← Všechny články

Publikováno
10.9.2024

Finanční gramotnost pro děti: 2. stupeň ZŠ a středoškoláci - druhá část

Délka čtení:
2 min 30 s
0:00
0:00

V první části tohoto článku jsme se zaměřili na nejmenší ratolesti až do věku 11 let. Ukázali jsme, že už od mala lze děti pozitivně naladit na finance a přinesli jsme několik zábavných možností a her. Co ale ti starší? Jak zaujmout puberťáky, kteří si myslí, že mají více rozumu, než rodiče? Nikdy není pozdě začít. Stačí vložit do rukou trochu řízené zodpovědnosti zábavnou formou. Zvládnete to! Máme pro vás návody jak na to.

Druhý stupeň základní školy (12-15 let): Přichází první zodpovědnosti

     1. První kapesné a správa peněz

Už žádné výmluvy. Ve chvíli, kdy začnete svým ratolestem dávat první kapesné, je čas je naučit, jak s ním správně naložit. Rozdělení peněz na spoření, utrácení a nějakou finanční rezervu je základ. Ne to všechno první den uvalit za zmrzku a nové kecky. A pamatujte, když se jednou rozhodnete, kolik kapesného bude, buďte nekompromisní - žádné zvyšování každý týden! Nechte děti, ať si to zkusí na vlastní kůži, že peníze nejsou nekonečné

     2. Simulace finančních situací (plánujme jako šéfové)

Dejte dětem rozpočet na víkendový nákup nebo celou dovolenou. Zapojte je do toho, co by chtěli dělat a kolik to bude stát peněz. Tvrdá realita, ale takto nejlépe zjistí, že peníze jsou i o velkém plánování. Zdali to bude moc, naplánujte spolu první jednodenní výlet. Nemusíte hned skákat do hlubokých vod. Trénink dělá mistra! Nikdy nevíte, kdy z vašeho miláčka vyroste finanční manažer. 

     3. Základ investování aneb peníze dělají peníze

Nečekejte. Už v tomto věku děti pochopí, jak funguje spořicí účet nebo investice. Seznamte je s pojmy jako jsou akcie, dluhopisy a vysvětlete vše na příkladech. Čím dříve se pokusíte ve vašich dětech vypěstovat zdravé návyky, tím lépe. 

České školství zatím v předávání know-how o finanční gramotnosti trošku pokulhává, takže - je to na vás rodičové! A nebo pouvažujte nad vzděláním externě či online. Máme pro vás pár tipů, jak financovat dětem vzdělání zde

Střední škola (15-18 let): Jedeme na ostro

     1. Brigády a vlastní příjem

Poslední štace před tím, než vaše děti vypustíte do světa. Teenageři už mohou chodit na brigády a vydělávat vlastní peníze. A tady přichází ta pravá lekce: vlastní peníze znamenají i vlastní odpovědnost. Chceš nové boty nebo jít s kámošema na zábavu? Rozmysli se, jsou to tvoje peníze. Sledování příjmů a výdajů je základ pro všechny - ukažte dětem, že když si budou zapisovat kolik vydělali a utratili, mnoho si tím uvědomí samy.

     2. “Jaké jsou tvé sny?”

A teď něco vážnějšího - je čas začít plánovat budoucnost. Diskutujte s dětmi o tom, jak je důležité mít finanční plán. Ať už jde o úspory na vzdělání, nákup prvního auta nebo bydlení, pomozte jim pochopit, že dlouhodobé cíle vyžadují pečlivé plánování a šetření. Možná se na vás budou teď kyselit, ale při zakládání rodiny za 10-15 let vám poděkují, veřte nám. 

     3. Online bankovnictví a bezpečnost (bezpečnost především)

I když v reálném světě je celkem bezpečno, v online se to hemží kybernetickými útoky na každém rohu. (Více o nejčastějších tricích zlodějů v online světě zde.) Online bankovnictví a finanční aplikace jsou součástí každodenního života téměř každého z nás, ale je potřeba je používat správně a chránit své osobní údaje. Bezpečnost na internetu je stejně důležitá jako finanční gramotnost! 

Až si vaše děti začnou sami plánovat, za co utratí za kapesné, budete vědět, že jste svou práci odvedli dobře.

Finanční gramotnost je jedna z nejdůležitějších dovedností, které mohou děti do života získat.

Držíme palce a pevné nervy, aby se vám povedlo předat co nejvíce! 

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka