← Všechny články

Publikováno
6.9.2024

Proč vám zamítli půjčku? Tady jsou 4 nejčastější důvody!

Délka čtení:
3 min 30 s
0:00
0:00

Požádat o půjčku může být občas pěkná fuška. Člověk vyplní formulář, čeká na schválení a pak … bum! Zamítnuto. Frustrace, zklamání a hlavně otázka “Proč??!”. To, že vám půjčku neschválili, nemusí nutně znamenat konec světa. Ve FlexiFinu máme jasno - je důležité pochopit, proč k tomu došlo a co s tím můžete udělat. Takže, pojďme se podívat na nejčastější důvody, proč vám někdo řekl “ne” a jak z toho příště vytřískat “ano”.

1. Ověření identity a příjmu - žádné papírování, žádné starosti

Znáte to, první dojem je základ. U půjček je to ale spíše o faktech. Pokud se při ověřování vaší identity a příjmů objeví nesrovnalosti, může to vést k zamítnutí vaší žádosti. Typické důvody jsou například: 

  • Neúspěšné ověření identity: Pokud se nám nepodaří jednoznačně ověřit, že jste to opravdu vy, kdo žádá o půjčku, může být okamžitě zamítnuta. Je důležité, aby údaje, které zadáváte, odpovídaly těm, které jsou uvedeny v oficiálních dokumentech. 
  • Nedoložení příjmů: Zdali nepředložíte dostatečné důkazy o vašich příjmech, nebo jsou příjmy nejasné či nedostatečné, může to být další důvod pro zamítnutí. 

Uf, motá se vám z toho papírování hlava? U nás ve FlexiFinu můžete tyto starosti za hlavu hodit. Žádné hledání starých výplatních pásek, nebo focení občanky s mobilem v jedné ruce a nervozitou v druhé, není třeba. Ověření zvládneme online během pár minut díky BankID a Kontomatiku. Na základě těchto dvou vychytávek dokážeme z vašeho účtu automaticky vyčíst i příjmy, na které byste třeba zapomněli - pronájem, sociální podpora nebo alimenty.

Zkrátka, no stress! 

2. Insolvence a exekuce není váš kámoš při půjčkách

Ještě hůř než zamítnutí půjčky zní snad jen slova “insolvence” nebo “exekuce”. Pokud vám někdo pošle pozdrav z těchto dvou pekel, získání nové půjčky se stává prakticky nemožným úkolem. Tyhle situace prostě křičí “problémy” a to ani ten nejvstřícnější poskytovatel půjček nepřehlédne.

Co s tím? Prevence je klíč. Pokud víte, že se blíží finanční bouře, zkuste neignorovat tuto předpověď, ale raději se na ni vyzbrojit dřív, než vám začne pršet na hlavu. Sledujte své finance a pomalými kroky se snažte situaci napravit. Spoustu tipů, jak utéct před exekucí jsme vám dali v dalším článku zde. Pár kroků a půjčka může být zase schválená. Zvládnete to! 

3. Špatná kreditní historie - minulost vás může dohnat

Špatná kreditní historie je jako stín, který vás všude sleduje. Zdali jste někdy měli problémy se splácením, ať už u nás nebo u jiných, věřte, že to zůstane zapsané. A to může být důvod, proč vám půjčku zamítli. Ano, minulost vás může dohnat, ale naštěstí máte v rukou budoucnost.

Nic není ztraceno navěky. Začněte tím, že budete splácet vše včas (spoustu tipů, jak na to, najdete zde) a zkuste snížit své dluhy. Tím si pomalu ale jistě vybudujete lepší kreditní skóre. Není to jednoduché, ale když budete vytrvalí, příště už se vaše kreditní historie bude bleštit v lepším světle. 

4. Příjmy vs. výdaje - peníze musí stačit i na splátky

A konečně, problém, který trápí hodně lidí - příjmy a výdaje. Výplata, nevýplata. Pokud vaše výdaje převyšují částku, která vám přistane na účtu od šéfa, nastává problém. Když si nemůžete  dovolit půjčku splácet, je pravděpodobné, že bude zamítnuta.

Ve FlexiFinu se snažíme, aby to nebylo tak drsné. Nezohledňujeme jen hlavní příjmy, ale koukáme i na další zdroje - například již zmíněné příjmy z pronájmu či alimenty. Ale i tak je důležité vědět, kolik si opravdu můžete dovolit splácet. Sestavte si jednoduchý rozpočet a uvidíte, jestli se vám půjčka do něj vejde ještě dřív, než o ni požádáte.

Není to konec světa

Zamítnutí půjčky není konec světa, ale spíš šance zlepšit svůj přístup k financím. Máte-li pocit, že přesně víte, jak na to, ale stále se vám finančně nedaří, možná je na čase přehodnotit vaše nastavení mysli. Není to vždy jen o penězích… mrkněte na to, jak být finančně úspěšný i s malým příjmem v dalším článku zde

FlexiFin je tu od toho, aby vám pomohl udělat správné rozhodnutí. Půjčka není pro každého, ale s trochou snahy a správnými kroky se posunete k lepší finanční budoucnosti. 

Takže hlavu vzhůru, zkuste to znovu a tentokrát, s lepším výsledkem! 

Pomáháme lépe hospodařit

Všechny články

Potřebujete poradit? Tak se ozvěte!

Bezplatná infolinka