← Všechny články

Publikováno
30.1.2024

Víte, za co o Vánocích utratíme nejvíce peněz?

Vánoční období je pro mnohé synonymem nákupní horečky, kdy se většina z nás snaží najít co nejlepší dárky pro naše blízké a přátele. Veřejné průzkumy ukazují, že vyšší výdaje má v poměru se zbývajícím rokem téměř každá domácnost. Češi utrácí nejen za dárky, ale zároveň bohatě investují do potravin a alkoholu, cukroví, zimních (ne)tradičních zážitků a samozřejmě do vánoční výzdoby.

Vánoční období je pro mnohé synonymem nákupní horečky, kdy se většina z nás snaží najít co nejlepší dárky pro naše blízké a přátele. Veřejné průzkumy ukazují, že vyšší výdaje má v poměru se zbývajícím rokem téměř každá domácnost. Češi utrácí nejen za dárky, ale zároveň bohatě investují do potravin a alkoholu, cukroví, zimních (ne)tradičních zážitků a samozřejmě do vánoční výzdoby.

Za co tedy nejvíce utrácíme o Vánocích, za dárky?

V průměru si Češi připravili jen na vánoční dárky více než 12 tisíc korun, což je o 1 310 Kč více než v předchozím roce.

Ukážeme si na pár příkladech, jak vyzrát na předvánoční nákupy, jak si prověřit své finanční možnosti a díky tomu si užít svátky klidu a pohody. Nebudou to jen dárky, které mohou zatížit běžný rodinný rozpočet. Přípravy jídla ve znamení nákupů potravin a alkoholu jsou další nákladné položky, které jsou v rámci rozpočtu opomíjeny. 

Typické vánoční výdaje se mohou lišit v závislosti na individuálních preferencích, ale společným rysem je snaha udělat radost sobě i druhým prostřednictvím dárků.

Ano, především vedou dárky. Podle průzkumů Češi nejvíce utrácí za dárky v cenové kategorii od 5 000 Kč do 10 000 Kč. Ačkoliv výdaje každoročně rostou, snažíme se najít rovnováhu mezi velkorysostí a rozpočtem, abychom se udrželi v mezích svých finančních možností.

Jaké dárky pro své blízké nejčastěji pořizujeme?  

Elektronika a domácí spotřebiče jsou často na vrcholu seznamu oblíbených dárků. Výběr zahrnuje právě chytré telefony, tablety, televize, notebooky, herní konzole a další domácí elektroniku. Je nadmíru jasné, že tyto produkty výrazně přispívají k celkovým vánočním výdajům.

Ano, pro mladší generaci jsou stále atraktivnější chytré zábavné technologie. Přesto vídáme pod stromečkem různé stavebnice, kreativní a vzdělávací sady a sportovní vybavení. Ne vždy se jedná o přání z dopisu Ježíškovi, ale rodiče se tak nenásilně snaží podpořit zájmy svých dětí.

Hračka nemusí být pouze na hraní. Přibývají dárky zaměřené na vzdělávání pro mladší obdarované. Tato alternativa tradičním hračkám nabízí originální a zábavný způsob, jak rozvíjet dovednosti a znalosti dětí. Jedná se například o vědecké sady, zábavné pracovní sešity, knihy nebo stavebnice.

V posledních letech stále více lidí preferuje praktické a užitečné dárky, které usnadňují každodenní život obdarovaných. Pro maminky a babičky se budou hodit kuchyňské pomůcky nebo moderní spotřebiče. S možností vyššího rozpočtu zabodujete s chytrým hrncem, který bez nadsázky uvaří téměř vše za vás. Také vedou elektrické zubní kartáčky, které patří mezi nejpoptávanější.

Dalšími populárními prezenty jsou oblečení a módní doplňky - šály, čepice, rukavice nebo boty. Tato kategorie dárků je často vybírána jako praktická a cenově dostupná varianta pro rodinu, potažmo přátele.

Dalším trendem, který nelze opomenout, jsou zážitkové dárky pro různé příležitosti. Mnoho lidí tak investuje do krátkých poznávacích zájezdů, volí wellness zážitky nebo vzdělávací / kreativní kurzy. Oblíbenou volbou jsou i vstupenky na koncerty, divadelní představení nebo sportovní aktivity. Tyto varianty dárků zajišťují nezapomenutelné zážitky a nabízejí navíc možnost strávit kvalitní čas s rodinou či přáteli a sdílet vzácné vzpomínky. Většina voucherů a vstupenek lze zakoupit online prostřednictvím různých portálů a e-shopů. A někteří dotazovaní taktéž uvedli, že preferují darovat peníze nebo peněžitý voucher, protože tak si mohou obdarovaní sami vybrat, co se jim líbí.

Pokud chcete dárkem zazářit, následující řádky nepřeskakujte!

Na místo klasických hmotných dárků můžete zvolit cestu netradičních dárků a překvapit své blízké nevšedními zážitky. Vybereme vám pár tipů, kterými ohromíte nejen obdarovaného. Jistě budete inspirací celému osazenstvu.

5 tipů pro senzační dárek v podobě zážitku

  1. Světové turné čínského baletu Shen Yun - pro milovníky umění a historie je tento dárek sázkou na jistotu. Příběh vypráví o pěti tisíci leté čínské kultuře. Mimo uznávaného klasického čínského tance je vystoupení bohaté na efekty v podobě kostýmů, barev, multimediálních efektů a orchestrálních skladeb.
  2. Pilotem na zkoušku - lehce adrenalinový dárek nejen pro tatínky, muže a přítele! Kromě vyhlídkového letu a zajímavostí, na které se může profesionálního pilota bez obav zeptat, si sám vyzkouší, jaký je pocit ovládat malé letadlo! A vybrat si můžete jedno z 12 letišť po celé ČR.
  3. Procházka se stádem nebo-li LAMAtreking - úžasný zážitek pro celou rodinu na čerstvém vzduchu, kde zaručeně každý přijde na jiné myšlenky. Rodinná farma kousek od Prahy se pyšní početným ZOOparkem, kde jsou vítány i školy a školky s přizpůsobeným naučným programem. Obdarovaný nemusí venčit jen lamy, může jít na procházku s velbloudem. Nebo mu darujte nevšední zážitek v podobě ošetřovatele na jeden den.
  4. Tvořit, být umělcem, užít si čas pro sebe - znáte ve svém okolí někoho, kdo má cit pro barvy a tahy, chtěl by si vyzkoušet být umělcem, nebo si prostě jen užít relax v podobě tvoření a malování? Pak je přesně tento typ dárku pro něj. Nemusí mít zkušenosti, ani nadání, předpoklady. Za zmínku stojí workshop “malování kávou” a také “malování vínem”. Součástí obou je i degustace! A domů si odnese nejen skvělý zážitek, ale i své mistrovské dílo.
  5. Kapitánem lodi nanečisto - dokonalý dárek s nádechem luxusu, kam si “kapitán” může přizvat až 9 dalších osob na palubu. Tahle 19 metrů dlouhá námořní jachta nabízí útulné a pohodlné posezení uvnitř i venku, má svůj bar a dokonce vířivku! Zatímco se posádka baví, opaluje se a užívá si vítr ve vlasech se sklenkou v ruce, “kapitán” se učí vše, co k řízení lodi patří. Pozná, jak loď ovládat, jak s ní manévrovat, jak připlouvat k molu a jak tu loď uvázat. Přičemž se naučí i několik lodních uzlů a také si vyzkouší, jak proplout plavební komorou. A to vše pod profesionálním dohledem kapitánů. Na jachtě je možné i přespat a dovést tak zážitek k úplné dokonalosti.

Jak jste se nyní jistě sami přesvědčili, zážitkové dárky jsou synonymem pro nezapomenutelné vzpomínky celého kolektivu zúčastněných a v neposlední řadě pomáhají obdarovaným prozkoumat nové záliby či koníčky.

Víme, kterým dárkem pohladit i tu nejekologičtější duši

V dnešní době, kdy je ekologická udržitelnost čím dál tím více důležitá, se lidé často rozhodují pro dárky s ekologickým přesahem. Rezignace na jednorázové plasty, podpora lokálních výrobců a potravin představují hodnoty, které se promítají i do vánočního obdarovávání.

Jsou to právě recyklované a ekologické dárky, které šetří životní prostředí a zdroje. Příkladem zmíníme obaly na jídlo z voskovaného ubrousku nebo recyklované batohy a tašky. Takové dárky ukazují i váš zájem o udržitelnost a vytvářejí příjemný pocit z omezení negativních vlivů na životní prostředí a naši planetu.

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Vánoční období je pro mnohé synonymem nákupní horečky, kdy se většina z nás snaží najít co nejlepší dárky pro naše blízké a přátele. Veřejné průzkumy ukazují, že vyšší výdaje má v poměru se zbývajícím rokem téměř každá domácnost. Češi utrácí nejen za dárky, ale zároveň bohatě investují do potravin a alkoholu, cukroví, zimních (ne)tradičních zážitků a samozřejmě do vánoční výzdoby.

Proč jsme si zvolili právě voskované ubrousky?

Možná o nich nyní slyšíte poprvé, ale jejich popularita roste právě díky tomu, že jsou ekologickou alternativou k jednorázovým plastovým obalům, sáčkům a fóliím. Jsou praktické a mohou se znovu použít. Mají schopnost udržet potraviny čerstvé přírodní cestou, proto jsou ideální pro uchování ovoce, zeleniny, svačiny či oběda.

A především si je můžete jednoduše vyrobit sami! Investice je minimální a pro potřebu běžné domácnosti si vystačíte s deseti kusy. K jejich výrobě je potřeba pouze čistá bavlněná látka s hezkým motivem, jakýkoliv čistý včelí vosk a entlovací nůžky, aby se látka netřepila.Na internetu najdete hned několik snadných návodů.

Kvalitní a poctivý výrobce z regionu

Někteří z nás dávají přednost právě lokálním výrobcům, kteří se často na vánoční sezónu specializují. Zkuste pro své blízké najít dárky vyrobené v ČR. Nakupováním u místních řemeslníků a umělců podpoříte jejich tvorbu a zároveň obdarovaným poskytnete unikátní a osobitý dárek. A takový byste jen těžko hledali v běžných obchodech. Lokální dárky mohou zahrnovat ručně vyráběné šperky, umělecká díla, nebo speciální potraviny.

Vánoční výdaje neznamenají jen útratu za dárky

Stejně tak, jako si nedokážeme představit Vánoce bez dárků, k zimnímu období prostě patří minimálně vánoční stromeček, sváteční ubrus, pár svíček nebo světýlek a adventní věnec. Alespoň jeden z těchto symbolů a tradic Vánoc určitě najdeme i u vás doma. A samozřejmě “spokojený je ten, kdo je dobře najezen”. Proto neopomeneme štědrovečerní tabuli a typické sváteční pokrmy od cukroví přes vinnou klobásu až k bramborovému salátu.

Vánoční výzdoba je zárukou vánoční pohody

Alfa a omega Vánoc zahrnující vše od stromku po rohožku se sobem přede dveřmi. Přiznejme si, každý rok zakoupíme několik věcí s vánočním motivem. A výdaje se nám ihned navyšují - za stromeček, dále jsou potřeba nová funkční světýlka, jiné ozdoby, hezčí svícny a voňavější svíčky,.. jednoduše nespočet dalších “nutných” dekorací pro vytvoření dokonalé vánoční atmosféry.

A právě u ozdob a dekorací je důležité zohlednit nejen cenu, ale také kvalitu a trvanlivost. Pokud vyberete správně a zvládnete sladit vzory a barvy, máte vyhráno na další roky dopředu. Určitě stojí za zvážení, zda se nepokusit o výrobu dekorací vlastnoručně. Existují i předvánoční kurzy na výrobu adventních svícnů a věnců. Zapojte rodinu, mladší i starší. Ostatně internet je plný návodů a inspirací, jak si vytvořit adventní kalendář, ale i textilní či papírové a háčkované ozdoby.

Vlastnoručně vyrobené dekorace mohou být levnější, zvlášť pokud využijete materiály, které máte již doma. Na druhou stranu koupené ozdoby vám mohou ušetřit čas a námahu.

Prosinec ve znamení obžerství

Vánoční svátky jsou v mnoha domácnostech spojeny s přípravou a konzumací velkého množství jídla. Vánoční trhy a večírky, rodinná setkání a oslavy, přesně tady je jídlo v jedné z hlavních rolí. Během těchto dní se často utratí horentní sumy za potraviny a pokrmy, které jsou tradičně součástí vánočního stolu. Nic se nemá přehánět, jen si vybavte leden, kdy jsou přeplněná fitness centra a výrobci s přípravky či programy na hubnutí hlásí rekordní tržby.

Jedním z nejdůležitějších a tradičních pokrmů je smažený kapr nebo klasický řízek, který bývá hlavním chodem na Štědrý večer. Příprava vánočního kapra není úplně snadná, zvláště pokud vám plave živý ve vaně. Kromě kapra patří na vánoční stůl také bramborový salát, přes den je servírována vinná klobása, houbový kuba, samozřejmostí bývá cukroví, perníčky a vánočka. Mnoho rodin si tradičně vaří a peče doma, avšak kdo si netroufá na domácí výrobu, může právě cukroví a vánočku zakoupit už hotové. Přesto obě varianty znamenají náklady. Není to zrovna malé množství potravin, které nám zvyšují rodinný rozpočet. Prodejci také moc dobře vědí, o jaký typ surovin je zájem a že se rapidně zvyšuje jejich konkrétní poptávka.

Přestože příprava vánočních jídel a pokrmů může být nákladná, existují různé způsoby, jak ušetřit peníze za jídlo během svátečního období. Jednou z možností je plánování nákupů a sestavování seznamu potřebných surovin předem. To může pomoci omezit impulzivní nákupy a zajistit, že to nebudou zbytečně vyhozené peníze, kdy nakonec ani potraviny nevyužijeme a nezpracujeme. Stejně tak nemusíme nutně uvařit veškerá jídla, které najdeme ve vánoční kuchařce. Zaměřte se na pár pokrmů a naopak si s nimi vyhrajte, doveďte je k nominaci na rodinnou michelinskou hvězdu. A především nezapomeňte využívat akce a slevy v obchodech a nakupovat potraviny s ohledem na jejich trvanlivost.

Přestože je utrácení peněz za jídlo během Vánoc nevyhnutelné, důležité je najít rovnováhu mezi splněním tradic a potřeb rodiny, abychom udrželi své výdaje na přijatelné úrovni.

6 pravidel, jak "finančně přežít" Vánoce

  1. Nakupujte během celého roku. Namísto toho, abyste čekali na konec listopadu a později, nakupujte dárky po celý rok. A to nejen ty vánoční. V měsíci, kdy máte menší výdaje, můžete pořídit dárky dopředu.
  2. Sledujte slevy a výprodeje. Využijte období slev. Příkladem jsou sezónní výprodeje nebo akce typu Black Friday. V takovýchto obdobích můžete zakoupit dárky za zlomek původní ceny.
  3. Vytvořte si rozpočet. Stanovte si určitou sumu, kterou chcete za dárky utratit a držte se této částky. Tímto způsobem zamezíte impulzivním nákupům a předcházíte finančním problémům.
  4. Darujte osobní nebo ručně vyrobené dárky. Vytvořte vlastní dárky nebo darujte zážitky, jako jsou lístky na koncert, divadlo nebo kino. Osobní dárky často mají větší hodnotu než materiální a pomohou vám ušetřit peníze.
  5. Sdružujte nákupy. Při nákupu dárků pro více lidí využijte nákupy ve velkém nebo slevy při koupi více kusů. A co třeba neutrální dárky? Svíčky, dárkové kazety a balíčky se jistě využijí k jakékoliv příležitosti oslav a návštěv!
  6. Porovnávejte ceny. Před nákupem dárku se ujistěte, že jste porovnali ceny ve více obchodech, abyste našli nejnižší možnou nabídku. V dnešní době je snadné srovnávat ceny online a ušetřit tak čas i peníze.

Hřejivá deka, horký čaj a uvolněte se, prosím

Víte, že dle průzkumů utratí české domácnosti více peněz za vánoční výzdobu a zábavnou pyrotechniku než v předchozích letech? Zároveň se ukázalo, že téměř 70 % Čechů plánuje utratit za dárky více, než tomu bylo v loňském roce.

Jistě se závěrem společně shodneme, že si každý z nás zaslouží dostat nějaké malé překvapení pod stromeček, aniž by se muselo utratit velké množství peněz. Vánoce jsou skvělou příležitostí k tomu, abychom si uvědomili, jak důležité je sdílet radost s druhými a upevnit naše pouto s rodinou a přáteli. Navštěvujte vánočních trhy a doporučujeme podniknout nějaké zimní dobrodružství. Přesně takové aktivity o svátcích vykouzlí tu pravou vánoční atmosféru. Odpočívejte. Raději se proplétejte mezi stánky s voňavým svařákem a trdelníkem, než v supermarketu s plným košem mezi regály. Veselé Vánoce!

Víte již nyní, že vás Vánoce budou stát více, než jste plánovali?

Jsme tady pro vás 24/7 i během svátků a peníze zašleme do 5 minut. Stačí vyplnit žádost o úvěr.
Pokud již máte Flexi úvěr, mrkněte do klientského profilu, zda máte volný limit k čerpání, obratem můžete mít peníze na svém účtu.

80 000 Kč do 5 minut na váš plán

Online úvěry bez zbytečného čekání a byrokracie

CHCI SI PŮJČIT

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka