← Všechny články

Publikováno
20.6.2024

4 kroky k finančnímu úspěchu: není to jen o penězích!

Délka čtení:
4 min
0:00
0:00

Kdo by nechtěl být finančně úspěšný a mít peněz jak želez? Možná si myslíte, že je to jen o tom mít nadstandardní příjmy, omezit všechny dluhy a vyhnout se obloukem impulzivním nákupům. Nenechte se zmást! Nemalou roli ve finančním úspěchu ale hrají i naše nefinanční návyky. Existuje dobrý důvod, proč jsou bohatí a úspěšní lidé takoví, jací jsou. Inspirujte se nastavením jejich hlavy!

1. Optimisté nejdál dojdou!

Pokud se na svět díváte jako škarohlídi, kterým se lepí smůla na paty, cesta za úspěchem bude hodně trnitá. Optimističtí lidé jsou vždy úspěšnější než ti, kteří nevěří, že se jim někdy stane něco dobrého. Myslíte, že se optimistům vždy daří a mají to v životě jednoduché? Omyl! Jenom se naučili vidět neúspěch jako příležitost, ze které se lze poučit a udělat příště maximum pro to, aby to vyšlo lépe. 

Znáte “Zákon přitažlivosti”? Je dokázáno, že přitahujeme v životě to, na to myslíme, protože si toho zkrátka více všímáme. Jak je možné, že když si chcete koupit modrou oktávku, tak jich najednou kolem sebe vidíte mraky? Přesně takto to funguje, je to jen o vaší pozornosti. 

Když svou pozornost zaměříte na pozitivní věci, kterých si chcete všímat, budete překvapeni, jak moc jich kolem vás vlastně je. Kolik lidí se na vás usměje, co se vám dnes povedlo a za co se můžete pochválit. S takovým nastavením mysli se jde úspěchu naproti jak po másle!

2. Plánujte být finančně úspěšní

Neříkáme, že máte mít nalajnovaný život jak sešit ve škole, ale bez plánů a nějakého řádu vzniká vždy a všude chaos. Nikdo nezbohatne náhodou! Teda, pokud zrovna nevyhrajete Sportku nebo vás nepolíbí štěstěna v Las Vegas.

Schopnost vytvářet a realizovat plány je klíčem k tomu získat potřebnou finanční gramotnost a stát se králem osobních financí. Lidé kteří plánují, nezneužívají svůj čas a váží si ho. Uvažují nad každou minutou, jak ji efektivně využít a investovat do správných aktivit. Ruku na srdce, kolik času jste prokrastinovali u Netflixu a mohli jste udělat něco pro své lepší já? Právě lenivé návyky jsou hlavním důvodem, proč na tom lidé nebývají finančně dobře. 

“Cíl bez plánu je jen přání.” Antoine de Saint-Exupéry

Přepněte svou pozornost na osobní růst. Chcete-li být úspěšní, musíte věřit sami sobě a svým cílům. Postupnými kroky to dáte! Stanovte si cíle tak, abyste byli zároveň přesvědčeni, že jich lze opravdu dosáhnout. Popřípadě si je rozdělte na dílčí cíle v kratším časovém horizontu. Každý den udělejte jeden malý krok a uvidíte, jak bude vaše cesta snadnější.

3. Zdravý životní styl = zdravé finance

Jak moc souvisí vaše zdraví s osobními financemi? Hodně. Už staří Řekové přišli na to, že zdravé tělo vede ke zdravé mysli a tím i k celkové pohodě v životě. Díky Platóne! Se správným nastavením životního stylu se budete cítit lépe a uvidíte změny ve všech aspektech života. 

Možná máte obavu, že zdravý životní styl stojí hodně peněz. Budete asi překvapení, ale ono to může být vlastně naopak! Ušetříte spoustu peněz když:

  • začnete jezdit do práce na kole
  • místo permice do fitka vezmete pejska sousedky na procházku do lesa nebo si zacvičíte doma či na workoutovém hřišti
  • pivo, víno a drahé bublinkové nápoje vyměníte za nejcennější nápoj pro tělo - vodu
  • se spojíte s lidmi a budete se inspirovat aktivitami venku jako je jóga, společenské akce, komunitní běhy apod. 

Jak snížit výdaje za jídlo a zároveň zdravě jíst zjistíte zde

Investice do sebe je vždy ta nejlepší. Najděte důvod, proč tuto změnu chcete udělat a přemýšlejte, co vás motivuje. Cítit se fit? Vydělávat více peněz? Dovolit si cestovat několikrát ročně? Být vzorem pro své děti? Určitě těch důvodů najdete spoustu.

4. Ranní ptáče dál doskáče

Máme pro vás poslední tip. Když se zeptáte finančně úspěšných lidí, v kolik vstávají, odpoví vám většinou že velmi brzy. Pokud patříte mezi ty, kteří si dávají 20 budíků a ne a ne se v 10 dopoledne rozjet, dáme vám teď pořádný důvod učinit změnu!

Úspěšní lidé vstávají brzy a díky tomu mají čas naplánovat si den - to je jeden z nejdůležitějších návyků, jelikož tím získáváte náskok. Kdo má šanci být produktivnější? Ten, kdo rozlepuje oči až když sedá ráno do auta s pastou na bradě a obrácenou košilí, nebo někdo, kdo si stihl ráno zacvičit, zameditovat a rozmyslet si, jak své plány stihnout na pohodu? 

Nastavte si budík každý den o 5 minut dříve a dejte si ho hodně daleko od postele, aby vás to donutilo vstát. Věříme, že první dny uslyší vaše manželka či sousedi pěkných pár sprostých slov, než si zvyknete. Ale o tom to je - překonávat sám sebe!

Finanční úspěchy začínají v běžném životě

Nehledejte bohatství a úspěch jen v číslech, které vám skáčou na účet. Vše se to odvíjí od vás samotných a od vašich zdravých návyků. Najděte způsob, jak nabrat více energie, učit se novým věcem a mít čas na plánování. Kdo ví, třeba za rok budete mít úžasný pasivní příjem a osobní finance vás budou těšit.

Každý může být finančně úspěšný, tak do toho!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka