← Všechny články

Publikováno
18.7.2024

Kouzlo upcyklace - nekupujte zbytečně nové věci!

Délka čtení:
2 min 30 s
0:00
0:00

Upcyklace, neboli přeměna starých či nepotřebných věcí na něco nového a užitečného. To je fenomén, který získává čím dál více na popularitě. A není divu! Nové věci stojí často majlant a zatěžují naši planetu. Takže vyhrnout rukávy, vyházet ten binčus z půdy a jdeme tvořit!

Co hledat? 

Představte si, že místo toho, abyste utratili hromadu peněz za nový nábytek nebo dekorace, vezmete staré dřevo, nepotřebné textilie či jiné materiály a vytvoříte něco originálního, jedinečného. Hledejte zkrátka cokoliv, co už nepotřebujete. Dobrá zpráva pro začínající kutily. Jestli vaše první díla budou vypadat jako od dětí z mateřské školky, nemusí vás mrzet, že jste zaplatili za drahý materiál. I Picasso pár pláten vyhodil, než namaloval ty svoje pecky! 

Designový nábytek jak od profíka

Starý nábytek je poklad, který se dá snadno přeměnit na něco úžasného. Mnohdy stačí trochu barvy, nové úchytky a voalá! Rázem získáte stylový úložný prostor, který vám bude každý závidět. Spoustu projektů zvládne i úplný začátečník. Stlučte k sobě dvě palety a máte parádní zahradní houpačku. Vestavěná knihovna za 80 000 Kč nebo unikátní výrobek ze starých beden? To ušetří hodně kaček na dovču!

Nevyhazujte staré oblečení!

Jestli vás chytá nákupní horečka pokaždé, když vyrazíte do obchodu s oblečením, je jasné, že za váš šatník dáte pěkný ranec. Ono se to totiž nezdá, ale těch pár triček za stovku a džíny za pět set udělají pěknou díru do rozpočtu. Buďte kreativní a staré kousky zkuste přetvořit na nové, nebo jim dejte jiné využití. Ze starých džín můžou být peckovní povlaky na polštář, z triček krásné tašky. Přidejte pár nášivek, nebo barev a ukažte svou osobnost!

Vyrábíme dekorace

Kdyby manžel věděl, kolik utrácíte za dekorace, možná by vás prodal za velblouda. Haha, to je samozřejmě trošku nadsázka, ale muži opravdu nechápou, kolik jsou ženy schopné utratit za to, aby bylo doma načančáno. Na vázičky, proutěné koše a bavlněné eko deky je sice libový pohled, ale často tyto “zbytečnosti” stojí raketu. Přitom často lidé za draho kupují věci, které jim leží doma. Ze sklenic na marmeládu lze udělat “boho” vázičky, ze starých knih poličky či dokonce stolek. Chcete dotek luxusu? Kupte za pár kaček zlatý sprej a za pár vteřin ze starých lahví od vína máte přepychovou vázu! O důvod víc si hodit nohy hore a jednu si hned otevřít, co?

Žádné výdaje, naopak!

A teď to nejlepší nakonec. Nápadů, jak se vyblbnout jsme vám nabídli mnoho, ale napadlo vás, že své umění můžete i prodat? Spousta lidí má odpor ke komerčním věcem a nechtějí mít doma kopii IKEA obýváku. Ocení vaše šikovné ruce a kousek duše v každém vyrobeném kousku. Nabídněte vaše díla na Marketplace, Fler či jarmarcích! Nikdy nevíte, kdy vám vaše kreativita odstartuje nové podnikání. Více zajímavých nápadů na přivýdělky pro vás máme zde!

Kdy se vyplatí investovat do nových věcí? 

Tvořit z mála a ušetřit korunky navíc je super, ale rozhodně váš byt či dům nemusí vypadat jako přehlídka z blešáku. Jsou tu věci, do kterých se investovat musí. Někdy je potřeba koupit něco nového, co vám dlouhodobě ušetří peníze nebo zlepší kvalitu života. Jenom pozor, za co utrácíte. 

Pokud vám momentálně chybí peníze na důležitou investici, FlexiFin je tu pro vás. Naše bleskurychlé půjčky vám mohou pomoci financovat důležité projekty či nákupy. Navíc, pro smysluplné účely nabízíme výhodnější podmínky, mrkněte na to!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka