← Všechny články

Publikováno
22.8.2024

Kolik stojí dítě? Podívejte se na kalkulačku prvního roku mateřství

Délka čtení:
4 min 30 s
0:00
0:00

Mateřství - nádherná životní etapa plná radosti, lásky a… finančních výzev! Ať už se na tento životní krok teprve chystáte, nebo jste zrovna ve fázi očekávání, přinášíme průvodce, který vám pomůže zvládnout nastavit rodinný rozpočet s nadhledem. Jaké věci jsou fakt must have a na kterých akorát prošustrujete peníze? Zeptali jsme se zkušených maminek, které poradí, jak se nachystat na první rok s miminkem.

1. Připravte se na výpadek příjmu - rodičák přichází

Začněme pěkně zostra - mateřství znamená vždy výpadek příjmu. Pokud se chystáte na mateřskou, uvědomte si, že rodičovský příspěvek rozhodně není to samé, co vaše normální výplata. Zatímco jste si dřív mohli dopřát oblíbenou kávu z kavárny každý den, teď možná budete muset přejít na domácí kávovar. Ale stejně mamky pijou kafe zásadně studené (protože to nestíhají). 

Tip! Udělejte si plán. Zjistěte, jak velký bude váš příjem během mateřské a rodičovské. Spočítejte si, kolik budete potřebovat na běžné výdaje. Pokud se vám zdá, že peníze nebudou stačit, začněte si tvořit finanční rezervu už před porodem. Ono to totiž není jen o snížení příjmu, ale prcek vám navýší i vaše výdaje. Průměrné roční náklady na miminko dosahují 60 000 Kč, takže - lepší být připraven než zaskočen!

Více o tom, jak se připravit na výpadek příjmu, najdete v dalším článku zde!

2. Secondhand je váš nejlepší přítel

Miminka rostou rychleji než tráva po dešti, což znamená, že oblečení vydrží ze začátku jen pár týdnů. A když už miminko kolem půl roku přestane tak rychle růst, začínají příkrmy, které nabatikují všechny krásné bodyčka natotata. Jak se dostává rajčatová šťáva nebo fleky od banánu z textilu? Blbě.

Proto je nákup nového oblečení spíše luxusem, který si můžete dovolit, pokud máte kapsy jako bezedné studny. Pro ty ostatní - vítejte ve světě secondhandů!

Existuje mnoho skvělých míst, kde můžete sehnat výbavičku za zlomek ceny. Ať už jde online bazary, facebookové skupiny nebo místní dětské burzy. Neušetříte stovky, ale opravdu tisíce korun. Zkuste třeba Vinted, místo kde seženete opravdu vše co potřebujete. Navíc na této platformě můžete nakupovat mnohem bezpečněji než na jiných internetových bazarech. O bezpečném online nakupování více zde

3. Novodobé vymoženosti: Ušetřete si peníze (a nervy)

Moderní trh je plný úžasných a drahých věcí, které vám slibují zázraky. Zdali chcete být za každou cenu Instagramová královna, co vyfotí vaše miminko v nejnovějších serepetičkách - není problém. Akorát si na to připravte dobrého sponzora. 

Nosítka, houpátka, hrací hrazdičky. Internet je zaplaven věcmi, které jsme my jako děti neměli a najednou je potřebuje každá matka k přežití. Realita? Spousta těchto drahých věcí končí po prvním použití v koutě. Zrovna vaše dítě totiž to houpátko za 8 000 Kč prostě bude nesnášet, to se vsaďte. 

Tip! Ne vždy jsou to peníze do větru. Takové šikovné nosítko umí divy. Některé děti milují kontakt s maminkou, která může jednou rukou hladit a uspávat a druhou míchat špagety (díky bohu za ženský multitasking). Není nic jednoduššího, než poprosit vaše přátele, zdali tyto věci nemají, abyste si je první vyzkoušeli. Určitě lepší volba než investovat celé jmění naslepo a doufat. 

4. Minimalismus - méně je v tomto případě více

Hračky pro miminka jsou kapitola sama o sobě. Uvědomte si, že novorozenec opravdu nepotřebuje tunu hraček. Miminka první měsíc pořádně ani nevidí z moc věcí naopak můžou být polekané a cítit se nekomfortně. Představte si, že se narodíte z pohodlí klidného tmavého bříška do pestrobarevné blikající džungle, která ještě dokolečka dokola hraje Baby Shark tutudu … no taky byste asi byli trošku v šoku ne? 

Prvních pár měsíců je pro novorozence největší zábava pohled na vás a třeba… stropní světlo. Minimalismus nejen ušetří peníze, ale také místo ve vašem bytě. Raději si zajděte za ušetřené peníze na masáž nohou - šlápnutí na kostičky, lego nebo vrtulník je trošku bolestnější reflexní metoda. 

Tip! Zaměřte se při výběru hraček na funkčnost a kvalitu. Volte věci, které skutečně podporují vývoj dítěte, kde může zapojit vlastní fantazii. Zkuste se podívat na tzv. Montessori hračky. Děti vás ale samy naučí, že u drahých hraček vydrží jejich pozornost pár minut. Za to s vašima vařečkama a mísama sehrajou metalový koncert na celý večer. Nemáte zač sousedi! Buďte i vy kreativní. 

5. Kolik to všechno stojí?

Něco už jsme naznačili, ale pojďme to ještě rozebrat. Co vlastně stojí těch 60 000 Kč za první rok? Máme pro vás přesnější rozpočet a také tipy jak hned ušetřit! 

  • Pleny: Jednorázové pleny mohou stát okolo 12 000 Kč za rok. Pokud se neštítíte kakamit, vyzkoušejte látkové. Pořizovací sada vás přijde cca na 5 000 Kč a vydrží vám až do odplenkování. 
  • Oblečení: Secondhand vám může ušetřit okolo 80 % nákladů oproti nákupu nového oblečení. Jelikož novorozenec potřebuje okolo 12 bodýček, 5 kalhot a nějaké teplejší svršky, snadno si spočítáte, že ušetříte tisíce korun. 
  • Kočárek: Kvalitní nový kočárek (ten s tou ruční brzdou - jasně) stojí i 30 000 Kč. Šílené. Zdali jste vrcholový sportovec, co bude denně jezdit 20 km na bruslích a dopřávat malému vítr ve vlasech, v tom případě investujte do kvality. Na běžné pochůzky ven vám vystačí něco obyčejnějšího a z druhé ruky se dostanete třeba na třetinu ceny! 

Celkově tedy nemusí výbavička stát 60 000 Kč, ale třeba jen 30 000 Kč. Vše je o mazaném plánování předem! 

Plánujte, spořte a hlavně si to užijte 

To jsou 3 nejdůležitější rady na závěr. Připravit se na mateřství je stejně důležité jako si ho naplno užít. S trochou předvídavosti, úspor a humoru zvládnete i ty největší finanční výzvy, které mateřství přináší. A pokud by vás stejně nějaká nemilá situace zaskočila, kryjeme vám záda!  Vždy se můžete okamžitě podívat, jak by vypadala vaše půjčka a její splátky - vyzkoušejte naši kalkulačku zde

Přejeme krásný vstup do nejmilovanější etapy života.

Užijte si to! 

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka