← Všechny články

Publikováno
12.8.2024

K čemu slouží spořicí účet? Nedělejte chybu jako ostatní!

Délka čtení:
3 min 20 s
0:00
0:00

Když se řekne spořicí účet, možná si představíte něco jako staré, dobré prasátko na drobné, ale pro dospělé. Pravda, žádná dobrodružná investice to není, ale rozhodně má své kouzlo. Je to místo, kde vaše peníze mohou bezpečně odpočívat, než je budete potřebovat na něco důležitého. Spousta Čechů ale nevyužívá potenciál spořicího účtu naplno. Ukážeme vám, jak funguje jeho princip a proč byste ho měli mít i vy ve vašem finančním arzenálu.

Co je to spořicí účet a jak funguje?

Představte si spořák jako pohodlný gauč pro vaše peníze. Není nejluxusnější, ale je pohodlný a bezpečný. Víte, že vás neohrozí žádné bankovní tornádo. Spořicí účet je bankovní produkt, kam můžete ukládat své peníze a získávat z nich drobný úrok. I nyní v době vysoké inflační bouře stále seženete účty s parádním úrokem 4,5 - 5 %! 

Penězi na spořicím účtu můžete kdykoli disponovat, stejně jako na účtu běžném. Přelévání z jedné nádoby do druhé je dovoleno. Na spořicí účet si můžete odložit kolik potřebujete a když vám nevyjdou peníze, zase si je v cuku letu pošlete zpět na jedno kliknutí. Takže už žádné párání matrací kvůli železné zásobě.

Proč ho chtít?

  1. Bezpečnost - Spořicí účet je jako váš peněžní trezor. Finance zde uložené jsou pojištěné (v ČR až do výše 100 000 EUR na jednoho vkladatele), takže kdyby náhodou banka zavřela krám, vaše peníze jsou v bezpečí. 
  2. Přístupnost - Peníze máte k dispozici kdykoliv, takže žádný stres. Prostředky můžete ihned využít k opravě ledničky nebo na spontánní dovolenou (protože kdo by nechtěl rychle prchnout někam na pláž?). 
  3. Úrok - Ačkoliv je symbolický, je to stále lepší než nula na běžném účtu. Je to jako když najdete v kabátě z minulé zimy stovku - potěší to! Kousek rychlé matiky - když vložíte přebytečných 100 000 Kč na spořicí účet, kde máte úrok 5 %, po roce tam budete mít 104 250 Kč. To na zemi nenajdete! 
  4. Sebedisciplína - Spořicí účet motivuje, abyste nesáhli na své úspory při každé příležitosti. Peníze jsou zde oddělené od běžných výdajů, což je skvělý způsob, jak se vyhnout impulzivnímu utrácení.

Co si rozmyslet

  1. Nízký úrok - Jak už jsme řekli, milionáři z vás pro pár kaček odložených na účtu nebudou. Není to nástroj pro výrazné zhodnocení peněz. Je to spíše bezpečný přístav, než výnosná investice. Zdali se vám na běžném účtu válí více peněz, zvažte určitě jinou formu investování a zajímavého zhodnocení. 
  2. Inflace - Nezapomínejte, že inflace nám každý rok ukrajuje z hodnoty našich peněz. Zhodnocení tedy není tak parádní, jak se může zdát. Je pro vás pojem “inflace” španělskou vesnicí? Mrkněte zde na další článek, kde jednoduše vysvělujeme, jak inflace hýbe s vaším rozpočtem! 
  3. Omezené transakce - Některé spořicí účty mají omezený počet výběrů či transakcí zdarma. Pokud plánujete časté výběry či přesuny peněz z účtu na účet, zkontrolujte si vždy pečlivě podmínky ať nejste překvapeni.

K čemu je spořicí účet vhodný?

Suma sumárum, spořák je vhodný pro vytváření finanční rezervy na nečekané výdaje v krátkodobém horizontu. Ať už se jedná o rozbité auto, výdaje na zubaře nebo nedoplatek za elektřinu - máte finanční polštářek, o který se můžete kdykoli opřít, a ze kterého můžete čerpat. Je to také skvělý nástroj pro ty, kdo chtějí začít s úsporami, ale nejsou připraveni na rizikovější investice. 

Kde si spořicí účet založit?

Spořicí účty nabízejí prakticky všechny banky. Stačí se rozhlédnout po trhu a porovnat nabídky. Aktuální stupně vítězů najdete např. zde. Věnujte pozornost úrokovým sazbám, informacím o vedení účtu a dostupnosti prostředků. Je to někdy pořádná detektivka najít ten nejlepší, ale odměnou bude třeba bonus za založení účtu nebo za pravidelné vklady! 

Zdali máte v podmínkách a finančních pojmech hokej, neváhejte využít náš slovníček

Spořicí účet je zkrátka skvělý způsob, jak začít s úsporami a mít finanční rezervu na horší časy. Není to žádný zázračný prostředek na zbohatnutí, ale nabízí stabilitu a klid v duši. Každý spořicí účet je krokem k lepšímu finančnímu zdraví. Třeba se vám díky němu podaří našetřit na vysněnou dovolenou nebo nový kávovar. 

Peníze pod matrací už nejsou v kurzu, ale spořicí účet? Ten rozhodně ano! 

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka