← Všechny články

Publikováno
31.7.2024

Bazary na internetu - skryté poklady nebo ráj zlodějů?

Délka čtení:
4 min
0:00
0:00

Máte doma staré věci, které už nepotřebujete? Možná vás překvapí, že ve vašem obýváku se skrývají cennosti, které by vám mohly vydělat pěkný balík. Vítejte ve světě online bazarů, kde se staré stává novým, nepotřebné cenným a kde každý má šanci najít svůj klenot. Ale pozor, každá honba za pokladem má své nástrahy. Pojďme se podívat, jak prodávat a nakupovat na bazarech bezpečně!

Výhody online bazarů: Prodejte, vydělejte a nakupte za babku!

Leží vám na půdě spousta zbytečností, na které akorát sedá prach? Pozor! Takový porcelánový servis po babči může mít velkou hodnotu! Nejen že se zbavíte věcí a utřete prach z polic, ale zároveň můžete na věcech ještě vydělat. 

Existuje spoustu online bazarů jako Vinted, Sbazar, Aukro nebo Marketplace na Facebooku. Tyto platformy vám umožní snadno a rychle prodat nepotřebné věci. Stačí pár kliků a vaše staré kolo, stan nebo odrážedlo pro dítě může zavazet doma někomu jinému.

Nejen prodej má své kouzlo. Pokud i vy hledáte něco konkrétního, ale nechcete utrácet velké peníze za nové věci, online bazary jsou rájem pro nákup za hubičku. Potřebujete sedačku, oblečení nebo dokonce elektroniku? Vše můžete najít na bazarech za zlomek původní ceny. Mnohdy najdete zcela nové zboží v původním obalu, které majitelé prodávají jen proto, že se jim nehodí. Schválně, kolik jste dostali za život dárků a věcí, které se vám hodily asi jako sněžítko na poušti?

Pozor na skryté hrozby

Ale jak to bývá, nic není dokonalé. Online svět je mnohdy krutý a skrývá se v něm spousta pastí a nástrah, na které byste si měli dávat pozor. Zvlášť pokud nakupujete. Internetové online bazary okupuje také spousta podvodníků, kteří číhají na svou kořist. Máme pro vás pár situací, kdy by se vám měla rozsvítit červená kontrolka a dát od koupi ruce pryč! 

  • Prodejce nemá žádné hodnocení - Výhodná nabídka od profilu, který ještě nemá hodnocení? Bacha, možná se jedná o zloděje. V takovém případě trvejte na osobním předání na veřejném místě.
  • Podezřele levný inzerát - Nový iPhone za desítku? Hm, to zavání průšvihem. V takovém případě se vám bude někdo snažit prodat lacinou kopii nebo vytáhnout peníze předem. 
  • Vyplňte nám informace o kartě - Nikdy, nikdy, nikdy nezadávejte údaje o vás či platební kartě na pochybných serverech. Mazaní zlodějíčci z vás zkouší vytáhnout platební údaje kvůli poštovnému a než by řekli švec, máte vysátý účet do dna. 

Máme pro vás další tipy, jak mít pod čepicí a nenechat se na internetu napálit. Mrkněte na nejčastější podvody na internetu v roce 2024 a buďte sejf!

Vinted: bezpečná královna second-handu

Jednou z nejpopulárnějších platforem v České republice je Vinted (dříve Votočvohoz, pro pamětníky). Zdali máte plnou skříň oblečení, které už nenosíte, Vinted je skvělým místem kde ho můžete prodat. Nejen váš šatník, ale i třeba hračky či bytové doplňky si tu přijdou na své. Funguje to jednoduše - vyfotíte, nahrajete, popíšete a čekáte na zájemce. 

A co je nejlepší? Vinted má zabudovanou ochranu kupujících, takže pokud objednáte zboží, majitel dostane peníze až tehdy, kdy odkliknete, že jste spokojení s doručeným produktem. Neřešíte ani poštovné - adresu a možnosti doručení máte na profilu vyplněny předem, takže opravdu jen dáte tlačítko “koupit” a můžete se těšit na zásilku. Nákup stojí o nějaké to procento kvůli ochraně kupujících víc. Ale vzhledem k tomu, že zde můžete najít klenoty za pár peněz, tak vás ta kačka navíc bolet nebude. 

Tip! Nezapomeňte vaše oblečení a věci, které chcete prodat, fotit na světle, ať vypadají co nejlépe. Spousta inzerátů je neatraktivních, protože jsou vyfocené jak z kalkulačky. Pár tipů jak fotky vyšperkovat najdete zde!

Skryté poklady doma, aneb najděte zlato mezi haraburdím

Pojďme si zahrát na odhadce cenin. Jestli jste v televizi zírali na pořad Válka skladů, tak teď je váš čas! Výhodou je, že vy na tom můžete jen vydělat. Možná se sami sebe ptáte, co byste tak doma mohli najít hodnotného. Pravdou je, že často ani nevíme, jaké poklady doma máme! Staré hračky z dětství, které už dávno vyšly z módy? Pro sběratele mohou mít cenu zlata! Starožitný nábytek, o který zakopáváte v předsíni? Pro milovníky vintage stylu absolutní poklad! Dokonce i staré knihy nebo vinylové desky mohou být ceněny víc, než si myslíte.

Víte, že třeba první české vydání Harryho Pottera se na bazarech pohybuje kolem 20 000 Kč? Za knížky, které jste vy nebo vaše děti četly před 20 lety, dostanete celou výplatu! Možná vám připadá spousta věcí jako haraburdí, ale pro jiné jsou tyto záležitosti skvostem. Stačí se podívat na aukční portály a uvidíte, kolik můžete na věcech vydělat. Buď si za to zajdete za zmrzku do krámu, nebo možná odletíte na Bahamy! 

Prodávejte a nakupujte s rozumem a opatrností

Bazary na netu jsou skvělou příležitostí, jak se zbavit nepotřebných věcí, vydělat peníze a zároveň výhodně nakoupit. Ale stejně jako ve skutečném světě, i tady platí pravidlo - buďte obezřetní. Dejte si majzla na podvodníky, ověřujte si kupující a využívejte platformy, které nabízejí ochranu. 

A hlavně - nezapomeňte koukat kolem sebe! Možná máte doma skryté poklady, které jen čekají na to, až je objevíte. A kdo ví, možná vám to pomůže i v případě, že budete potřebovat nějakou tu finanční injekci. Tak směle do objevování! 

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka