupenky do luxusních salónků. Jak tedy zabavit děti, aniž byste museli prodat ledvinu? Přinášíme kreativní nápady, jak si užít prázdniny s dětmi levně a přitom získat plno zážitků!

1. Domácí kino pod širým nebem

Děti milují ponocování. Připravte jim luxusní letní kino na zahradě! Stačí vám bílá plachta (kdyžtak čmajzněte dětem prostěradlo), pohodlné sezení a projektor. Poptejte se známých, zdali se jim doma jeden neválí a nebo mrkněte na půjčím.to, kde určitě najdete parťáka v okolí. Ceny startují od stokoruny za den - můžete klidně koupit o kilo popcornu navíc. Děti budou nadšené z dobrodružství pod širým nebem a vy ušetříte na drahých lístcích do kina.

2. Lov pokladů v přírodě

Vytáhněte i ostatní rodiče z gauče a vytvořte společně dětem zábavné odpoledne. Schovejte na procházce pár hraček či sladkostí, které děti budou hledat, vytvořte jim k tomu třeba mapu pokladu. Pokud máte pod čepicí, vymyslete i nějaké hádanky, ať si děti polámají ty svoje hlavičky makovičky i o prázdninách. Příští kolo je zase na druhých rodičích!

3. Kreativní dílna doma

Jak spojit příjemné s užitečným? Vykliďte váš dům či byt od starých krámů - zjistíte, kolik věcí můžete zrecyklovat a použít na tvoření. Na Pinterestu najdete tisíce nápadů. Vytáhněte noviny, barvy, lepidlo, nůžky a jedem! Kreativita nezná hranic a děti se zabaví na dlouhé hodiny. Vsadíme se, že se přistihnete u toho, že vás to malování kamínku vlastně nesmírně baví.

4. Piknik v parku

Obrňte se na trošku nepořádku a zapojte děti do přípravy. Nechte děti namíchat pomazánky, udělat palačinky, nebo připravit tousty. Vezměte deku, košík a mazejte ven si užít trošku čerstvého vzduchu. Dětem zabalte balón, badmintonové rakety či frisbee. Unavené a spokojené děti? To je přeci splněný sen rodičů, viďte?

5. Cyklistické výlety

Vytáhněte kola a vydejte se na cyklovýlet. Prozkoumejte okolí, nebo nová místa. Zda-li kola nejsou ve vašem repertoáru, můžete si například půjčit koloběžky! V Česku najdete spoustu míst, která nabízí sjezdy dlouhé až 20 km. Následně vás nahoru zpět vytáhne lanovka. Brnkačka, kochačka… no ne? 

Tipy na další aktivity a zajímavé letní výlety najdete v našem dalším článku zde!

6. Výlet do knihovny

Knihovny nejsou jen místem pro půjčování knih. Mnoho z nich nabízí různé programy pro děti jako čtení pohádek, tvořivé dílny nebo filmové projekce. Přesně tyto akce pobízí děti více číst a většinou si nadšeně pár knih stejně zapůjčí. Čtení je skvělý způsob jak děti doma zabavit když venku zrovna padají trakaře a ještě si rozvíjí svou fantazii.

7. Hurá na zahradu!

Máte-li zahradu, využijte ji naplno. Postavte stan, udělejte táborák, vymyslete překážkovou dráhu. Děti milují venkovní aktivity a možná vám i pomůžou očesat ten rybíz nebo natřít zábradlí. Pokud zahradu nemáte, můžete zkusit navštívit různé ekofarmy, kde se děti zapojí do aktivit jako je sázení, sklízení či vaření, nebo se můžou jen pomazlit se zvířátky. Vstupné na tyto farmy bývá velmi symbolické.

8. Domácí vědecké pokusy

Co jste měli z chemie na základce? Pamatujete si ještě něco? Spolkněte knedlík v krku, nikdo vás nezkouší. Na internetu najdete hromadu nápadů, jak s dětmi dělat domácí vědecké pokusy. Stačí vám na to běžné potřeby jako ocet, jedlá soda nebo potravinářské barvivo. Slibujeme, že máte o zábavu postaráno na celý den (a možná taky na celodenní úklid, ale pšt!)

9. Rodinná kuchařka

Dřímá ve vašem dítku kousek michelinského kuchaře? Nejen že můžete spolu vymýšlet nové recepty a pak si vychutnat spoustu dobrot, ale co takto vytvořit originální rodinnou kuchařku? Nechte děti nakreslit obrázky svých oblíbených jídel nebo je nechte naaranžovat na talíř a vyfotit. Chcete se opravdu zasmát? Dejte dětem za úkol ať vtipně pojmenují pokrmy a dezerty do vaší kuchařky. Při každém vaření se budete smíchy za břicho popadat! 

10. Uspořádejte rodinné focení

Tady se můžete vskutku vyblbnout. Přenechte dětem i vaši skříň, ať se oblečou jako máma a táta. Nebo jim dejte 20 minut, aby z toho co doma máte museli vytvořit zvířecí kostým. Nachystejte doplňky na focení jako bublifuk, konfety, baterky či mouku. Vsadíme se, že takové rodinné fotoalbum bude mít opravdu málokdo a vy získáte nezapomenutelné zážitky s vašimi dětmi. Žádné sezení na sobovi v ateliéru. Rodinné focení může být opravdová show! 


Zdali i vy hledáte rozptýlení o prázdninách, máme pro vás pár aktivit na vyzkoušení, které jsou téměř zdarma zde! Najdete mezi nimi nový koníček? 

Tak co, musí stát zábava pro děti majlant? Rozhodně ne! Stačí troška kreativity a nadšení a užijete si spoustu zábavy i bez velkých výdajů.

Prázdninám zdar!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka