← Všechny články

Publikováno
7.8.2024

Levné vs. kvalitní: Jak nakupovat elektroniku chytře

Délka čtení:
4 min
0:00
0:00

Všichni známe tu starou moudrost: “Nikdo není tak bohatý, aby si kupoval levné věci.” U nákupu elektroniky to platí dvojnásob. Koupit si levný vysavač, který se po měsíci rozbije, je jako koupit si nejlevnější deštník z tržnice. Na první pohled to možná vypadá oukej, ale při prvním dešti zapláčete. Štěstí, že se to v kapkách ztratí. Pojďme se podívat na pár tipů, jak vybrat elektroniku, která vydrží déle než nejnovější trendy puberťáků na TIKTOKu a zároveň neutratit všechny úspory. Novou pračku nemusíte splácet až do důchodu! 

1. Stanovte si rozpočet

Je jasné, že kvalitnější věci déle vydrží. Každý z nás ale nemůže jít vykoupit Miele showroom a tak musíme přemýšlet nad tím, kolik financí můžeme do nové elektroniky dát. Zvažte, jak často věc budete používat - nový foťák kvůli jedné dovolené nebo lednička, která jede 24/7? Určete si, kolik jste ochotni utratit a držte se striktně limitu.

Jak mít rodinný rozpočet v malíčku i s půjčkou vám poradíme zde!

2. Výzkumníci do zbroje!

Pokud chcete najít tu nejlepší nabídku, budete muset chvíli pátrat. Internet je zavalený spoustou reklam, které vám samozřejmě doporučí značky, které si platí nejdražší reklamu. Než se rozhodnete, který lesklý mixér budou vaší novou kuchyňskou ozdobou, projeďte si vzorně všechny recenze. Skuteční uživatelé vám řeknou, jestli ten mixér skutečně mixuje, nebo jen míchá problémy. A pozor na doporučení, které zní až příliš dobře - někdy jsou psané lidmi z marketingového týmu, kteří daný produkt neviděli ani z rychlíku.

3. Energetická třída je váš nový kámoš

Pamatujete si na dobu, kdy jste se učili abecedu? Teď to znovu oprášíte. Vybírejte spotřebiče s co nejnižší energetickou třídou - A (dříve AAA), které jsou šetrné k vaší peněžence i k životnímu prostředí. Za novou pračku nejvyšší třídy se sice trošku prohnete, ale pak vás samotné praní vyjde za hubičku. Co naplat, když koupíte pračku za kačku, ale dojde nedoplatek za elektriku jak blázen? Přemýšlejte dopředu!

4. Technologie, které šetří peníze i zdraví

Nejen energetická třída, ale i příslušenství nabízí spoustu zajímavých funkcí, které šetří peníze i čas. Například pračky s odloženým startem umožní spustit praní v čase, kdy je elektřina levnější. Některé vysavače mají HEPA filtr, který zlepšuje kvalitu vzduchu a fungují tak trochu jako čistička. Investujte do technologií, které vám přinesou skutečnou hodnotu a ne jen značkový štítek naoko. 

5. Záruka a servis

Levný výrobek může být drahý, když dojde na servis a záruky. Ujistěte se, že váš nový spotřebič má solidní záruku a že servisní centra nejsou jen v Timbuktu. Věřte nám, není nic horší než zjistit, že oprava vašeho vysavače by stála stejně jako nová myčka.

6. Testování v obchodě

Nikdo nechce kupovat zajíce v pytli, viďte? Pokud je to možné, vyzkoušejte produkt osobně v kamenném obchodě předtím, než ho objednáte online. V obchodě můžete zjistit, jestli vám vyhovuje ergonomie ovládání, hlučnost nebo třeba kvalita použitých materiálů. Vysavač může vypadat skvěle, ale když při úklidu spustí metalový koncert, už to taková paráda nebude. Až poté porovnejte ceny online a objednejte ten nejvýhodnější kus! 

7. Je repasované či zánovní stále kvalitní?

Určitě jste si všimli, že ve spoustě obchodech nabízí nákup repasované elektroniky, která je výrazně levnější. Jsou to zařízení vrácená z důvodů malých vad, poškození, nebo dokonce jen proto, že zákazník jen změnil názor. Manželce se zlatý iPhone prostě nelíbil a chtěla růžový. To se fakt stává! Tyto produkty jsou pečlivě zkontrolovány, opraveny a testovány, aby splňovaly původní standardy kvality, takže žádný strach. Navíc, většinou na tuto elektroniku dostanete novou záruku, takže je vaše investice v cajku.

8. Prodloužená záruka

Zákon schválnosti funguje. Jestli máte na mrazák 24 měsíců záruku, 731. den používání se prostě pokazí a zmrzlina poteče kuchyní proudem. To je jasné. Zvažte pořízení prodloužené záruky, zejména pro dražší elektroniku či kousky, které se složitě opravují (např. vestavěné velké spotřebiče apod.) On to tam manžel sice zvládl dát, ale trvalo to 2 hodiny a těch “pozitivních" slov co padlo, na to radši zapomeneme. Myslete na to, aby to nemusel hned vytahovat a vozit zase na opravu.

9. Co je v ceně?

Vybrali jste si nový telefon. Máte renomovanou značku, recenze na jedničku. Ještě moment - co je součástí balení? Koupíte peckovní iPhone ve slevě, ale ouha! Nemáte nabíječku, kabel ani sluchátka. Na ochranné sklo zapomeňte. To je pěkných pár korun navíc! Vždy si pečlivě přečtěte, co s nákupem dostanete a kolik vás vybavení navíc bude stát!

Výhodné podmínky půjčky u FlexiFinu

Nacházíte se v situaci, kdy váš momentální rozpočet nestačí, ale nutně potřebujete novou pračku či ledničku? FlexiFin je tu, aby vám kryl záda. Naše rychlá online půjčka až 80 000 Kč vám vytrhne trn z paty raz dva. Díky flexibilitě můžete čerpat jen tolik, kolik zrovna potřebujete a splatit ji můžete bez dalších poplatků kdykoli. 

Navíc v appce FlexiFin můžete zamáznout např. novou pračku rovnou díky platbě QR kódem.

Nakoupíte tedy hned a vše splatíte později. Jak se vám to bude hodit, v denních, týdenních nebo měsíčních splátkách. Je to na vás.

Mrkněte, jak FlexiFin appka funguje, vše jsme pro vás sepsali zde.

Investice do kvalitní elektroniky je investicí do lepší budoucnosti.

Nejen že kvalitní spotřebiče vydrží déle, ale také vám mohou ušetřit peníze na dlouhodobých nákladech. Zatímco stará pračka třídy F žere i trávu u silnice, nová vás s účtem na elektřinu podrží. Takže až příště budete stát před rozhodnutím, jestli si koupit ten levný vysavač nebo investovat do kvalitního spotřebiče, vzpomeňte si na naše tipy a dejte přednost kvalitě.

Kdyžtak je tu FlexiFin, který vám ušetří spoustu starostí. 

Šťastné nakupování! 

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka