V mnoha českých domácnostech je tradiční štědrovečerní smažený kapr. Ať už máte kapra rádi, nebo ho nemůžete ani vidět, faktem zůstává, že kapr je jedním z hlavních symbolů Vánoc. Kromě toho, že jeho maso je plné bílkovin a zdravých tuků, můžete využít téměř každou jeho část, pokud víte, jak na to.
Filety z kapra jsou ideální na řízky. K přípravě vám bude stačit jen pár ingrediencí – sůl, pepř, hladká mouka, vejce a strouhanka. Nejprve maso osolte, opepřete a obalte ho v mouce, vajíčku a strouhance. Poté smažte na pánvi. (Sice jednoduchý postup, ale ručí za dokonalou chuť, prověřeno generacemi). Výsledek? Zlatavé a křupavé řízky, které je nejlepší sníst ještě za tepla. A pokud se nad smaženým řízkem děti ošívají, stačí trochu a sáhnou po nich samy.
Když připravujete kapra, zůstane vám ještě spousta dalších částí – hlava, kostra, ploutve. To rozhodně nevyhazujte! Právě z nich můžete udělat fantastickou rybí polévku, která krásně doplní hlavní jídlo. Stačí vzít kostru, hlavu, ploutve a povařit s kořenovou zeleninou (mrkev, celer, petržel), cibulí, česnekem a kořením (bobkový list, nové koření, pepř). Po hodince máte něco, co známý foodblogger pan Cuketka popisuje jako malý zázrak.
A co jikry a játra? No ono to nevypadá moc hezky v syrovém stavu, to tedy máte pravdu, ale věřte, je to dobrota! Jednoduše je osmahněte na másle s cibulkou a podávejte jako předkrm. Kapra tak zpracujete kompletně a nic z něj nepřijde nazmar. Prostě ideální příklad, jak neplýtvat jídlem. (BTW - pár šupin z kapra si samozřejmě nechte bokem a pak s nimi šup do peněženky, aby se vás držely peníze i v příštím roce).
Připravit štědrovečerní večeři je náročné na čas i peníze. Když ale víte, jak ušetřit na jídle, nemusíte se bát ani o jedno.
Začněme klasickým bramborovým salátem. Je to jednoduché jídlo, které milují všichni a které lze udělat velmi levně. Klíčem je použít ingredience, které už máte doma. Například starší brambory jsou na salát ideální. Přidejte nakládané okurky ze spíže (ty co jste nakládali na konci léta, jak jsme vám radili), mrkev, hrášek a majonézu. A tajnou ingredience podle chuti - pro někoho je to šunka, jinde dávají gothaj a jinde dokonce drcené ořechy. (Věděli jste, že bramborový salát se liší nejen kraj od kraje, ale i rodina od rodiny?)
Dalším tipem na vánoční recepty, které šetří rozpočet, je cukroví. Domácí cukroví je mnohem levnější než kupované a přináší to i něco navíc – vůni Vánoc po celém domě. Zkuste si letos upéct jednoduché vanilkové rohlíčky, perníčky nebo linecké. Vše, co potřebujete, jsou základní suroviny – mouka, máslo, cukr, vejce a koření.
Vánoce jsou především o rodině, klidu a pohodě, takže není důvod stresovat se přípravou drahých jídel a zbytečným plýtváním. Stačí vědět, jak připravit kapra a jak využít všechny jeho části. Jak ušetřit na jídle je otázka chytrého plánování a využití surovin, které už máte. Nezapomeňte: Vánoce nejsou o honosných pokrmech, ale především o tom být s blízkými a mít radost z dobrého jídla, které nemusí být nutně drahé.
PS: Jestli rádi jíte skromně, ale ne levně, doporučujeme se mrknout na další blog výše zmíněného pana Cuketky, skromná kuchyně.