← Všechny články

Publikováno
26.8.2024

Jak se dostat po prázdninách zpět do finanční kondice?

Délka čtení:
2 min
0:00
0:00

“Nejsem lenoch, ale jednou ročně si prostě musím pořádně odfrnknout. Nebojím se pustit chlup, a když někde jsem, chci si to užít na plné pecky”. O svůj finančně prázdninový příběh se s námi podělil Míra (48) soukromý truhlář žijící kousek od Jihlavy a náš zákazník v jednom.

FlexiFin:

Míro letos jste s rodinou vyrazili na 14 dní do Řecka. Jak jste si to užili?

Mirek:

To je pravda. Byla to paráda jak od Zicha. S manželkou jsme si řekli, že po celém roce dřiny, si zasloužíme pořádný odpočinek. Děti byly nadšené – plná penze, žádné starosti, výlety po okolí, moře, akvaparky... Prostě jsme si to užili se vším všudy.

FlexiFin:

To zní skvěle! Jak se vám podařilo zůstat po návratu ve finančně v pohodě?

Mirek:

No, to je právě ono. Byl jsem odhodlaný rodině dopřát, takže jsem na peníze nekoukal. Teď na začátku školního roku se ale kouknout musím. Když jsem otevřel účet, zůstalo tam míň, než bych si představoval. 

FlexiFin:

Takže jste v situaci, kdy potřebujete znovu dostat své finance do pořádku. Máte nějaký plán?

Mirek:

(Zamyšleně) Nooo … trochu se v tom plácám. Chci, aby děti měly vše, co potřebují, ale zároveň musím být opatrnější. Taky by bylo fajn, kdybych neměl před Vánoci úplně prázdnou peněženku. Každý rok slibuju, že začnu šetřit dřív, ale tentokrát to myslím vážně. (I se tak tváří).

FlexiFin:

Co kdybychom si to spolu trochu rozebrali? První krok, co bychom doporučili, je udělat si přehled o tom, kde si teď finančně stojíte. Máte představu, jak na tom jste?

Mirek:

No, po dovolené moc nezbylo. Školní rok začíná, takže musíme zaplatit za školní pomůcky, kroužky a další věci pro děti. Zároveň bych chtěl taky nějaké peníze odložit stranou. Ne že bychom neměli vůbec žádné, to ne, ale nejsme zrovna v situaci, že bychom si mohli nějak finančně vyskakovat.


FlexiFin:

Zkuste si udělat domácí rozpočet. Sepište si všechny příjmy a výdaje, které máte před sebou. Co je nezbytné, co je možné snížit, a co třeba úplně vynechat?

Mirek:

Okej, to zkusím. Soukromý rozpočet jsem si nikdy moc nedělal, ale teď to asi budu muset změnit.

FlexiFin:

Další věc, kterou bychom doporučili, je dočasné omezení výdajů. To neznamená žít o chlebu a vodě, ale třeba trochu omezit některé věci. Třeba stravování venku nebo nákupy, které nejsou úplně nezbytné. Na nějakou dobu si dejte pauzu od finančně náročnějších aktivit, a najděte levnější nebo dokonce bezplatné možnosti, jak trávit volný čas.

Mirek:

To by šlo. V létě jsme utráceli dost, tak bychom teď mohli na chvíli přibrzdit.

FlexiFin:

Pokud máte možnost si přivydělat, třeba nějakou drobnou zakázkou nebo brigádou, zkuste to. Sepsali jsme i pár tipů, jak získat vedlejší příjem. Každá koruna navíc vám pomůže rychleji se dostat do kondice. A co se týče úspor na Vánoce, zkuste odkládat třeba jen malou částku každý týden nebo měsíc. Tím, že začnete už teď, se vyhnete stresu a nepříjemným překvapením v prosinci.

Mirek:

Přemýšlel jsem, že bych si vzal pár zakázek navíc. Doma jsem to sice slíbil omezit, ale jedna dvě zakázky by mi pomohly vyrovnat rozpočet. A s tím šetřením na Vánoce... začnu hned. Každá koruna se počítá.

FlexiFin:

Přesně tak! A co si vzít z této zkušenosti pro příští rok? Možná by bylo fajn začít šetřit na dovolenou už na jaře, abyste pak v létě neměli takový stres. A taky by pomohlo, kdyby ses podíval, kde byste mohli trochu ušetřit, aniž byste si to užili méně. 

Mirek:

Dobrá rada. Příště budu šetřit už dřív a snad to půjde líp. A díky za tipy!

Myslet dopředu se vždycky vyplatí

Mirek, stejně jako mnoho z nás, si v létě užil dovolenou na plné obrátky, ale teď ho čeká úkol vrátit se zpět do finanční kondice. Klíčem je pečlivé plánování, dočasné omezení výdajů a postupné budování úspor na nadcházející období. S trochou disciplíny a rozvážného přístupu to zvládne. 

A jestli jste v podobné situaci jako on, zvládnete to taky!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka