← Všechny články

Publikováno
25.7.2024

Jak se vzdělávat ve financích - najděte svůj styl, který vás bude bavit!

Délka čtení:
5 min 30 s
0:00
0:00

Vítejte ve světě financí! Možná si říkáte, že finance jsou nudné a složité. Chápeme, že byste raději šli žehlit a vyplít celou zahradu, než se ponořit do ekonomie. Ještě vydržte! Věřte, že to může být zábava. Žádné posedávání v lavici. Ať už je pro vás svět peněz španělská vesnice nebo už jste zkušený hráč, najdete si svůj způsob, jak se vzdělávat a užívat si to. Zde pro vás máme několik nápadů, které vám pomohou objevit svět financí, aniž byste se ukousali nudou.

1. Knihy: Staromódní, ale účinné

Knihy jsou klasika, která nezklame. Krásně voní, vědomosti napočítáte na stránky a když už si knihu koupíte, byla by fakt škoda, aby jen ležela v knihovně! Přeci nechcete zažít trapas, až se vás někdo bude ptát, jak se vám kniha líbila. Naopak - pochlubte se novými vědomostmi vašim známým! 

Jste ve fázi, kdy nevíte, který směr by vás mohl bavit? Investice, ideální rozpočet, vývoj ekonomie či start podnikání. Než vytáhnete do knihkupectví loďák a necháte tam celou výplatu, skočte nejprve do knihovny a knížky si pouze vypůjčte. Snadno během pár dní zjistíte, jaká oblast vás zajímá nejvíce a které knihy stojí za to si pořídit domů natrvalo. 

Čím začít? Koukněte na tyto 3 knihy. Osloví každého, kdo chce prokouknout do světa financí! 

  • "Bohatý táta, chudý táta" od Roberta Kiyosakiho –  Tato kniha změnila pohled na finance mnoha lidem. Představte si že máte dva táty. Jeden vás učí, jak šetřit na slevách v supermarketu a druhý vám ukazuje, jak ho celý koupit. 
  • "Inteligentní investor" od Benjamina Grahama – Pokud by investování bylo jako vaření, Benjamin Graham by byl váš kuchařský mistr. Tato kniha vás provede základy investování s lehkostí, jako kdyby vás někdo učil dělat míchaná vajíčka, ale na konci umíte připravit celé menu o pěti chodech.
  • "Finanční svoboda" od Granta Sabatiera – Autor knihy je jako váš finanční osobní trenér, ale místo svalů vám pomůže vypracovat tučný účet. Tato kniha je pro ty, kdo chtějí dosáhnout finanční nezávislosti rychleji, než by řekl švec.

2. Podcasty: Učte se na cestách

Nemáte čas pročítat knihy? Nevadí, vzdělávat se můžete doslova za pochodu. V autě, když jdete běhat, nebo u vaření. Jak? Poslouchejte podcasty! 

Na internetu najdete spoustu skvělých možností - Apple podcast, Spotify, Google podcast apod. Podcasty jsou nesmírně flexibilní. Zaposlouchat se můžete prostě kdykoli, klidně i v čekárně u zubaře. Jsou většinou velmi zábavné, mnohdy humorné a tak vás ani nenapadne, že se vlastně učíte. Ani když už 3 hodiny posloucháte o tom, jak vydělávat na akciích.

Chcete vědět víc o tom, proč tolik lidí investuje do Bitcoinu? Nebo o tom,jak správně spravovat rozpočet? Stačí si vybrat správný podcast a poslouchat. Máme pro vás opět pár tipů na nejúspěšnější podcasty o financích v češtině (ať si nelámete hlavu ještě s cizím jazykem). 

  • Finančák - Najdete zde všechny aktuální témata, která souvisejí s financemi. Oblíbené jsou ty o vydělávání peněz, spoření a investování. A jestli jste ohledně daní vedle jak ta jedle, potěší vás několik epizod i k tomuto tématu. 
  • Investiční podcast Vojta Žižka - Vojta si zve do podcastu ty nejlepší investory a rozebírá s nimi aktuální témata jako např. úrokové sazby českých hypoték. Tento podcast vás nakopne, abyste začali investovat co nejdříve! 
  • Ve vatě - No kdo by nechtěl být? Novinářka Markéta Bidrmanová rozdává konkrétní rady na téma investic, inflace, úvěrů či hypoték!

3. Online kurzy: Interaktivní a přístupné

Stejně jako u podcastů, online kurzy si můžete pustit takřka kdykoli. Učit se můžete na počítači, tabletu či telefonu a tempo bude pouze ve vašich rukách. Co na tom, že některá témata jsou na pohodu a některé potřebujete slyšet i dvakrát než to tam docvakne? Žádná ostuda! 

Spousta skvělých kurzů online je i zcela zadarmo, nebo alespoň prvních pár lekcí. Nemusíte tak za draho kupovat celý kurz, nad kterým pak budete plakat, že je vám k ničemu. Mrkněte na platformy jako je Skillmea, Fondshop nebo Seduo a najděte si to, co vás zajímá! 

Preferujete krátká videa, která vás pobaví? Spoustu inspirativních videí najdete i na Youtube či třeba na TikToku! Veškerý obsah je zde samozřejmě zadarmo výměnou za občasné otravné reklamy.

4. Finanční kouč - osobní přístup

Už dávno neplatí, že poradci si sedí na zlatém rendlíku a tahají akorát z lidí peníze. Dle nových regulí a zákonů musí každý finanční kouč či poradce splňovat přísné normy, zkoušky a licence, aby mohl svou práci vykonávat. 

Říká se, že učit se má od těch nejlepších. Tak to zkuste napřímo! Osobní kontakt je mnohdy opravdu ten nejúčinnější a přizpůsobí se vašim potřebám. Pokud je pro vás pročítání knih a článků noční můra, poradce vykonává tuto práci za vás. Možná, že než byste se vyznali ve všech těch investičních možnostech a finančních produktech, mohli byste si zatím postavit dům z lega. Je čas to nechat na jiných! 

Teď je otázka - jak najít správného poradce, kterému můžete věřit

  • Reference - pořádně si poradce prolustrujte na internetu nebo si ho nechejte doporučit vašimi známými. 
  • Certifikace a zkušenosti - vybírejte zkušené a kvalitní poradce. Stejně jako vybíráte lékaře - někoho kdo ví co dělá a ne toho, co to právě dostudoval. 

Spolupráce s finančním poradcem je skvělou volbou pro všechny, kdo chtějí mít své finance pevně v rukou. Stejně jako trenér, který vás hecuje ve fitku, veřte že i finanční kouč vás může nakopnout k lepším finančním návykům! 

5. Webové stránky a blogy - najděte si svoji rutinu

Strýček Google ví všechno. Protože vám vždy najde to, co hledáte. Webové stránky a blogy nabízí široké spektrum informací, které pomohou každému, kdo se chce ve světě financí cítit jako ryba ve vodě. Opět vám samozřejmě naservírujeme pár tipů! 

  • Peníze.cz - jeden z neúznávanějšíchčeských zdrojů finančních informací. Najdete zde podrobné definice finančních pojmů (takže těm článkům už budete rozumět) a spoustu návodů a tipů pro řízení osobních financí. 
  • Měšec.cz - nabízí praktické rady pro každodenní finanční rozhodování. Ať už hledáte nejlepší spořák, chcete srovnat hypotéky nebo potřebujete rady, jak ušetřit peníze každý den, najdete zde spoustu odpovědí. 
  • Finance.cz - další z renomovaných českých webů, který nabídne aktuální finanční zprávy. Sledujte aktuální trendy!

6. Blog FlexiFin

To nejlepší na konec! Na našem blogu najdete celou řadu článků, které vám pomohou se zorientovat v džungli finančních tématů. Ať už hledáte jednoduchý slovníček pojmů, tipy na vedlejšák, nebo třeba informace o novém povinném ručení, FlexiFin je vždy připraven vám naservírovat ty nejaktuálnější informace. 

Snažíme se, aby naše články byly nejen informativní, ale i srozumitelné a zábavné. Vyčleňte si na čtení pravidelnou denní dobu, třeba ráno u kafíčka. Každý den stačí věnovat 5-10 minut novým informacím, které vám odstartují den. 

Ať už se rozhodnete pro knihy, podcasty, kurzy či finančního kouče, důležité je začít.

Přejeme úspěšné dobývání světa peněz, každý z nás může být finančním superhrdinou!

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka