← Všechny články

Publikováno
20.8.2024

Rozjezd podnikání: Co všechno vás čeká a kolik to bude stát?

Délka čtení:
3 min 30 s
0:00
0:00

Rozhodli jste se udělat krok k tomu stát se vlastním pánem? Gratulujeme! Vítáme vás v klubu všech odvážných, kteří se rozhodli vzít osud do vlastních rukou a zkusit něco nového. Ale než začnete rozdávat vizitky, pojďme si to pěkně rozebrat od začátku. Co je potřeba zařídit, jak si nastavit rozpočet a jak zvládnout podnikání i při zaměstnání? Nebojte, pokud vám bude chybět nějaký kačák do začátku, v našem článku najdete tipy, jak to efektivně vyřešit. Tak jdeme na to!

Krok 1: Jdeme založit živnost

Prvním krokem k tomu, abyste mohli začít podnikat, je vyřídit všechny ty otravné formality. Pokud chcete podnikat jako OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná), budete si muset zajít na živnostenský úřad a vyřídit si živnostenské oprávnění - to stojí 1 000 Kč. 

Zdali uvažujete nad vázanou živností, budete navíc potřebovat osvědčení či rekvalifikaci, abyste splnili potřebné podmínky. Nelekejte se - na rekvalifikaci můžete získat finanční podporu i od úřadu práce, takže ani tady nemusíte sahat hluboko do kapsy. Masérský či kadeřnický kurz může být zcela zdarma!

Nezapomeňte také na to, že se musíte zaregistrovat u finančního úřadu, zdravotní pojišťovny a správy sociálního zabezpečení. Tyhle formality vám sice nezaberou moc času, ale je důležité mít vše v pořádku, aby vám později nepřišla nějaká nemilá upomínka. Jdeme dál! 

Krok 2: Jak si stanovit rozpočet?

Teď, když máte všechny papíry v pořádku, je čas se zamyslet nad financemi. Aby se váš sen o podnikání nezměnil v noční můru, je důležité si hned na začátku stanovit rozpočet. Rozpočet je jako váš podnikatelský kompas - ukáže vám, kam směřujete a pomůže vám nevyjet z cesty hned ze startu. 

Zkuste si sepsat všechny náklady, které vás čekají - od nákupu vybavení přes nájem až po výdaje na marketing. A nezapomeňte na rezervu! Prvních pár měsíců může být pěkná challenge, než se podnikání rozjede. Takže je dobré mít něco bokem! 

Při plánování rozpočtu nezapomeňte také na zálohy sociálního a zdravotního pojištění, které je povinné. Pro rok 2024 se platí tyto minimální zálohy:

Sociální pojištění:

  • Hlavní činnost: 3.852 Kč měsíčně
  • Vedlejší činnost: 1.413 Kč měsíčně

Zdravotní pojištění:

  • Hlavní činnost: 2.968 Kč měsíčně
  • Vedlejší činnost: neplatí se

Nemocenské pojištění (dobrovolné):

  • Minimální pojistné: 216 Kč měsíčně

Tyto zálohy je nutné platit každý měsíc a jelikož to není malá částka, zahrňte je do rozpočtu hned na začátku. Uf, startovat od nuly a ještě každý měsíc hned platit zálohy okolo 7000 Kč. Jde to i jinak? Jasně.

Můžete to zkusit při zaměstnání! 

Krok 3: Podnikání při zaměstnání? Ano!

Nemusíte hned dávat výpověď, abyste mohli začít podnikat. Vlastně je to často docela chytré začít podnikání při zaměstnání. Umožní vám to mít jistotu stabilního příjmu, zatímco budete rozjíždět svůj nový byznys. Stačí vám na to kus odhodlání a stát se tak trochu expertem v plánování. Zkuste si například vyčlenit večery nebo víkendy na podnikání a postupně uvidíte, jak vám to jde.


Velkou výhodou podnikání při zaměstnání je, že nemusíte platit zálohy na sociální a zdravotní pojištění, pokud váš příjem nepřesáhne určitou hranici. To jsme vám vytrhli trn z paty, že? Až v případě, že se vaše podnikání rozjede natolik, že už zaměstnání nebudete potřebovat, vždy můžete dát výpověď a věnovat se podnikání naplno. Sbohem a šáteček. A kdyby jste přeci jen potřebovali finanční injekci na rozšíření podnikání (třeba na nákup vybavení nebo peckovní reklamy), je tu možnost půjčky od FlexiFin!

S námi můžete získat finanční svobodu a pustit se do podnikání naplno.

Krok 4: Půjčka od FlexiFin: Investice do vaší budoucnosti

Takže, co když potřebujete trošku navíc, abyste mohli skutečně rozjet svůj podnikatelský sen? Zkrátka už nechcete čekat a chcete se příležitosti chopit za pačesy. To známe.. a máme taky řešení! 

Přichází na scénu půjčka od FlexiFinu! Ať už potřebujete peníze na vybavení, nákup materiálu nebo marketing, jsme tu pro vás. Nezapomeňte, že s rozumně nastavenou půjčkou můžete svůj sen proměnit ve skutečnost mnohem rychleji, než jste si kdy dokázali představit. 

Během 5 minut vám na účtě může přistát až 80 000 Kč. To je docela dobré pro rozjezd, co říkáte? Sjednání půjčky u nás je prostě ízypízy. Mrkněte jak to funguje zde

Rozjezd podnikání je vzrušující cesta plná výzev, ale kdo se bojí nesmí do lesa! S dobrým plánem a trochou finanční podpory můžete překonat i ty největší překážky. Nezapomeňte si vyřídit všechny potřebné formality, dobře si naplánovat rozpočet a pokud se rozhodnete začít podnikat při zaměstnání, zvládnout svůj čas efektivně. Tříhodinový spánek není úplně to pravé ořechové. 

Tak co, jste připraveni vykročit do světa podnikání a stát se vlastním šéfem? Kdo ví, třeba budete příští rok psát vlastní článek o tom, jak jste to všechno zvládli.

Držíme palce!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka